Krémové rigatoni s hubovou omáčkou a pancettou
Jemná omáčka s čerstvými šampiňónmi, bielym vínom, tymianom a pancettou. Dokonalé rýchle jedlo do 30 minút.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| Cestoviny: | |
| 350 g |
|
| 1 PL |
|
| 3 l |
|
| Omáčka: | |
| 1 PL |
|
| 20 g |
|
| 1 ks |
|
| 2 strúčiky |
|
| 250 g čerstvé |
|
| 60 g |
|
| 80 ml |
|
| 250 ml |
|
| 120 g (Philadelphia) |
|
| 40 g |
|
| 1/2 ČL |
|
| 1/2 ČL |
|
| podľa chuti |
|
| Na podávanie: | |
|
|
|
| čerstvá |
|
Postup
-
1
Do veľkého hrnca dáme cca 3 litre vody a privedieme ju do varu. Pridáme 1 PL soli. Vsypeme cestoviny a varíme podľa návodu (väčšinou 9–12 minút), ideálne „al dente“. Po uvarení zlejeme vodu, ale odložíme 100 ml vody z cestovín – môže sa hodiť na zjemnenie omáčky.
- 2
Panvicu rozohrejeme na stredne silnom ohni. Vložíme pancettu nakrájanú na kocky a opečieme ju 3–4 minúty, kým nepustí tuk a nezačne chrumkať. Pridáme maslo a olivový olej.
- 3
Pridáme nakrájanú cibuľu. Restujeme 4 minúty do sklovita. Pridáme cesnak a restujeme 30 sekúnd – len kým zavonia.
- 4
Pridáme šampiňóny – NEsoliť! Opekáme na silnom ohni 5–7 minút, aby sa zatiahli a získali zlatisté okraje. Keď sú zlaté, posolíme ich jemne a premiešame.
- 5
Prilejeme biele víno. Necháme ho 2–3 minúty bublať, kým sa alkohol odparí a omáčka zhustne.
- 6
Znížime oheň na stredný stupeň. Pridáme smotanový syr a miešame, kým sa úplne nerozpustí a nevytvorí hladkú omáčku. Vlejeme smotanu na varenie. Pridáme tymian, čierne korenie a parmezán. Varíme 4–6 minút, kým omáčka jemne nezhustne. Ak je príliš hustá, pridáme 1–2 PL vody z cestovín.
- 7
Vmiešame uvarené cestoviny priamo do panvice. Premiešame tak, aby sa omáčka dostala do všetkých zárezov cestovín. Podľa chuti dochutíme soľou.
- 8
Podávame horúce, posypané parmezánom a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tiež s omáčkou:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu