Krémová cuketovo-mrkvová polievočka
Pre mňa NAJ polievočka, ktorú som robila tento rok. Je chuťovo naozaj výborná a nie je zložitá na prípravu. Už neviem kde som Zobraziť celý popisPre mňa NAJ polievočka, ktorú som robila tento rok. Je chuťovo naozaj výborná a nie je zložitá na prípravu. Už neviem kde som videla recept, ale upravila som si ho podľa svojich chutí.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 1 ks stredne veľká |
|
| 2-3 ks čerstvá |
|
| 2-3 ks (biela časť) |
|
| 1-2 strúčiky |
|
| 3-4 PL |
|
| 1-1,5 l (alebo hydinový) |
|
| 1 PL |
|
| podľa chuti |
|
| podľa chuti |
|
| 1/2 ČL |
|
| 1-2 PL |
|
| Zdobenie: | |
| 2-3 PL lúpané |
|
| 1-2 PL |
|
| podľa chuti |
|
| podľa chuti (čerstvý) |
|
| (voliteľné) |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme suroviny. Jarné cibuľky umyjeme, odkrojíme zelenú časť a biele časti pokrájame nadrobno. Cesnak očistíme. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubo, alebo pokrájame na malé kúsky. Cuketu ošúpeme, prekrojíme po dĺžke na štvrtiny, odstránime strednú časť s jadierkami. Cuketu nastrúhame nahrubo, alebo pokrájame na malé kúsky. Odporúčam krájať, pretože pri strúhaní zostane cuketa viac vodnatá. Vývar zohrejeme.
- 2
V hrnci rozohrejeme olej a orestujeme na ňom pokrájanú cibuľku. Pridáme pokrájanú cuketu a mrkvu, poprášime múkou a pár minút za stáleho miešania všetko spolu orestujeme. Zalejeme vývarom, vložíme očistené a na polovice prekrojené strúčiky cesnaku, ochutíme soľou a korením, prikryjeme a varíme pokiaľ nie je zelenina mäkká. Rozmixujeme (použila som ponorný mixér) a dochutíme soľou a sušenou zeleninovou zmesou. Sušenú zeleninovú zmes používam v kuchyni iba minimálne, ale k tejto polievke sa hodí.
- 3
Nakoniec ochutíme octom - jemný kyslastý podtón túto polievku pozdvihne a dodá jej šmrnc, ak však nechcete ocot použiť, tak nemusíme - polievka bude menej chuťovo výrazná a jemnejšia. Ja však dávam prednosť plnšej chuti jednotlivých jedál a bez dochutenia octom to pre mňa nebolo ono.
- 4
Jemne korenené, karamelizované tekvicové jadierka sa ku krémovým polievkam tohto typu veľmi hodia. Pripravujem ich tak, že jadierka pár minút nasucho opekám na panvici, keď už chytajú farbu pridám med a chilli vločky a za stáleho miešania nechám skaramelizovať.
- 5
Polievka je jemná a krémová a hodia sa k nej výraznejšie chute. Preto som použila mini krutóny zmiešané s dehydrovanými sušenými paradajkami. Sušené paradajky svojou výraznou chuťou krásne dopĺňajú jemnú chuť polievky, rovnako ako čerstvý tymián.
Tiež cuketová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Souhlas, pěkný recept i servis, foto!
Máš pravdu, všetky tieto atribúty sú pre túto autorku charakteristické. Veľmi si cením pozornosť, čas a prácu, ktoré veuje uverejňovaným receptom.