Pečená zelenina
Pečená zelenina

Ratatouille s čiernym chlebom bez lepku

novalim - fotkanovalim, 22. septembra 2025
Ratatouille s čiernym chlebom bez lepku
Foto: novalim

Zostala Vám nejaká úroda z leta? A neviete ako najlepšie ju spotrebovať? Máme pre vás skvelý tip. Pripravte si toto chutné, šťavnaté, francúzske Zobraziť celý popisZostala Vám nejaká úroda z leta? A neviete ako najlepšie ju spotrebovať? Máme pre vás skvelý tip. Pripravte si toto chutné, šťavnaté, francúzske jedlo zo zeleniny s voňavou omáčkou a užite si posledné letné dni. Ako prílohu sme použili náš nový bezlepkový čierny chlieb, ktorý obsahuje pohánku, quinou a ľan. Ratatouille si môžete naniesť priamo naň a pripraviť tak výborný sendvič alebo si ho len tak ponamáčať do omáčky. Čo poviete? Pustíte sa do toho?
Zdroj: www.novalim.sk

4-6
porcie
70 minút
príprava
15+45 minút
na 190 °C

Suroviny

2 ks
1 ks
3 ks väčšie
Na omáčku:
4 ks nahrubo nakrájané
1 ks
4 strúčiky
2 PL
1/2 ČL
1 ČL čerstvé lístky
Príloha:
1 bal.



Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme omáčku. V hrnci na rozpálenom olivovom oleji orestujeme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nasekaný cesnak a minútku spolu s cibuľou osmažíme. Do hrnca pridáme ešte nahrubo nakrájané paradajky a na prudkom ohni 2-3 minúty za stáleho miešania varíme, kým nepustia šťavu. Napokon primiešame pretlak, bylinky a osolíme. Za občasného miešania varíme na strednej teplote asi ešte 15 minút, kým sa paradajky celkom nerozvaria. Odstavíme zo sporáka a ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú omáčku.

  2. 2

    Cukety, baklažán a paradajky umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké plátky. Mierne osolíme a necháme 5 minút odležať. Do zapekacej misy - ideálne kruhového tvaru - lyžicou rovnomerne po celom dne rozotrieme omáčku. Na ňu striedavo ukladáme zeleninu do kruhovej špirály. Ak nám ešte ostala omáčka, polejeme ňou zeleninu zvrchu.

  3. 3

    Prikryjeme alobalom lesklou stranou dovnútra a vložíme do rúry vopred vyhriatej na 190 °C. Pečieme približne 45 minút, prípadne aj viac, kým zelenina úplne nezmäkne. Podávame spolu s krajcom čierneho chleba bez lepku, prípadne ratatouille nanesieme priamo opečený chlieb.

Diskusia k receptu