Cibuľová polievka
Cibuľová polievka

Francúzska cibuľačka

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, včera 18:00
Francúzska cibuľačka
Foto: Kulinární studio MAFRA
4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
100 g
1 PL
1 ČL
4 stonky
15 g (1/2 PL)
50 ml
1 l
8 plátkov
50 g (40 % tuku)



Postup

  1. 1

    Cibuľu ošúpeme, prekrojíme na polovicu a nakrájame na mesiačiky. V hrnci na polovici masla cibuľu na veľmi miernom ohni pomaly restujeme, kým nebude zlatohnedá. Cibuľu restujeme veľmi pomaly – čím dlhšie a jemnejšie karamelizuje, tým sladšiu a bohatšiu chuť polievka získa. Súčasne zo zvyšku masla a múky pripravíme tmavšiu zápražku.

  2. 2

    Do opečenej cibule primiešame korenie a tymian. Pridáme cukor a necháme ho krátko skaramelizovať. Pokvapkáme koňakom a asi 1 minútu necháme spoločne povariť. Zalejeme vývarom a metličkou po častiach pridávame zápražku, ale len také množstvo, aby bola polievka mierne zahustená. Varíme asi 10 minút a podľa chuti osolíme.

  3. 3

    Plátky bagety rozložíme na plech a pečieme pod grilom pri 220 °C asi 3 minúty dozlatista. Potom ich obrátime, posypeme strúhaným syrom a ešte krátko zapečieme. Keď sa syr začne rozpúšťať, toasty vyberieme. Každému vložíme do misky najprv toast a zalejeme ho horúcou polievkou. Druhý toast pridáme vedľa.

Diskusia k receptu