Recepty, kde je mäso
Mexická čili polievka
Na oleji urestujeme 2 veľké cibule. Zlejeme fazuľové konzervy a fazuľu necháme odkvapkať.
Krémová rybia polievka
Rybie mäso vložíme do studenej vody, uvedieme do varu a pozbierame penu. Potom pridáme očistenú...
Diabolská polievka
Kosti, kuracie a hovädzie mäso dáme variť do osolenej vody. Pridáme celé čierne korenie a...
Hustá jahňacia polievka
Vodu osolíme a dáme do nej variť jahňaciu hlavu a mäso, ktoré sme pokrájali nadrobno...
Poľovnícka polievka
Prebranú, umytú fazuľu zalejeme studenou vodou a necháme močiť 8 – 12 hodín. Mäso odblaníme,...
Údeninová polievka s krúpami
Umyté mäso vložíme do horúcej vody a varíme. Neskoršie pridáme očistenú a pokrájanú koreňovú zeleninu a...
Bačovský guláš
Z mäsa odrežeme kúsky tuku, nakrájame ho nadrobno a oškvaríme. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme...
Polievka z diviny s knedličkami
Mäso a kosti uvaríme v osolenej vode spolu so zelerom a s mrkvou. Vývar precedíme a...
Kaleráby plnené mäsom a šampiňónmi
Kaleráby očistíme a zrežeme z nich vršky. Vnútro vyberieme, osolíme, podlejeme vodou a prikryté...
Jarný plnený kaleráb
Mladé kaleráby očistíme a vršky odkrojíme. Vnútro kalerábov vydlabeme tak, aby steny kalerábu ostali asi...
Hovädzia polievka na taliansky spôsob
Mäso pokrájame na kocky,
vložíme do studenej vody,
osolíme a varíme 30–40
minút
Dusený tas kebap
Nastrúhanú cibuľu osmažíme
na rozpustenom masle do zlatista,
pridáme mäso nakrájané na kocky a miešame asi
5 minút.
Jahňací pilaf
Vo veľkom hrubostennom kastróle
nasucho opražíme píniové
semienka, vysypeme ich
na tanier a do kastróla vlejeme
olej.
Baraní zeleninový kebab
Baklažány očistíme, pokrájame
na kocky a opražíme ich
na oleji, pridáme kocky baranieho
mäsa a 15 minút podusíme....
Turecký mäsovo– zeleninový güvec
Jahňacie mäso nakrájame na
stredne veľké kocky, dáme
do hrnca a na miernom ohni
dusíme približne hodinu,
kým sa...
Španielska bravčovo– hovädzia pochúťka
Hovädzie a bravčové mäso
pokrájame na plátky, vyklepeme
ich, osolíme a okoreníme.
Bulharská sarma
Sparené kapustné listy naklepeme,
naplníme zmesou bravčového
a hovädzieho mäsa,
namočenej žemle, vajec, soli
a korenia.
Stomna kebab
Mäso (buď teľacie, alebo jahňacie)nakrájame na malé
kúsky, premiešame s cibuľou,
petržlenovou vňaťou,
saturejkou, mätou,...
Čevapčiči
Mäso pomelieme a cesnak prelisujeme.
Všetky prísady dáme do veľkej
misy a mäso s korením
dobre premiešame.
Pašticada s haluškami
Suroviny na špikovanie nakrájame
na rezance a rovnomerne
napicháme do mäsa.
Salašská špecialita – hovädzí guľáš
Umyté a odblanené hovädzie
mäso nakrájame na rovnaké
kúsky
Pirohy plnené mäsom
Z múky, vajca, soli a trocha
vody pripravíme rezancové
cesto, ktoré rozvaľkáme na
pomúčenej doske, pokrájame
na...
Plnené zemiakové knedle
Zemiaky uvaríme v šupke,
ošúpeme a prelisujeme.
Pridáme múku, soľ, vajce
a vypracujeme cesto.
Gemerské guľky
Polovicu zo zemiakov uvaríme a potom aj uvarené aj neuvarené zemiaky postrúhame. Mäso pomelieme
Baraní guláš
Nadrobno nakrájanú údenú
slaninu vypražíme, pridáme
bravčovú masť a nadrobno
nakrájanú cibuľu, ktorú opražíme
doružova.
Hovädzie mäso s mrkvou a hráškom
Mäso si nakrájame na plátky,
naklepeme, osolíme, okoreníme,
prudko opečieme
z každej strany a odložíme
bokom.
Francúzske špagety
Do väčšieho množstva vody dáme variť špagety. Kým sa uvaria, speníme cibuľu na rozohriatom oleji,...
Maďarský guláš
Na oleji opražíme cibuľu
dotmava. Mäso nakrájame
na kocky. Pridáme k cibuli
a prikryté necháme dusiť vo
vlastnej šťave....
Kapustové závitky
Z kapusty vyrežeme hlúb
a hlávku necháme variť
5 – 6 minút v osolenej vode.
8 listov oddelíme, ...
Zapekaný guláš
Mäso
nakrájame na kocky a
pripravíme marinádu.
Zmiešame olej, pretlačený
cesnak, rozdrvenú rascu
vopred navlhčenú), strúhanú
citrónovú kôru, ...
Kolienka s talianskou omáčkou
Kolienka uvaríme, polejeme
omáčkou a posypeme strúhaným
syrom a nakrájanou
pažítkou.
Rezancovo–mäsové placky
Rezance uvaríme v osolenej
vode podľa návodu a scedíme.
Varené údené mäso pokrájame
na malé kocky. Rozšľahané
vajcia, ...
Zapekané cestoviny s kuracinou
Cestoviny uvaríme podľa
návodu. Na oleji opražíme
cibuľku, pridáme mäso
nakrájané na kocky, osolíme,
okoreníme, pridáme
papriku...
Krémové penne s bazalkou a morčacím mäsom
Cestoviny uvaríme v osolenej
vode. Medzitým si na olivovom
oleji urestujeme morčacie
mäso nakrájané na malé
kúsky a keď dostane...
Mexická čili polievka
Na oleji urestujeme 2 veľké cibule. Zlejeme fazuľové konzervy a fazuľu necháme odkvapkať.
Krémová rybia polievka
Rybie mäso vložíme do studenej vody, uvedieme do varu a pozbierame penu. Potom pridáme očistenú...
Diabolská polievka
Kosti, kuracie a hovädzie mäso dáme variť do osolenej vody. Pridáme celé čierne korenie a...
Hustá jahňacia polievka
Vodu osolíme a dáme do nej variť jahňaciu hlavu a mäso, ktoré sme pokrájali nadrobno...
Poľovnícka polievka
Prebranú, umytú fazuľu zalejeme studenou vodou a necháme močiť 8 – 12 hodín. Mäso odblaníme,...
Údeninová polievka s krúpami
Umyté mäso vložíme do horúcej vody a varíme. Neskoršie pridáme očistenú a pokrájanú koreňovú zeleninu a...
Bačovský guláš
Z mäsa odrežeme kúsky tuku, nakrájame ho nadrobno a oškvaríme. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme...
Polievka z diviny s knedličkami
Mäso a kosti uvaríme v osolenej vode spolu so zelerom a s mrkvou. Vývar precedíme a...
Kaleráby plnené mäsom a šampiňónmi
Kaleráby očistíme a zrežeme z nich vršky. Vnútro vyberieme, osolíme, podlejeme vodou a prikryté...
Jarný plnený kaleráb
Mladé kaleráby očistíme a vršky odkrojíme. Vnútro kalerábov vydlabeme tak, aby steny kalerábu ostali asi...
