Opečené bedle
Opečené bedle

Rýchla chuťovka z bedlí fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 15. septembra 2025
Rýchla chuťovka z bedlí (fotorecept)
Foto: tejaja

Keď rastú, tak rastú. Čo? No predsa huby :) Niekto bedľami pohŕda, ja ich mám rada. Tak ponúkam rýchlu chuťovku, ktorá s hriankou Zobraziť celý popisKeď rastú, tak rastú. Čo? No predsa huby :) Niekto bedľami pohŕda, ja ich mám rada. Tak ponúkam rýchlu chuťovku, ktorá s hriankou alebo aj chlebíkom môže byť rýchlou večerou po príchode z lesa.

Suroviny

 (hlavičky)



Postup

  1. 1

    Hlavičky bedlí rozrežeme podľa ich veľkosti na výseče, počet podľa veľkosti hlavičiek. Mali by byť veľké okolo 6-7 cm.

    Rýchla chuťovka z bedlí (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Otočíme lupienkami hore a posypeme rascou a soľou.

    Rýchla chuťovka z bedlí (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na panvici rozpálime masť a bedle opekáme z oboch strán, najprv ochutenou stranou nahor.

    Rýchla chuťovka z bedlí (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opečené podávame s hriankami, obložíme zeleninou, môžeme pridať aj nejakú studenú omáčku.

  5. 5

    Poznámka: V tomto prípade je lepšie použiť masť, pretože sa tak skoro neprepaľuje.

Diskusia k receptu

chemik
Nepoužitelné měkké i dřevnaté nohy bedel nevyhazuji, ale rozkrojím podél, nakrájím na kousky a usuším. Dotvrda usušené rozemelu najemno v mlýnku na mák a proseju. Bedlový prach má velmi intenzivní houbovou vůni i chuť.
radost
áno..na masti..akurát-ja vôbec nekrájam-celú hlávku z oboch strán osmažím a rovno na čistý chlebík dám..dobrota svetová-a-rýchlo hotová...
tejaja
@chemik (15.9.2025 21:41)
Toto robím nielen s nožičkami bedlí, ale aj s nožičkami podpňoviek - václaviek. Vysuším a rozmixujem. Ja to mixujem v mlynčeku na kávu. :)))
chemik
@tejaja (16.9.2025 07:57)

Hlavně prach z václavek nešňupat jako kokain, protože tepelně neupravený je jedovatý!! :-)))
tejaja
@radost (16.9.2025 07:56)

No, ono to nieked neide :))) TTen klobúčik bedle, ktorý je na obrázku, mal priemer skoro ako tanier, takže asi sotva hneď na chlebík:) A keď dávam na hrianky alebo tousty, tak to tiež neide.
tejaja
@chemik (16.9.2025 15:28)

Vieš, koľkokrát čuchám tie rozmixované václavky? Zakaždým, keď otvorím fľaštičku :)))
kucharka
Dobrota veliká, nemala som sto rokov :-(
Rada by som sa nechala ponúknuť.
Ja takéto hríby/huby najskôr opečiem na panvici na sucho, a až keď vypustia vodu/šťavu dám trochu masti alebo oleja. Takto nie sú chrumkavé a nie "mokré a akoby uvarené".

Pekný deň prajem.
1x dvorka