Cibuľová polievka s tymianom
mesačník Varecha, včera 12:30

Foto: Kulinární studio MAFRA
Cibuľa získa pečením v rúre sladkastú chuť a zároveň zmäkne. Potom stačí pridať už len dobrý vývar.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
| 6 ks veľká |  | 
| 2 PL |  | 
|  | |
|  | |
| 300 ml |  | 
| 1 l |  | 
| 6 krajcov |  | 
| 150 g strúhaný (napr. gruyére) |  | 
| 1 PL |  | 
| 2 ČL čerstvý (alebo 1 ČL sušeného) |  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    Cibuľu ošúpeme a nakrájame na osminy. Do kastróla vhodného do rúry (s kovovými úchytmi) vložíme nakrájanú cibuľu a maslo. Osolíme a okoreníme. Do cibule vmiešame tymian, aby sa aróma rozvinula už počas pečenia. 
- 2
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 50 minút, až cibuľa zmäkne, skaramelizuje a okraje získajú hnedú farbu. 
- 3
Kastról so skaramelizovanou cibuľou postavíme na sporák, cibuľu zalejeme vínom, privedieme do varu a varíme 5 minút. Pridáme aj balzamikový ocot, ktorý jemne zvýrazní sladkosť cibule a dodá komplexnú chuť. 
- 4
Keď sa víno zredukuje, prilievame teplý vývar a varíme pri miernej teplote 20 minút. 
- 5
Krajce chleba opečieme z jednej strany, potom otočíme a posypeme syrom. Cibuľovú polievku rozdelíme do misiek, položíme na ňu krajce chleba a zapekáme pod grilom, až sa syr roztopí. Ihneď podávame. Tiež polievka:
 Tipy na recepty z VarechyTipy na články z Varechy
 
- 2





 
                                                        
                                                     
 


Diskusia k receptu