Bezlepkové žemličky s karamelizovanou cibuľou a šampiňónmi
Mäkučké bezlepkové žemličky s bohatou plnkou z karamelizovanej cibule, šampiňónov a slaniny. Výrazná vôňa, skvelá chuť a perfektné slané pečivo na raňajky, desiatu Zobraziť celý popisMäkučké bezlepkové žemličky s bohatou plnkou z karamelizovanej cibule, šampiňónov a slaniny. Výrazná vôňa, skvelá chuť a perfektné slané pečivo na raňajky, desiatu aj oslavy.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 500 g |
|
| 430 ml vlažné |
|
| 7 g |
|
| 1 PL |
|
| 1 ČL |
|
| 1 PL |
|
| 1 ks |
|
| 1 ČL |
|
| Plnka: | |
| 2 ks |
|
| 150 g |
|
| 70 g |
|
| 1 PL |
|
| 1/2 ČL |
|
| 1/4 ČL |
|
| 1/2 ČL |
|
| Na potretie: | |
| 1 ks |
|
| 1 PL |
|
Postup
-
1
Kvások: Do misky nalejeme vlažné mlieko (nie horúce). Prisypeme sušené droždie a lyžicu cukru. Premiešame a necháme 7–10 minút aktivovať, kým sa na povrchu neobjavia malé bublinky.
- 2
Cesto: Do veľkej misky vsypeme bezlepkovú múku. Pridáme soľ, psyllium, vajce a olej. Prilejeme nakysnutý kvások. Miešame mixérom s hákmi 5–7 minút – cesto bude mäkké a mierne lepivé, čo je pri bezlepkovom ceste správne. Prikryjeme misku utierkou a necháme kysnúť 30 minút na teplom mieste.
- 3
Plnka: Slaninu nakrájame na malé kocky. Cibuľu pokrájame na tenké pásiky, šampiňóny na plátky. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme slaninu a 2 minúty ju opekáme, aby pustila tuk. Pridáme cibuľu a restujeme na miernom ohni 10–12 minút, kým nezačne karamelizovať do zlata. Pridáme šampiňóny a restujeme ďalších 6–7 minút, kým nezmenšia objem a neuvoľnia všetku vodu. Osolíme, okoreníme, pridáme tymian a premiešame. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
- 4
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na 12 rovnakých kúskov. Každý kus vytvarujeme do guľky. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každú guľku pohárom jemne stlačíme v strede, aby vznikla priehlbinka s vyvýšeným okrajom.
- 5
Do stredu každej žemličky dáme 1–2 PL plnky. Okraje potrieme vajíčkom rozšľahaným s mliekom. Rúru predhrejeme na 200 °C. Pečieme 20–23 minút, kým okraje nezozlatnú. Necháme vychladnúť na mriežke, aby spodok nezvlhol.
Tiež plnené žemle:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu