Recepty, kde je cibuľa
Pečená baranina s korením
Mäso nakrájame na kúsky, opečieme
na oleji dočervena, osolíme.
Pridáme koreniny, nakrájaný
cesnak, šťavu z...
Dusený tas kebap
Nastrúhanú cibuľu osmažíme
na rozpustenom masle do zlatista,
pridáme mäso nakrájané na kocky a miešame asi
5 minút.
Jahňací pilaf
Vo veľkom hrubostennom kastróle
nasucho opražíme píniové
semienka, vysypeme ich
na tanier a do kastróla vlejeme
olej.
Baraní zeleninový kebab
Baklažány očistíme, pokrájame
na kocky a opražíme ich
na oleji, pridáme kocky baranieho
mäsa a 15 minút podusíme....
Turecký mäsovo– zeleninový güvec
Jahňacie mäso nakrájame na
stredne veľké kocky, dáme
do hrnca a na miernom ohni
dusíme približne hodinu,
kým sa...
Filé z tresky s pomarančmi
Do kastróla vložíme fi lé,
pokvapkáme ho šťavou z citróna,
pridáme celú olúpanú
cibuľu, nové korenie, ...
Losos na španielsky spôsob
Z očisteného, rozmrazeného
a z kože stiahnutého, umytého,
osušeného lososa nakrájame
fi lé, 180 g na...
Paella
Na panvici potretej olivovým
olejom krátko opražíme
na kocky nakrájanú cibuľu,
papriku, roztlačený cesnak,
šupky zbavené a roztlačené
rajčiny,...
Španielska bravčovo– hovädzia pochúťka
Hovädzie a bravčové mäso
pokrájame na plátky, vyklepeme
ich, osolíme a okoreníme.
Kurča po baskicky
Kurča rozdelíme na štvrtiny.
Rajčiny ošúpeme a nakrájame,
takisto očistíme a nakrájame
ostatnú zeleninu.
Tortilla – španielska omeleta so zemiakmi
V stredne veľkej panvici rozohrejeme
olej, pridáme na
kocky alebo na plátky pokrájané
zemiaky a cibuľu nakrájanú
nadrobno. Pražíme
na...
Gazpacho
Všetky suroviny rozmixujeme,
pridáme olej, dochutíme
soľou, čiernym korením,
mletou červenou paprikou
a octom.
Krémová rajčiaková polievka
Na oleji opražíme cibuľu
nakrájanú na kolieska, pridáme
paradajkový pretlak,
bazalku a bobkový list. Osolíme
a okoreníme.
Bulharská kapusta
Kapustu a papriku nakrájame
na prúžky a paradajky olúpeme.
Potom ich nakrájame
na kocky, cesnak na plátky
a cibuľu...
Pravý bulharský šopský šalát
Papriku dáme opiecť do čierna. Opečenú papriku ošúpeme,
zbavíme žiliek a zrniečok
a nakrájame na kocky.
Balkánska cuketová polievka
Očistenú a umytú cibuľu
nakrájame nadrobno a vložíme
do studeného oleja.
Pridáme 2 PL vody a štipku
soli. Chvíľu...
Grécky slaný koláč s baklažánom
Múku zmiešame s mäkkým
maslom a vlažnou
vodou, vypracujeme cesto
a necháme ho asi 15 minút
odležať.
Paella s morskými plodmi
Cibuľu a cesnak olúpeme
a najemno nasekáme. Slávky
a ráčiky očistíme.
Stomna kebab
Mäso (buď teľacie, alebo jahňacie)nakrájame na malé
kúsky, premiešame s cibuľou,
petržlenovou vňaťou,
saturejkou, mätou,...
Avgolemono polievka
Kurča, alebo sliepku umyjeme, cibuľu
nakrájame na kolieska
a opražíme.
Pašticada s haluškami
Suroviny na špikovanie nakrájame
na rezance a rovnomerne
napicháme do mäsa.
