Všestranné korenie – používa sa pri príprave mäsitých jedál, do polievok, šalátov, varených zemiakov či do zeleniny. Svoju nezastupiteľnú úlohu má v pečive, ktorému dodáva svojou prítomnosťou výraznú a nenahraditeľnú chuť. V kuchyni sa používa celá, drvená i mletá. Zlepšuje trávenie, účinkuje proti plynatosti, zmierňuje kŕče, pôsobí dezinfekčne, vyháňa črevné parazity, podporuje chuť do jedla, je močopudná a dokáže zastaviť hnačku. Rascový čaj je vynikajúci pre dojčiace mamičky, pretože podporuje a zlepšuje tvorbu a kvalitu materského mlieka.
Recepty, kde je rasca
Pomaly pečená kačka na jablkách
Na tie najúžasnejšie zážitky sa oplatí počkať. Dokazuje to aj táto pomaly pečená kačka na jablkách, ktorá je šťavnatá, mäkká, neodolateľná....
Kyslá šošovicová polievka
Z oleja, múky, nadrobno nakrájanej cibule urobím zápražku. Pridám červenú mletú papriku, zalejem...
Polievka z vody z halušiek
Voľakedy ľudia zužitkovali všetko, aj vodu z vyvarených halušiek.
Šťavnatá krkovička z rúry
Krkovičku umyjeme a necháme odkvapkať. Plátky mäsa osolíme, okoreníme, posypeme červenou paprikou a korením...
Pirohy z lístkového cesta plnené mäsom z roku 1989
Recept podľa kalendára Gazdinka z roku 1989.
Pizzòccheri della Valtellina
Pizzoccheri - čítaj piczókeri, je druh cestovín z pohánky, ktoré
majú tradíciu v talianskom regióne Valtellina....
Bezlepkové slané oblátky so syrom a rascou
Pripravte si chrumkavé syrové oblátky s rascou, ktoré sú ideálne na každú oslavu či rodinné posedenie....
Pečené kuracie stehienka na paprike a slaninke
Jednoduché a predsa výborné pečené kuracie stehná, ktoré budú chutiť každému v rodine.
Domáci chlieb z Polonín
Recept pochádza od Jaroslava Lechana z občianskeho združenia Košiar, ktoré vytvorilo Remeselné centrum v Topoli....
Špekáčiky na čiernom pive
Tento recept sme si vypožičali od bratov Čechov, je to populárna krčmárska/sedliacka mňamka. Hlavne kvôli...
Strapaté zemiakovo-brokolicové placky
Zemiakové placky nemusia byť iba starou známou klasikou. Dajú sa obmieňať pridaním inej zeleniny...
Slaná roláda s cviklou a kyslou kapustou
Táto roláda sa u nás teší veľkej obľube. Prídu si na svoje nielen milovníci zeleniny, ale aj "mäsožravci"....
Domáci pšenično-ražný chlieb
Budeme potrebovať hladkú múku s označením T650 a ražnú chlebovú múku. Ja používam najčastejšie tieto.
Polievka s quinoou
Hľadáte recept, ktorý je nielen chutný, ale aj výživný? Už nehľadajte, predstavujeme vám jednoduchý...
Domáci chlieb
Pripravíme si múku, ktorú preosejeme. V miske s múkou urobíme dolinku a podrvíme do nej...
Rascový koláčik
Jednoduchý a veľmi chutný rascový
koláčik si pripravíte z pár surovín, ktoré
má asi každý z...
Hokkaido polievka
Umyjeme tekvicu, rozkrojíme ju na polovicu a vyberieme dužinu a semienka.
Praclíky
Občas potrebujeme slané pohostenie pre hostí alebo si len sami chceme niečo slané zachrumkať. Áno, ...
Chlebík s medom
Aj keď je na prvý pohľad zvláštne pridávať do chleba med, je to surovina, ktorá dodá chlebu inú dimenziu....
Zeleninový tajine s cícerom
Vyskúšajte náš recept na zeleninový tajine s cícerom inšpirovaný Marokom a vychutnajte si jedlo plné chuti....
Ryža na marocký spôsob
Vitajte v svete exotických chutí a vôní s naším receptom na ryžu pripravenú na marocký spôsob. Táto jednoduchá, ale
ohromujúco chutná ryža je skutočnou lahôdkou pre vaše chuťové poháriky....
Tvarohové praclíky
Jednoduchšie to snáď už nejde. Výborné praclíky k pivku alebo vínu si upečiete z tvarohového cesta...
Karfiolové karí s cícerom
Odporúčam toto jedlo uvariť v pomalom hrnci, keďže sa chute
lepšie prepoja.
Polievka z cvikly so strateným vajcom a slaninou
Cviklových polievok je veľa druhov. Jednou z nich je aj táto polievka, ozvláštnená strateným vajíčkom...
Prívarok zo zelenej fazuľky
Nadrobno nakrájaný pór a stonkový zeler orestujeme na oleji. Pridáme bobkové listy a zvyšné koreniny.
Bezlepkové rožky s rascou
Upiecť si bezlepkové rožky s rascou nie je vôbec veda. Základom je dobrý recept (ten máme) a správna bezlepková múka (tu
máme tiež :-))...