Hovädzia polievka na taliansky spôsob
Mäso pokrájame na kocky, vložíme do studenej vody, osolíme a varíme 30–40 minút
Dusený tas kebap
Nastrúhanú cibuľu osmažíme na rozpustenom masle do zlatista, pridáme mäso nakrájané na kocky a miešame asi 5 minút.
Jahňací pilaf
Vo veľkom hrubostennom kastróle nasucho opražíme píniové semienka, vysypeme ich na tanier a do kastróla vlejeme olej.
Baraní zeleninový kebab
Baklažány očistíme, pokrájame na kocky a opražíme ich na oleji, pridáme kocky baranieho mäsa a 15 minút podusíme....
Turecký mäsovo– zeleninový güvec
Jahňacie mäso nakrájame na stredne veľké kocky, dáme do hrnca a na miernom ohni dusíme približne hodinu, kým sa...
Španielska bravčovo– hovädzia pochúťka
Hovädzie a bravčové mäso pokrájame na plátky, vyklepeme ich, osolíme a okoreníme.
Bulharská sarma
Sparené kapustné listy naklepeme, naplníme zmesou bravčového a hovädzieho mäsa, namočenej žemle, vajec, soli a korenia.
Stomna kebab
Mäso (buď teľacie, alebo jahňacie)nakrájame na malé kúsky, premiešame s cibuľou, petržlenovou vňaťou, saturejkou, mätou,...
Čevapčiči
Mäso pomelieme a cesnak prelisujeme. Všetky prísady dáme do veľkej misy a mäso s korením dobre premiešame.
Pašticada s haluškami
Suroviny na špikovanie nakrájame na rezance a rovnomerne napicháme do mäsa.
Salašská špecialita – hovädzí guľáš
Umyté a odblanené hovädzie mäso nakrájame na rovnaké kúsky
Pirohy plnené mäsom
Z múky, vajca, soli a trocha vody pripravíme rezancové cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske, pokrájame na...
Plnené zemiakové knedle
Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a prelisujeme. Pridáme múku, soľ, vajce a vypracujeme cesto.
Gemerské guľky
Polovicu zo zemiakov uvaríme a potom aj uvarené aj neuvarené zemiaky postrúhame. Mäso pomelieme
Baraní guláš
Nadrobno nakrájanú údenú slaninu vypražíme, pridáme bravčovú masť a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú opražíme doružova.
Hovädzie mäso s mrkvou a hráškom
Mäso si nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme, okoreníme, prudko opečieme z každej strany a odložíme bokom.
Francúzske špagety
Do väčšieho množstva vody dáme variť špagety. Kým sa uvaria, speníme cibuľu na rozohriatom oleji,...
Maďarský guláš
Na oleji opražíme cibuľu dotmava. Mäso nakrájame na kocky. Pridáme k cibuli a prikryté necháme dusiť vo vlastnej šťave....
Kapustové závitky
Z kapusty vyrežeme hlúb a hlávku necháme variť 5 – 6 minút v osolenej vode. 8 listov oddelíme, ...
Zapekaný guláš
Mäso nakrájame na kocky a pripravíme marinádu. Zmiešame olej, pretlačený cesnak, rozdrvenú rascu vopred navlhčenú), strúhanú citrónovú kôru, ...
Kolienka s talianskou omáčkou
Kolienka uvaríme, polejeme omáčkou a posypeme strúhaným syrom a nakrájanou pažítkou.
Rezancovo–mäsové placky
Rezance uvaríme v osolenej vode podľa návodu a scedíme. Varené údené mäso pokrájame na malé kocky. Rozšľahané vajcia, ...
Zapekané cestoviny s kuracinou
Cestoviny uvaríme podľa návodu. Na oleji opražíme cibuľku, pridáme mäso nakrájané na kocky, osolíme, okoreníme, pridáme papriku...
Krémové penne s bazalkou a morčacím mäsom
Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Medzitým si na olivovom oleji urestujeme morčacie mäso nakrájané na malé kúsky a keď dostane...