Zapekané zemiaky
Zapekané zemiaky

Lyonské zemiaky

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, včera 13:00
Lyonské zemiaky
Foto: Kulinární studio MAFRA
4
porcie
30 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg (typu B)
400 g (2-3 veľké)
4 strúčiky
2 vetvičky
100 g



Postup

  1. 1

    Zemiaky ošúpeme a nakrájame na veľmi tenké plátky. Zemiaky krájajme čo najtenšie – najlepšie na mandolíne, aby sa prepiekli rovnomerne a mali jemnú textúru. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na polkolieska. Rúru predhrejeme na 200 °C. Z tymianu obtrháme lístky.

  2. 2

    Zapekaciu misu alebo 4 menšie misky vymažeme kúskom masla. Zvyšné maslo rozpustíme v hlbokej panvici. Prisypeme cibuľu a lístky tymianu a na miernom ohni restujeme, kým cibuľa nezmäkne, ale nesmie zhnednúť. Potom pridáme cesnak a ešte krátko opečieme.

  3. 3

    Na dno zapekacích misiek poukladáme plátky zemiakov, osolíme a okoreníme. Na zemiaky rozložíme vrstvu cibule. Pokračujeme vo vrstvení, posledná vrstva sú zemiaky. Polejeme zvyšným maslom z panvice a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 200 °C približne 50 minút.

Diskusia k receptu