Plnené žemle
Plnené žemle

Bezlepkové žemličky s karamelizovanou cibuľou a šampiňónmi

ellie17 - bez fotkyellie17, včera 17:33

Mäkučké bezlepkové žemličky s bohatou plnkou z karamelizovanej cibule, šampiňónov a slaniny. Výrazná vôňa, skvelá chuť a perfektné slané pečivo na raňajky, desiatu Zobraziť celý popisMäkučké bezlepkové žemličky s bohatou plnkou z karamelizovanej cibule, šampiňónov a slaniny. Výrazná vôňa, skvelá chuť a perfektné slané pečivo na raňajky, desiatu aj oslavy.

12
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
20-23 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
430 ml vlažné
7 g
1 PL
1 ČL
1 PL
1 ks
1 ČL
Plnka:
2 ks
150 g
70 g
1 PL
1/2 ČL
1/4 ČL
1/2 ČL
Na potretie:
1 ks
1 PL



Postup

  1. 1

    Kvások: Do misky nalejeme vlažné mlieko (nie horúce). Prisypeme sušené droždie a lyžicu cukru. Premiešame a necháme 7–10 minút aktivovať, kým sa na povrchu neobjavia malé bublinky.

  2. 2

    Cesto: Do veľkej misky vsypeme bezlepkovú múku. Pridáme soľ, psyllium, vajce a olej. Prilejeme nakysnutý kvások. Miešame mixérom s hákmi 5–7 minút – cesto bude mäkké a mierne lepivé, čo je pri bezlepkovom ceste správne. Prikryjeme misku utierkou a necháme kysnúť 30 minút na teplom mieste.

  3. 3

    Plnka: Slaninu nakrájame na malé kocky. Cibuľu pokrájame na tenké pásiky, šampiňóny na plátky. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme slaninu a 2 minúty ju opekáme, aby pustila tuk. Pridáme cibuľu a restujeme na miernom ohni 10–12 minút, kým nezačne karamelizovať do zlata. Pridáme šampiňóny a restujeme ďalších 6–7 minút, kým nezmenšia objem a neuvoľnia všetku vodu. Osolíme, okoreníme, pridáme tymian a premiešame. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť.

  4. 4

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na 12 rovnakých kúskov. Každý kus vytvarujeme do guľky. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každú guľku pohárom jemne stlačíme v strede, aby vznikla priehlbinka s vyvýšeným okrajom.

  5. 5

    Do stredu každej žemličky dáme 1–2 PL plnky. Okraje potrieme vajíčkom rozšľahaným s mliekom. Rúru predhrejeme na 200 °C. Pečieme 20–23 minút, kým okraje nezozlatnú. Necháme vychladnúť na mriežke, aby spodok nezvlhol.

Diskusia k receptu