Cau cau, lahodné tradičné peruánske jedlo z držiek

ryzasos - fotkaRyža SOS, 7. augusta 2025. Komerčný recept.
Cau cau, lahodné tradičné peruánske jedlo z držiek
Foto: ryzasos

Cau cau je jedno z najikonickejších jedál peruánskej kuchyne. Toto dusené mäso, ktoré kombinuje ingrediencie ako varené držky, biele zemiaky a rôzne koreniny, Zobraziť celý popisCau cau je jedno z najikonickejších jedál peruánskej kuchyne. Toto dusené mäso, ktoré kombinuje ingrediencie ako varené držky, biele zemiaky a rôzne koreniny, zvýrazňujúce chuť ryže, je skutočnou lahôdkou, ktorá sa dedí z generácie na generáciu. Vďaka svojej charakteristickej chuti a textúre vyniká cau cau nielen svojou tradíciou, ale aj schopnosťou prispôsobiť sa najnáročnejším a najmodernejším chuťovým pohárikom.

4
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

200 g
500 g
3 ks
1 ks
100 g
1 ks
1 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1 PL
2 PL (zo žltej chilli papričky)



Postup

  1. 1

    Je dôležité nakrájať zemiaky a mrkvu na malé kocky a tiež sa uistiť, že držky sú dobre uvarené a nakrájané. Kľúčom k dobrému cau cau je dochutenie a správna integrácia všetkých ingrediencií, ktoré dodajú tomuto tradičnému peruánskemu jedlu jedinečnú a autentickú chuť.

  2. 2

    Na začiatok si vo veľkej panvici rozohrejte trochu oleja. Keď je horúci, pridajte nakrájanú červenú cibuľu a opekajte ju, kým nebude zlatistá a priesvitná. Tento krok je kľúčový pre uvoľnenie chuti cibule a vytvorenie bohatého a aromatického základu. Potom pridajte korenie, kurkumu a rascu. Dobre premiešajte, aby sa koreniny úplne prepojili a dodali jedlu svoju charakteristickú chuť. Po niekoľkých minútach opekania korenia s cibuľou pridajte cesnakovú pastu a chilli pastu. Tieto ingrediencie sú nevyhnutné pre to, aby cau cau získalo svoju charakteristickú chuť. Pokračujte v opekaní všetkého spolu ešte dve minúty a uistite sa, že cesnak sa nespáli, aby si zachoval svoju jemnú, sladkú chuť.

  3. 3

    Potom pridajte do panvice uvarené držky a podľa chuti pridajte štipku soli. Dobre premiešajte, aby sa držky spojili s omáčkou a absorbovali všetky chute. Pred pridaním je nevyhnutné, aby boli držky dôkladne uvarené, aby boli mäkké a príjemné na chuťové poháriky. Potom pridáme mätu , ktorá dodá sviežu arómu a jemne mätovú chuť, ktorá sa k držkám veľmi dobre hodí.

  4. 4

    V tomto bode je čas pridať nakrájané biele zemiaky a premiešať. Potom pridajte do panvice nakrájanú mrkvu. Dobre premiešajte, aby sa zelenina rovnomerne rozložila v celom pokrme. Pridáme trochu vody, zemiaky by sa mali variť domäkka, ale nemali by sa rozpadať, čo bude trvať asi 15-20 minút. Prikryjeme a necháme všetko niekoľko minút mierne variť.

  5. 5

    Zatiaľ môžeme uvariť ryžu, ktorú by sme mali variť samostatne podľa pokynov na obale, aby bola dokonale uvarená.

  6. 6

    Je čas pridať oregano a hrášok . Tie dodajú jedlu nádych farby a sladkú chuť, ktorá pekne kontrastuje so zvyškom ingrediencií. Všetko znova premiešajte a prikryte, aby sa hrášok niekoľko minút varil a nestratil svoju pevnú textúru a žiarivú farbu.

  7. 7

    Posledným krokom pri príprave cau cau je dochutenie. Pridáme soľ a korenie podľa chuti, pričom množstvo upravíme podľa osobných preferencií. Pred pridaním soli je dôležité dusené mäso ochutnať, pretože držky a koreniny už dodávajú dosť chuti. Nakoniec jedlo ozdobíme trochou nasekaného čerstvého koriandra pre nádych farby a sviežosti. Cau cau podávame s našou ryžou SOS, ktorá svojou textúrou a chuťou dokonale dopĺňa toto jedlo. Takto dosiahneme kompletné a výživné jedlo, ideálne pre tých, ktorí majú uponáhľaný životný štýl a hľadajú praktické a chutné riešenia v kuchyni.

Diskusia k receptu

chemik
V nadějném receptu na zpestření chutě tradičních držiek se zdůrazňují koreniny, ale nespecifikuje se , zda se rascou , díky nesprávnému překladu, v originále neuvádí kumin, jež má chuť naprosto odlišnou.