Pomaly pečená kačka na jablkách
Na tie najúžasnejšie zážitky sa oplatí počkať. Dokazuje to aj táto pomaly pečená kačka na jablkách, ktorá je šťavnatá, mäkká, neodolateľná....

Kyslá šošovicová polievka
Z oleja, múky, nadrobno nakrájanej cibule urobím zápražku. Pridám červenú mletú papriku, zalejem...

Polievka z vody z halušiek
Voľakedy ľudia zužitkovali všetko, aj vodu z vyvarených halušiek.

Šťavnatá krkovička z rúry
Krkovičku umyjeme a necháme odkvapkať. Plátky mäsa osolíme, okoreníme, posypeme červenou paprikou a korením...

Pirohy z lístkového cesta plnené mäsom z roku 1989
Recept podľa kalendára Gazdinka z roku 1989.

Pizzòccheri della Valtellina
Pizzoccheri - čítaj piczókeri, je druh cestovín z pohánky, ktoré majú tradíciu v talianskom regióne Valtellina....

Bezlepkové slané oblátky so syrom a rascou
Pripravte si chrumkavé syrové oblátky s rascou, ktoré sú ideálne na každú oslavu či rodinné posedenie....

Pečené kuracie stehienka na paprike a slaninke
Jednoduché a predsa výborné pečené kuracie stehná, ktoré budú chutiť každému v rodine.

Domáci chlieb z Polonín
Recept pochádza od Jaroslava Lechana z občianskeho združenia Košiar, ktoré vytvorilo Remeselné centrum v Topoli....

Špekáčiky na čiernom pive
Tento recept sme si vypožičali od bratov Čechov, je to populárna krčmárska/sedliacka mňamka. Hlavne kvôli...

Strapaté zemiakovo-brokolicové placky
Zemiakové placky nemusia byť iba starou známou klasikou. Dajú sa obmieňať pridaním inej zeleniny...

Slaná roláda s cviklou a kyslou kapustou
Táto roláda sa u nás teší veľkej obľube. Prídu si na svoje nielen milovníci zeleniny, ale aj "mäsožravci"....

Domáci pšenično-ražný chlieb
Budeme potrebovať hladkú múku s označením T650 a ražnú chlebovú múku. Ja používam najčastejšie tieto.

Polievka s quinoou
Hľadáte recept, ktorý je nielen chutný, ale aj výživný? Už nehľadajte, predstavujeme vám jednoduchý...

Domáci chlieb
Pripravíme si múku, ktorú preosejeme. V miske s múkou urobíme dolinku a podrvíme do nej...

Rascový koláčik
Jednoduchý a veľmi chutný rascový koláčik si pripravíte z pár surovín, ktoré má asi každý z...

Hokkaido polievka
Umyjeme tekvicu, rozkrojíme ju na polovicu a vyberieme dužinu a semienka.

Praclíky
Občas potrebujeme slané pohostenie pre hostí alebo si len sami chceme niečo slané zachrumkať. Áno, ...

Chlebík s medom
Aj keď je na prvý pohľad zvláštne pridávať do chleba med, je to surovina, ktorá dodá chlebu inú dimenziu....

Zeleninový tajine s cícerom
Vyskúšajte náš recept na zeleninový tajine s cícerom inšpirovaný Marokom a vychutnajte si jedlo plné chuti....

Ryža na marocký spôsob
Vitajte v svete exotických chutí a vôní s naším receptom na ryžu pripravenú na marocký spôsob. Táto jednoduchá, ale ohromujúco chutná ryža je skutočnou lahôdkou pre vaše chuťové poháriky....

Tvarohové praclíky
Jednoduchšie to snáď už nejde. Výborné praclíky k pivku alebo vínu si upečiete z tvarohového cesta...

Karfiolové karí s cícerom
Odporúčam toto jedlo uvariť v pomalom hrnci, keďže sa chute lepšie prepoja.

Polievka z cvikly so strateným vajcom a slaninou
Cviklových polievok je veľa druhov. Jednou z nich je aj táto polievka, ozvláštnená strateným vajíčkom...

Prívarok zo zelenej fazuľky
Nadrobno nakrájaný pór a stonkový zeler orestujeme na oleji. Pridáme bobkové listy a zvyšné koreniny.

Bezlepkové rožky s rascou
Upiecť si bezlepkové rožky s rascou nie je vôbec veda. Základom je dobrý recept (ten máme) a správna bezlepková múka (tu máme tiež :-))...