Francúzska cibuľačka
mesačník Varecha, včera 18:00

Foto: Kulinární studio MAFRA
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Cibuľu ošúpeme, prekrojíme na polovicu a nakrájame na mesiačiky. V hrnci na polovici masla cibuľu na veľmi miernom ohni pomaly restujeme, kým nebude zlatohnedá. Cibuľu restujeme veľmi pomaly – čím dlhšie a jemnejšie karamelizuje, tým sladšiu a bohatšiu chuť polievka získa. Súčasne zo zvyšku masla a múky pripravíme tmavšiu zápražku.
- 2
Do opečenej cibule primiešame korenie a tymian. Pridáme cukor a necháme ho krátko skaramelizovať. Pokvapkáme koňakom a asi 1 minútu necháme spoločne povariť. Zalejeme vývarom a metličkou po častiach pridávame zápražku, ale len také množstvo, aby bola polievka mierne zahustená. Varíme asi 10 minút a podľa chuti osolíme.
- 3
Plátky bagety rozložíme na plech a pečieme pod grilom pri 220 °C asi 3 minúty dozlatista. Potom ich obrátime, posypeme strúhaným syrom a ešte krátko zapečieme. Keď sa syr začne rozpúšťať, toasty vyberieme. Každému vložíme do misky najprv toast a zalejeme ho horúcou polievkou. Druhý toast pridáme vedľa.
Tiež cibuľová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2







Diskusia k receptu