Aromatická ropušnica
Rybu očistíme, umyjeme,
pokvapkáme citrónovou šťavou,
posypeme PL vegety
a necháme odstáť asi pol
hodiny.
Rezance s hubami
Huby nakrájame na tenké
plátky, cibuľu, cesnak
a petržlenovú vňať nakrájame
nadrobno.
Špenátové rybie filé
Špenát trochu podusíme na oleji a na cibuli, ochutíme a necháme mierne vychladnúť. Rybie filé...
Filety zapekané s paradajkami
Ryby – filety najprv marinujeme aspoň hodinu v šťave z citróna, posypeme ich korením, môžeme...
Mexická ryža
Na panvici rozohrejeme olej, urestujeme na ňom cibuľku, cesnak, pridáme mleté mäso, čili,...
Kuracie prsia s brokolicou
Kuracie prsia pokrájame na plátky, potrieme citrónovou šťavou, posolíme, okoreníme, potom pokrájame na...
Lasagne s kuracím mäsom a brokolicou
Ružičky brokolice uvaríme na pare 4 – 5 minút. Nakrájané kocky kuracieho mäsa osmažíme na olivovom...
Kuracie mäso s bielou fazuľou
V nižšom širšom hrnci zohrejeme olivový olej. Umyté a osušené kuracie stehná na ňom rýchlo osmažíme...
Salašská špecialita – hovädzí guľáš
Umyté a odblanené hovädzie
mäso nakrájame na rovnaké
kúsky
Pirohy plnené mäsom
Z múky, vajca, soli a trocha
vody pripravíme rezancové
cesto, ktoré rozvaľkáme na
pomúčenej doske, pokrájame
na...
Plnené zemiakové knedle
Zemiaky uvaríme v šupke,
ošúpeme a prelisujeme.
Pridáme múku, soľ, vajce
a vypracujeme cesto.
Gemerské guľky
Polovicu zo zemiakov uvaríme a potom aj uvarené aj neuvarené zemiaky postrúhame. Mäso pomelieme
Kapustové halušky
Zemiaky očistíme, umyjeme
ich a najemno postrúhame na
strúhadle. Do postrúhaných
zemiakov pridáme soľ, múku
a vypracujeme cesto...
Pečená baranina s korením
Mäso nakrájame na kúsky, opečieme na oleji dočervena, osolíme. Pridáme koreniny, nakrájaný cesnak, šťavu z...
Dusený tas kebap
Nastrúhanú cibuľu osmažíme na rozpustenom masle do zlatista, pridáme mäso nakrájané na kocky a miešame asi 5 minút.
Jahňací pilaf
Vo veľkom hrubostennom kastróle nasucho opražíme píniové semienka, vysypeme ich na tanier a do kastróla vlejeme olej.
Baraní zeleninový kebab
Baklažány očistíme, pokrájame na kocky a opražíme ich na oleji, pridáme kocky baranieho mäsa a 15 minút podusíme....
Turecký mäsovo– zeleninový güvec
Jahňacie mäso nakrájame na stredne veľké kocky, dáme do hrnca a na miernom ohni dusíme približne hodinu, kým sa...
Filé z tresky s pomarančmi
Do kastróla vložíme fi lé, pokvapkáme ho šťavou z citróna, pridáme celú olúpanú cibuľu, nové korenie, ...
Losos na španielsky spôsob
Z očisteného, rozmrazeného a z kože stiahnutého, umytého, osušeného lososa nakrájame fi lé, 180 g na...
Paella
Na panvici potretej olivovým olejom krátko opražíme na kocky nakrájanú cibuľu, papriku, roztlačený cesnak, šupky zbavené a roztlačené rajčiny,...
Španielska bravčovo– hovädzia pochúťka
Hovädzie a bravčové mäso pokrájame na plátky, vyklepeme ich, osolíme a okoreníme.
Kurča po baskicky
Kurča rozdelíme na štvrtiny. Rajčiny ošúpeme a nakrájame, takisto očistíme a nakrájame ostatnú zeleninu.
Tortilla – španielska omeleta so zemiakmi
V stredne veľkej panvici rozohrejeme olej, pridáme na kocky alebo na plátky pokrájané zemiaky a cibuľu nakrájanú nadrobno. Pražíme na...
Gazpacho
Všetky suroviny rozmixujeme, pridáme olej, dochutíme soľou, čiernym korením, mletou červenou paprikou a octom.
Krémová rajčiaková polievka
Na oleji opražíme cibuľu nakrájanú na kolieska, pridáme paradajkový pretlak, bazalku a bobkový list. Osolíme a okoreníme.
Bulharská kapusta
Kapustu a papriku nakrájame na prúžky a paradajky olúpeme. Potom ich nakrájame na kocky, cesnak na plátky a cibuľu...
Pravý bulharský šopský šalát
Papriku dáme opiecť do čierna. Opečenú papriku ošúpeme, zbavíme žiliek a zrniečok a nakrájame na kocky.
Balkánska cuketová polievka
Očistenú a umytú cibuľu nakrájame nadrobno a vložíme do studeného oleja. Pridáme 2 PL vody a štipku soli. Chvíľu...
Grécky slaný koláč s baklažánom
Múku zmiešame s mäkkým maslom a vlažnou vodou, vypracujeme cesto a necháme ho asi 15 minút odležať.
Paella s morskými plodmi
Cibuľu a cesnak olúpeme a najemno nasekáme. Slávky a ráčiky očistíme.
Stomna kebab
Mäso (buď teľacie, alebo jahňacie)nakrájame na malé kúsky, premiešame s cibuľou, petržlenovou vňaťou, saturejkou, mätou,...
Avgolemono polievka
Kurča, alebo sliepku umyjeme, cibuľu nakrájame na kolieska a opražíme.
Pašticada s haluškami
Suroviny na špikovanie nakrájame na rezance a rovnomerne napicháme do mäsa.
Aromatická ropušnica
Rybu očistíme, umyjeme, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme PL vegety a necháme odstáť asi pol hodiny.
Rezance s hubami
Huby nakrájame na tenké plátky, cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať nakrájame nadrobno.
Špenátové rybie filé
Špenát trochu podusíme na oleji a na cibuli, ochutíme a necháme mierne vychladnúť. Rybie filé...
Filety zapekané s paradajkami
Ryby – filety najprv marinujeme aspoň hodinu v šťave z citróna, posypeme ich korením, môžeme...
Mexická ryža
Na panvici rozohrejeme olej, urestujeme na ňom cibuľku, cesnak, pridáme mleté mäso, čili,...
Kuracie prsia s brokolicou
Kuracie prsia pokrájame na plátky, potrieme citrónovou šťavou, posolíme, okoreníme, potom pokrájame na...
Lasagne s kuracím mäsom a brokolicou
Ružičky brokolice uvaríme na pare 4 – 5 minút. Nakrájané kocky kuracieho mäsa osmažíme na olivovom...
Kuracie mäso s bielou fazuľou
V nižšom širšom hrnci zohrejeme olivový olej. Umyté a osušené kuracie stehná na ňom rýchlo osmažíme...
Salašská špecialita – hovädzí guľáš
Umyté a odblanené hovädzie mäso nakrájame na rovnaké kúsky
Pirohy plnené mäsom
Z múky, vajca, soli a trocha vody pripravíme rezancové cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske, pokrájame na...
Plnené zemiakové knedle
Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a prelisujeme. Pridáme múku, soľ, vajce a vypracujeme cesto.
Gemerské guľky
Polovicu zo zemiakov uvaríme a potom aj uvarené aj neuvarené zemiaky postrúhame. Mäso pomelieme
Kapustové halušky
Zemiaky očistíme, umyjeme ich a najemno postrúhame na strúhadle. Do postrúhaných zemiakov pridáme soľ, múku a vypracujeme cesto...