Cibuľová polievka
Cibuľová polievka

Cibuľová polievka s tymianom

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, včera 12:30
Cibuľová polievka s tymianom
Foto: Kulinární studio MAFRA

Cibuľa získa pečením v rúre sladkastú chuť a zároveň zmäkne. Potom stačí pridať už len dobrý vývar.

4-6
porcie
35 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

6 ks veľká
2 PL
300 ml
1 l
6 krajcov
150 g strúhaný (napr. gruyére)
1 PL
2 ČL čerstvý (alebo 1 ČL sušeného)



Postup

  1. 1

    Cibuľu ošúpeme a nakrájame na osminy. Do kastróla vhodného do rúry (s kovovými úchytmi) vložíme nakrájanú cibuľu a maslo. Osolíme a okoreníme. Do cibule vmiešame tymian, aby sa aróma rozvinula už počas pečenia.

  2. 2

    Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 50 minút, až cibuľa zmäkne, skaramelizuje a okraje získajú hnedú farbu.

  3. 3

    Kastról so skaramelizovanou cibuľou postavíme na sporák, cibuľu zalejeme vínom, privedieme do varu a varíme 5 minút. Pridáme aj balzamikový ocot, ktorý jemne zvýrazní sladkosť cibule a dodá komplexnú chuť.

  4. 4

    Keď sa víno zredukuje, prilievame teplý vývar a varíme pri miernej teplote 20 minút.

  5. 5

    Krajce chleba opečieme z jednej strany, potom otočíme a posypeme syrom. Cibuľovú polievku rozdelíme do misiek, položíme na ňu krajce chleba a zapekáme pod grilom, až sa syr roztopí. Ihneď podávame.

Diskusia k receptu