Cuketová polievka
Cuketová polievka

Krémová cuketovo-mrkvová polievočka

siuuu - fotkasiuuu, 31. októbra 2025
Krémová cuketovo-mrkvová polievočka
Foto: siuuu

Pre mňa NAJ polievočka, ktorú som robila tento rok. Je chuťovo naozaj výborná a nie je zložitá na prípravu. Už neviem kde som Zobraziť celý popisPre mňa NAJ polievočka, ktorú som robila tento rok. Je chuťovo naozaj výborná a nie je zložitá na prípravu. Už neviem kde som videla recept, ale upravila som si ho podľa svojich chutí.

3-4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks stredne veľká
2-3 ks čerstvá
2-3 ks (biela časť)
1-2 strúčiky
3-4 PL
1-1,5 l (alebo hydinový)
1 PL
podľa chuti
podľa chuti
1/2 ČL
1-2 PL
Zdobenie:
2-3 PL lúpané
1-2 PL
podľa chuti
podľa chuti (čerstvý)
 (voliteľné)



Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme suroviny. Jarné cibuľky umyjeme, odkrojíme zelenú časť a biele časti pokrájame nadrobno. Cesnak očistíme. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubo, alebo pokrájame na malé kúsky. Cuketu ošúpeme, prekrojíme po dĺžke na štvrtiny, odstránime strednú časť s jadierkami. Cuketu nastrúhame nahrubo, alebo pokrájame na malé kúsky. Odporúčam krájať, pretože pri strúhaní zostane cuketa viac vodnatá. Vývar zohrejeme.

  2. 2

    V hrnci rozohrejeme olej a orestujeme na ňom pokrájanú cibuľku. Pridáme pokrájanú cuketu a mrkvu, poprášime múkou a pár minút za stáleho miešania všetko spolu orestujeme. Zalejeme vývarom, vložíme očistené a na polovice prekrojené strúčiky cesnaku, ochutíme soľou a korením, prikryjeme a varíme pokiaľ nie je zelenina mäkká. Rozmixujeme (použila som ponorný mixér) a dochutíme soľou a sušenou zeleninovou zmesou. Sušenú zeleninovú zmes používam v kuchyni iba minimálne, ale k tejto polievke sa hodí.

  3. 3

    Nakoniec ochutíme octom - jemný kyslastý podtón túto polievku pozdvihne a dodá jej šmrnc, ak však nechcete ocot použiť, tak nemusíme - polievka bude menej chuťovo výrazná a jemnejšia. Ja však dávam prednosť plnšej chuti jednotlivých jedál a bez dochutenia octom to pre mňa nebolo ono.

  4. 4

    Jemne korenené, karamelizované tekvicové jadierka sa ku krémovým polievkam tohto typu veľmi hodia. Pripravujem ich tak, že jadierka pár minút nasucho opekám na panvici, keď už chytajú farbu pridám med a chilli vločky a za stáleho miešania nechám skaramelizovať.

  5. 5

    Polievka je jemná a krémová a hodia sa k nej výraznejšie chute. Preto som použila mini krutóny zmiešané s dehydrovanými sušenými paradajkami. Sušené paradajky svojou výraznou chuťou krásne dopĺňajú jemnú chuť polievky, rovnako ako čerstvý tymián.

Diskusia k receptu

farbuska
@haji (31.10.2025 21:03)

Máš pravdu, všetky tieto atribúty sú pre túto autorku charakteristické. Veľmi si cením pozornosť, čas a prácu, ktoré veuje uverejňovaným receptom.
1x siuuu