Teplý zeleninový šalát
Teplý zeleninový šalát

Repa s rukolou a kozím syrom na balzamikovo-tymianovom dresingu

ellie17 - bez fotkyellie17, včera 10:33

Ľahký a aromatický šalát z pečenej červenej repy s krémovým kozím syrom, čerstvou rukolou a dresingom z balzamikového octu, extra panenského olivového oleja a Zobraziť celý popisĽahký a aromatický šalát z pečenej červenej repy s krémovým kozím syrom, čerstvou rukolou a dresingom z balzamikového octu, extra panenského olivového oleja a tymianu. Ideálne ako ľahký obed, predjedlo alebo príloha.

2
porcie
10 minút
príprava
40-50 minút
na 190 °C

Suroviny

300 g
50 g
80 g mäkký
2 PL
3 PL
1 ČL
1/2 ČL
1/4 ČL



Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 190 °C. Repu umyjeme, zabalíme do alobalu alebo dáme do zapekacej misy, pokvapkáme 1 PL olivového oleja a jemne osolíme. Pečieme približne 45–50 minút (kým nie je mäkká pri vpichu vidličkou). Po upečení repu necháme pár minút vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na mesiačiky alebo kocky.

  2. 2

    Dresing: V miske zmiešame balzamikový ocot, zvyšné 2 PL olivového oleja, tymian, soľ a korenie.

  3. 3

    Na tanier rozložíme rukolu, poukladáme teplú repu, navrch rozdrobíme kozí syr a všetko prelejeme dresingom.

Diskusia k receptu

chemik
Toto je pro mne jediná poživatelná forma červené řepy, protože je pečená s olejem a nemá zemitou sklepní příchuť jako syrová. A exkluzivita receptu je v kozím sýru, který ale nedrobím, protože preferuji ten mladý, hermelínový sametový váleček a místo agresivní rukoly radši jemný polníček. A vínko si dáme jaké?
ellie17
@chemik (15.10.2025 19:41)

To znie úplne gurmánsky! Mladý kozí syr v štýle hermelínu a polníček tomu určite dodajú jemnosť. Balzamik a tymian si s tým stále krásne sadnú.
A k vínku… volila by som niečo svieže – napríklad suché biele (Sauvignon Blanc alebo Veltlín), alebo ak chceš niečo výraznejšie, tak jemné rosé.
mijaita
@chemik (15.10.2025 19:41)

Ty ne repu, ja nedam do pusy kozinec (nazvala ho tak vnucka). Repu jsem castecne vzala na milost cerstvou, nastrouhanou na nudlicky na chlebu s pomaz máslem. Neni ani poznat, fakt dobra. A taky uvarenou s fenyklem, nastrouhanou a s majolkou. Mám tady i recept. Ale jinak, ne všichni oblibujem všechno, ze? :-)