Chalupárske kura

sovka62 - fotkasovka62, 27. novembra 2009
Chalupárske kura
Foto: altyn

Takéto kura pripravujeme, odkedy sme začali chodiť na chalupu, kde bolo plno práce v dome i v záhrade a na varenie nebol čas. Príprava Zobraziť celý popisTakéto kura pripravujeme, odkedy sme začali chodiť na chalupu, kde bolo plno práce v dome i v záhrade a na varenie nebol čas. Príprava je veľmi jednoduchá a výsledok skvelý.

4
porcie
10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
50 ml
2 ks
5 strúčikov
80 g




Postup

  1. 1

    Kura rozdelíme na porcie, osolíme, okoreníme, posypeme rascou. Porcie vložíme do studeného oleja do panvice (s pokrievkou) alebo do rajnice.

  2. 2

    Na porcie pridáme cibuľu nakrájanú na kolieska, cesnak nakrájaný na plátky a lístky masla. Zakryjeme a položíme na veľmi mierny plameň.

  3. 3

    Nepodlievame, nemiešame a necháme hodinu dusiť. Podávame so zemiakmi na akýkoľvek spôsob, s ryžou, alebo len s chlebom.

Diskusia k receptu

zemo
Zaujal ma hlavne pocit voľnosti pri dusení tejto maškrtky. Naozaj ho môžem hodinu ponechať bez povšimnutia a strážiť ho len pred psom, ktorý si k sporáku nesie nenápadne v zuboch štokerlíka tvári sa, že je to jeho nová hračka? Je to overené? Tentoraz sa pýtam skutočne vážne, lebo recept ma zaujal. Ako výsledok chutí? Dá sa jednou vetou popísať inakosť šmaku oproti bežne dusenému kurčaťu, ktoré predsa len kontrolujem a obrátim?
sovka62
Ak to dáš na mierny oheň (na chalupe to nechávam na kraji sporáka na pevné palivo, ale už som skúsila aj na plyne na stredne veľkom horáku s úplne stiahnutým plameňom) potom už naozaj treba ustrážiť len toho psa. Mäsko je celkom mäkké, od kosti ho oddelíš aj lyžicou šťavička je priesvitná, cibuľa a cesnak udusené do sklovita a veľmi chutné. Takú chuť nemá cibuľa v žiadnej inej podobe, možno preto, že sa nedusila ako základ pod mäso, ale na ňom. Ak vyskúšaš, budem rada ak dáš vedieť, či Vám chutilo.
sovka62
Zabudla som podotknúť, že nikto z našej rodiny nemá rád kožu z kurčaťa (okrem pečeného a grilovaného), takže aj pri tomto recepte kožu pre úpravou odstránim. Čiže neviem povedať, ako by tá koža vyzerala a chutila, ale pravdepodobne by bola len ako uvarená.
zemo
Ďakujem, urobím a oznámim, ako sme bránili panvicu pred našou leninovu a prefíkanou bíglicou, ktorá nebude nosiť v zuboch štokerlík, ale je schopná zatelefonovať hasičom, aby by ju k panvici vytiahli na vysokozdvižnom rebríku.
evia
Tak ja som až teraz objavila tento fantastický recept, aj vyskúšala a zhodli sme sa s manželom, že je ozaj vynikajúce. Robila som ho v tlakovom hrnci (kuchte) a ozaj iba s minimom oleja. Dokonca v tomto hrnci by sa nemuselo pariť ani hodinu. Zakladám do svojich receptov a ako vždy Vaše recepty Sovka62 sú fantastické. ďakujem
sovka62
Veľmi ma teší, že vám chutilo a zároveň ďakujem za pripomienku, musím ho zase raz spraviť.
altyn
Tak @sovka62 tak sa to podarilo! A som veľmi rád! Bolo by škoda aby iný nezistili aký výborný a jednoduchý je tento mňam recept. A aby som ti dokázal ako to chutilo aj mojim priateľom, uvediem citát z SMS mojej priateľky (samozrejme s jej súhlasom) "Hoc si to varil na varnej platni, má to vôňu po dyme, ani čo by to zhotovené bolo priamo na ohnisku niekde vo voľnej prírode"... :-)))
sovka62
@altyn , veľmi pekne ďakujem za pridanie fotografií, hneď to lepšie vyzerá. Si milý, že si si dal tú námahu a nafotil si to veľmi pekne.
Tak rozmýšľam, že by som mala prezrieť recepty, ktoré som pridala medzi prvými, kým som nevedela pridávať fotografie a postupne ich podopĺňať, máš pravdu, že s fotografiou je to celkom iné.
altyn
@sovka ďakujem za pochvalu, urobil som to rád, lebo je to naozaj veľmi, veľmi dobré jedlo! A nebola to žiadna námaha, divým sa že ma to nenapadlo skôr. :-)))
tiginko
@sovka62 tvoj recept, ktorý som tu objavila, ma veľmi potešil, lebo keď toto jedlo pripravím môjmu takmer dospelému synovi ráno predtým, než pôjdeme niekedy cez víkend s mužíčkom povedzme na celý deň niekam na bycikloch, tak mám po starosti čo bude jesť. Kura miluje a ešte bude na seba hrdý, že si sám navaril :-)
sovka62
No vidíš, to mi ani nenapadlo, že by sa to pokojne dalo pripraviť napr. večer, strčiť do chladničky a hodinu pred obedom hodiť na sporák. Vďaka za radu.
margaretka28
file:///C:/Documents%20and%20Settings/mamina/Desktop/20052012%28001%29.jpg @sovka ,kuriatko chutilo,už je zaradené v našom jedálničku,bola k nemu ryža a kráľ mája,rodinka chválila,tak dakujem za recept,len to maslo som tam musela dávať potajomky,ešteže bol drahý v obývačke,on totiž neje nič od mlieka,nemá to rád a vždy povie ,že on to tam cíti,dnes ked som videla,ako mu chutí,až ma jazyk svrbel čo som mu chcela povedať,že je tam maslo,ale radšej som si doňho zahryzla a v duchu som sa smiala..:)))vdaka a želám príjemný zvyšok nedele.PS:nešlo mi preniesť obrázok,ale len adresu,dúfam,že sa vám to bude dať otvoriť..?
marianne
V jednoduchosti je krása,bolo predvčerom na večeru,veľmi chutná rýchlovka,dala som viac cibule,máme radi,ďakujeme
hubata
Takéto recepty hneď odkladám, čo keď ešte niekedy budem mať chalupu? Je tam všetko čo dobré kura má mať, rýchle a bez zbytočných riadov. Vďaka @sovka62 za receptík.
sovka62
Ďakujem vám, dievčence. Na kura som pomaly zabudla, už druhý rok majú chalupu v moci remeselníci,ale zdá sa, že sa blížime do finále a na jar môžu naše výpravy začať znovu a opäť príde na rad i tento recept. Aj nový sporák na chalupe bude na pevné palivo a na tom sa robí najlepšie a veru nielen kura, všetko má z neho akúsi lepšiu, príjemnejšiu chuť.
ketty3811
@sovka62 ,dnes som to vyskúšala,síce doma ,nie na chalupe a chutilo výborne.Hlavne je to jednoduché a bez práce.Určite to budem robiť častejšie.Remeselníci už dúfam chalupu dokončili,tak si ho môžeš pripraviť aj ty.:-))
sovka62
Tak toto si napísala v ten pravý čas. Dnes sme sprevádzkovali žumpu, do nejakých dvoch týždňov by mala byť hotová vodáreň, takže bude aj voda. Inak je chalupa hotová (teda okrem dvora a záhrady, po stavbe Božie dopustenie) a predstav si, dnes som prvý raz zakúrila v sporáku. Takže na budúci víkend je na programe chalupárske kura a vyskúšam, či sa mi podarí spraviť ryžu a nejaký kysnutý osúch v rúre.
radost
@sovka
pre tvoje recepty..aj reakcie ...ťa mám veľmi rada-hoc sa vôbec nepoznáme..aj tento recept som robila-teraz je to veľmi jednoduché-mám keramickú panvicu s pokrievkou..nemá to chybu..recept aj panvica...
želám dokončenie chalupy k spokojnosti a užitiu si dlhé roky krásnych chalupárskych chvíľ....:-)
havino
@radost ,napísala si to mojimi slovami, už dávno, od začiatku mojich návštev na vareche,je @sovka moja krvná skupina, slovom, písmom, nemôžem si pomôcť, tak rada ju čítam, každá jej rada je mi nápomocná, každú si zapamätám. Nevidela som tento recept, moja chyba, nechodím do profilov, nie je toľko času. Dakujem dievčatá za pripomenutie tohto receptu.
marchefka
ďakujem za recept, dnes bolo na obed a nie poslednýkrát.odporúčam
sovka62
Vďačne, aj u nás prichádza na rad, lebo chalupa už funguje. A ako to na chalupe býva, veľa práce na dvore a v záhrade (tú budeme dávať do poriadku hádam dva roky), tak takýto recept, čo sa spraví sám, bude na rade často.
45678
Evka, udeľujem Ti Rád varešky, ako vďaku za inspiraciu, toto kuriatko je stálicou u nás, aj dnes sme mali na obed:-) nerobím celé kura, iba diely, aj s kožou a pridám aj červenú mletú papriku. Mňam :-) pozdravujem do Trnavy.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia