Cibuľová polievka s tymianom
mesačník Varecha, 30. októbra 2025

Foto: Kulinární studio MAFRA
Cibuľa získa pečením v rúre sladkastú chuť a zároveň zmäkne. Potom stačí pridať už len dobrý vývar.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
| 6 ks veľká |
|
| 2 PL |
|
|
|
|
|
|
|
| 300 ml |
|
| 1 l |
|
| 6 krajcov |
|
| 150 g strúhaný (napr. gruyére) |
|
| 1 PL |
|
| 2 ČL čerstvý (alebo 1 ČL sušeného) |
|
Postup
-
1
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na osminy. Do kastróla vhodného do rúry (s kovovými úchytmi) vložíme nakrájanú cibuľu a maslo. Osolíme a okoreníme. Do cibule vmiešame tymian, aby sa aróma rozvinula už počas pečenia.
- 2
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 50 minút, až cibuľa zmäkne, skaramelizuje a okraje získajú hnedú farbu.
- 3
Kastról so skaramelizovanou cibuľou postavíme na sporák, cibuľu zalejeme vínom, privedieme do varu a varíme 5 minút. Pridáme aj balzamikový ocot, ktorý jemne zvýrazní sladkosť cibule a dodá komplexnú chuť.
- 4
Keď sa víno zredukuje, prilievame teplý vývar a varíme pri miernej teplote 20 minút.
- 5
Krajce chleba opečieme z jednej strany, potom otočíme a posypeme syrom. Cibuľovú polievku rozdelíme do misiek, položíme na ňu krajce chleba a zapekáme pod grilom, až sa syr roztopí. Ihneď podávame.
Tiež polievka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu