Recepty, kde je slanina
Grilované sušené slivky
Sušené slivky namočíme na niekoľko hodín do alkoholu, potom ich osušíme a každú zvlášť zabalíme do...
Ratatouille po slovensky
Papriky a kapie očistíme a nakrájame na kúsky veľké asi 3 x 3 cm. Šampiňóny rozkrojíme...
Grilovaná špargľa v slanine s barbecue omáčkou
Špargľu ošúpeme a 15 minút varíme v slanej vode.
Grilované hlivy
Klobúčiky hlivy nasucho očistíme, na dno pekáča položíme po 2 plátky slaniny a dáme pod gril...
Koláč „töki pompos“
Mlieko zohrejeme a rozpustíme
cukor, rozmrvíme droždie
a zamiešame. Vlejeme do
múky, pridáme soľ a vymiesime
tuhšie cesto....
Zubáč Bakony
Filety zo zubáča umyjeme,
osolíme, okoreníme
a opražíme na masti z obidvoch
strán.
Maďarský zemiakový šalát
Zemiaky uvaríme a nakrájame
na plátky. Slaninu
nakrájame na menšie kocky
a spolu s nadrobno pokrájanou
cibuľou urestujeme
doružova.
Kapustové závitky
Z kapusty vyrežeme hlúb
a hlávku necháme variť
5 – 6 minút v osolenej vode.
8 listov oddelíme, ...
Zemiakové placky na maďarský spôs
Deň vopred uvarené zemiaky
olúpeme, nastrúhame do
misky a pridáme prelisovaný
cesnak.
Hliva na maďarský spôsob
Zemiaky v šupke uvaríme nie
úplne domäkka. Olúpeme ich
a vychladnuté nakrájame na
plátky.
Perkelt zo sumca
Rybu očistíme, umyjeme
a nakrájame na rezne. Cibuľu
nasekáme nadrobno a pancetu
nakrájame na kocky.
Zapekaný guláš
Mäso
nakrájame na kocky a
pripravíme marinádu.
Zmiešame olej, pretlačený
cesnak, rozdrvenú rascu
vopred navlhčenú), strúhanú
citrónovú kôru, ...
Ražníky z kuracích pečienok
Pečienky umyjeme, osušíme, pokrájame na kúsky a poprášime korením.
Gulášová polievka po maďarsky
Slaninu nakrájanú nadrobno
oškvaríme, pridáme
nadrobno nakrájanú cibuľu,
usmažíme ju dozlatista,
vmiešame na malé kocky
nakrájané mäso a osmažíme
ho...
Fliačky s tvarohom a smotanou
Z múky, vajec a vody vypracujeme
cesto, ktoré vyvaľkáme
na tenký plát, ktorý rozkrájame
na fliačky a...
Cestovinová omeleta
Cestoviny uvaríme podľa
návodu na obale, scedíme
a odkvapkané dáme do misy.
Premiešame s PL olivového
oleja.
Fettuccine tricolora
Cestoviny uvaríme vo
vriacej osolenej vode.
Scedíme a necháme
odkvapkať.
Zeleninové špagety so slaninou
Nadrobno nakrájanú slaninu
vyškvaríme, pridáme nastrúhanú zeleninu
a dusíme, až sa voda
odparí.
Ražniči z diviaka
Mäso umyjeme, odblaníme,
nakrájame na kocky
a potrieme olejom, v ktorom
sme rozmiešali citrónovú
šťavu a potlčené borievky....
Srnčí guláš
Slaninu a ošúpanú cibuľu
nakrájame na menšie kocky,
cesnak ošúpeme a prelisujeme,
chlieb nastrúhame
a párky pokrájame na
kolieska...
Bažant na víne
Údenú slaninu pokrájame
na malé kocky a opražíme.
Pridáme pokrájanú cibuľu,
zeleninu, cukor a všetky
koreniny.
Ostré rybie ražniči
Očistené porcie kapra čiastočne
odkostíme, osušíme,
prešpikujeme plátkami cesnaku,
okoreníme, poprášime
čili korením (mletou štipľavou
paprikou), nakrájame...
Sviečková na smotane
Oravskú slaninu pokrájame
a dáme opražiť na troške
oleja, pridáme na drobno
pokrájané cibule a počkáme,
kým zmäknú.
Zbojnícka pochúťka
Umyté mäso a pečeň pokrájame
na rovnaké kúsky,
párky alebo klobásu pokrájame
na kolieska, slaninu na
plátky a cibuľu...
Zbojnícke bravčové plátky
Vykostený bôčik nakrájame
na plátky, naklepeme, osolíme,
okoreníme, obalíme
v múke, opečieme po oboch
stranách na...
Bravčový ostrý biftek
Plátky mäsa zľahka naklepeme,
osolíme, okoreníme
a potrieme čili omáčkou.
Podľa chuti posypeme grilovacím
korením.
Pikantné mäsové závitky
Rezne naklepeme a naplníme
plátkom šunky, syra,
feferónkou a anglickou slaninou.
Kyslá hubová polievka
V hlbokej panvici opražíme
plátky oravskej
slaniny. Vyberieme
a odložíme ich
bokom.
Pikantné bravčové rebierko
Z bravčového opracovaného
karé odsekneme rebierko.
Jemne naklepeme, osolíme
a opečieme na rozpálenom
oleji.
Grilovaná sviečkovica so slaninou
Sviečkovicu nakrájame na plátky, naložíme najmenej na 3 hodiny do oleja ochuteného korením, soľou a...
Uzbecký šašlík
Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Položíme ho do misy, osolíme, poprášime sladkou aj...
Špajľa z mletého mäsa
Dve cibule ošúpeme a nakrájame na kolieska, takisto aj umyté neošúpané zemiaky.
Rajské ihly
Chudé bravčové mäso nakrájame na kocky, šampiňóny rozpolíme, paprikové struky nakrájame na plátky, slaninu...

Grilované sušené slivky
Sušené slivky namočíme na niekoľko hodín do alkoholu, potom ich osušíme a každú zvlášť zabalíme do...

Ratatouille po slovensky
Papriky a kapie očistíme a nakrájame na kúsky veľké asi 3 x 3 cm. Šampiňóny rozkrojíme...

Grilovaná špargľa v slanine s barbecue omáčkou
Špargľu ošúpeme a 15 minút varíme v slanej vode.

Grilované hlivy
Klobúčiky hlivy nasucho očistíme, na dno pekáča položíme po 2 plátky slaniny a dáme pod gril...

Koláč „töki pompos“
Mlieko zohrejeme a rozpustíme cukor, rozmrvíme droždie a zamiešame. Vlejeme do múky, pridáme soľ a vymiesime tuhšie cesto....

Zubáč Bakony
Filety zo zubáča umyjeme, osolíme, okoreníme a opražíme na masti z obidvoch strán.

Maďarský zemiakový šalát
Zemiaky uvaríme a nakrájame na plátky. Slaninu nakrájame na menšie kocky a spolu s nadrobno pokrájanou cibuľou urestujeme doružova.

Kapustové závitky
Z kapusty vyrežeme hlúb a hlávku necháme variť 5 – 6 minút v osolenej vode. 8 listov oddelíme, ...

Zemiakové placky na maďarský spôs
Deň vopred uvarené zemiaky olúpeme, nastrúhame do misky a pridáme prelisovaný cesnak.

Hliva na maďarský spôsob
Zemiaky v šupke uvaríme nie úplne domäkka. Olúpeme ich a vychladnuté nakrájame na plátky.

Perkelt zo sumca
Rybu očistíme, umyjeme a nakrájame na rezne. Cibuľu nasekáme nadrobno a pancetu nakrájame na kocky.

Zapekaný guláš
Mäso nakrájame na kocky a pripravíme marinádu. Zmiešame olej, pretlačený cesnak, rozdrvenú rascu vopred navlhčenú), strúhanú citrónovú kôru, ...

Ražníky z kuracích pečienok
Pečienky umyjeme, osušíme, pokrájame na kúsky a poprášime korením.

Gulášová polievka po maďarsky
Slaninu nakrájanú nadrobno oškvaríme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, usmažíme ju dozlatista, vmiešame na malé kocky nakrájané mäso a osmažíme ho...

Fliačky s tvarohom a smotanou
Z múky, vajec a vody vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na tenký plát, ktorý rozkrájame na fliačky a...

Cestovinová omeleta
Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale, scedíme a odkvapkané dáme do misy. Premiešame s PL olivového oleja.

Fettuccine tricolora
Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode. Scedíme a necháme odkvapkať.

Zeleninové špagety so slaninou
Nadrobno nakrájanú slaninu vyškvaríme, pridáme nastrúhanú zeleninu a dusíme, až sa voda odparí.

Ražniči z diviaka
Mäso umyjeme, odblaníme, nakrájame na kocky a potrieme olejom, v ktorom sme rozmiešali citrónovú šťavu a potlčené borievky....

Srnčí guláš
Slaninu a ošúpanú cibuľu nakrájame na menšie kocky, cesnak ošúpeme a prelisujeme, chlieb nastrúhame a párky pokrájame na kolieska...

Bažant na víne
Údenú slaninu pokrájame na malé kocky a opražíme. Pridáme pokrájanú cibuľu, zeleninu, cukor a všetky koreniny.

Ostré rybie ražniči
Očistené porcie kapra čiastočne odkostíme, osušíme, prešpikujeme plátkami cesnaku, okoreníme, poprášime čili korením (mletou štipľavou paprikou), nakrájame...

Sviečková na smotane
Oravskú slaninu pokrájame a dáme opražiť na troške oleja, pridáme na drobno pokrájané cibule a počkáme, kým zmäknú.

Zbojnícka pochúťka
Umyté mäso a pečeň pokrájame na rovnaké kúsky, párky alebo klobásu pokrájame na kolieska, slaninu na plátky a cibuľu...

Zbojnícke bravčové plátky
Vykostený bôčik nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme, okoreníme, obalíme v múke, opečieme po oboch stranách na...

Bravčový ostrý biftek
Plátky mäsa zľahka naklepeme, osolíme, okoreníme a potrieme čili omáčkou. Podľa chuti posypeme grilovacím korením.

Pikantné mäsové závitky
Rezne naklepeme a naplníme plátkom šunky, syra, feferónkou a anglickou slaninou.

Kyslá hubová polievka
V hlbokej panvici opražíme plátky oravskej slaniny. Vyberieme a odložíme ich bokom.

Pikantné bravčové rebierko
Z bravčového opracovaného karé odsekneme rebierko. Jemne naklepeme, osolíme a opečieme na rozpálenom oleji.

Grilovaná sviečkovica so slaninou
Sviečkovicu nakrájame na plátky, naložíme najmenej na 3 hodiny do oleja ochuteného korením, soľou a...

Uzbecký šašlík
Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Položíme ho do misy, osolíme, poprášime sladkou aj...

Špajľa z mletého mäsa
Dve cibule ošúpeme a nakrájame na kolieska, takisto aj umyté neošúpané zemiaky.

Rajské ihly
Chudé bravčové mäso nakrájame na kocky, šampiňóny rozpolíme, paprikové struky nakrájame na plátky, slaninu...