Zemiakové placky

matus113 - fotkamatus113, 27. novembra 2009
Zemiakové placky
Foto: Matus113

Klasické jedlo starých materí.

4-5
porcie
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
2 ks
5 strúčikov
2-3 PL
3 ks
3 PL




Postup

  1. 1

    Ošúpeme a umyjeme zemiaky, ktoré najemno nastrúhame.

  2. 2

    Nakrájame si cibuľku a orestujeme ju do zlatista.

  3. 3

    Ošúpeme a rozpučíme cesnak, a dáme do nastrúhaných zemiakov. Pridáme hladkú múku, vajíčka (podľa množstva zemiakov), strúhanku (placky budú chrumkavejšie), čierne korenie, majorán, soľ, môžeme pridať čili korenie, osmaženú cibuľku a kto má rád a chce vyskúšať môžem pridať kyslú kvasenú kapustu nakrájanú na drobno. Všetko vymiešame a vysmážame. Placky nerobíme príliš hrubé, aby sa dobre prepiekli.

Diskusia k receptu

Vymazať
58vlasta
No s kyslou kapustou sú predsa vynikajúce. Ale každému ako chutí...Zvyknem k tomu orestovať kuraciu pečienku na cibuli, dobre pikantnú a jedna placka, na to pečienka, druhá placka, navrch tatarku alebo jogurt...
Vymazať
milan21
Osmazenu cibulku nedavam obcania to nechcu ale nie je to zle.Precitaj si diskusiu o husacine
Vymazať
kuchtik
Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko budú chutnejšie
Vymazať
matus113
ahojte - skúšali sme dnes to jabĺčko k zmiakovým plackám, ale asi nam chutili viac bez neho.... koľko ľudí toľko chutí ....
Vymazať
tinca
Ja zasa pridávam do zemiakového cesta na placky /zemiakové babky u nás/ tak na 1/2 kg zeniakov 2-3 lyžice ovsených vločiek. A rada NAVYŠE,keď si chcem pred návštevou šmrncnúť, tak placky robím na dolkovej panvici, také maličké. Ale verte mi nikdy sa mi ani jedna neujde a stojím len pri sporáku a smažím a smažím....
Vymazať
tinca
P.S. ja dávam surovú cibuľku, ale robila som aj s kvasenou kapustou nemajú chybu. A ešte s kvasenou kapustou s vínkom, ktorú dostať v Lídli momentálne za O,89 euro,VYSKÚŠAJTE!!!
Vymazať
evanaaa
Tinca, tú kapustu kupujem aj ja, je fakt dobrá. A keďže cukor nemôžem, kupujem ešte jednu v Kauflande, síce so sladidlom, aj tá je dobrá, niekedy ich kombinujem. Vidím, že aj takéobyčajné placky sa robia na sto spôsobov,komu ako chutia. A také maličké sú chutné - aj pre chuť, aj pre oči. Až na to, že ich robievam viac v zime ako v lete.
Vymazať
forneta
no my ich robievame takto: zemiaky nastrúhané, do toho jedno vajce, kyslá smotana, sol, korenie... to je všetko...
Vymazať
garanco
Cibuľku dávam surovú (ušetrím jednu nádobku na umývanie), pridávam 1-2PL ovsených vločiek. S kyslou kapustou som robila raz, ale stravníci to odmietli, radšej si dajú surovú kyslú kapustu ako prílohu. Ako píše Evka, sto ľudí - sto chutí.
Vymazať
dobryhrncekvar
zemiakové placky aj ja obľubujem, dávam nastrúhané zemiaky, vajce, surovú nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, majorán, soľ, hladká múka, na kúsky nakrájaná kvalitná klobáska, ktorá pustí peknú farbu a dodá mäsovú chuť. Keď sú mladé zemiaky a pustia viac šťavy pridám ovsené vločky, aby pobrali vodu, v zime, keď sú suchšie zemiaky,tak trocha smotany pomôže rozriediť a spojiť múku.
Vymazať
oldomachac
presne ako je dane v recepte, aj u nas sa robia, hlavne s tou zlatovou cibulkou, ktera vlastne dava tu pravu chut od ,, starej mamy", ale vsetky ostatne doplnky(kapusta, ovsene vlocky, klobasa, ci ine) su tiez velmi prijemnym spestrenim tohto naseho typickeho a velmi chutneho jedla, dovolte prosim, malu perlicku, v mojej rodine sa toto jedlo pripravuje dost casto a to na dvoch panviciach naraz, pretoze, hlavne muzska cast rodiny, ich (prepacte za vyraz) doslova kradne z panvic a zerie, takze kolkokrat nestacia vysmazat ani dve panvice a zapijame ich s kyslym mliekom, dobru chut!
Vymazať
lopota
Do zemiakovej placky nepridávam cibuľku, iba strúhaný cesnak. Zemiaky, hladkú múku, vajíčko, soľ, majorán, trošku mlieka, aby boli chrumkavé a ružovkasté.

Kyslú kapustu dávame na lokše, začal s tým môj syn a je to zaujímavá chuť.
Budem pripravovať kyslú kapustu. Domáca je bez konzervačných látok.
Vymazať
sisono
Na jednu porciu-1 zemiak,vajce,lyžica muky,červenu papriku,cesnak,majoran,rascu,soľ a čierne korenie.Žiadna veda.S kečupom je to PPF
Vymazať
daniel
Tak vam pani poviem ze budu take dobre ze az :).Zemiaky som postruhal v supke (naco sa vobec zeniaky supu? supa je to njzdravsie), akorat kyslu kapustu mam z polskeho obchodu a je dajaka sladka. Dobru chut z Londyna!
Vymazať
daniel
PS: tusim tomu nesvadci ten extra virgin olive oil na ktorom to prazim, mieto majoranu som dal oregano a trosku muskatoveho orechu, a tiez by som rad vedel ci je na slovensku rozdiel medzi medzi rascou a kminom, tu mi rasca pride uplne odveci a kmin je to co je nasa rasca. Skratka co-doma-bolo :)
Vymazať
lusinkab
@daniel rada na kyslu kapustu v UK:polska v sklenenych flasiach nikdy nie je kysla aspon co ja mam skusenost kedze ja mam rada poriadne kyslu :-) takze som sa vykaslala na to minat na nu peniaze,ale v asde maju polsku v plastovych sackoch a ta je neskutocne dobra akoby si ju zo sudka vytiahol popripade nemecka kysla kapusta ta je tiez dobra a hlavne kysla (ps:vo waitrose ju maju najlepsiu,myslim tu nemecku)
Vymazať
kikkus
caraway seeds je to, čo bežne poznáme ako rascu lúčnu, cumin seeds je rasca rímska, je to rozdiel aj v slovenčine, myslím, že ľudia sú z toho dopletení kvôli tomu, že česi používajú pre rascu slovo kmín.
Vymazať
olusci
so záujmom som si prečítala aj všetky komentáre. Kikkus, píšeš, že "cumin seeds" je rasca rímska. V taliančine "cumino" je naozaj rasca. V slovníku ani nie je napísaná, lebo taliani rascu takmer ani nepoužívajú.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia