Kulajda - pravá juhočeská fotorecept
Odkedy som prvý raz ochutnal pravú kulajdu, varím ju doma. Skvelá, chutná a s množstvom variácií.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1-2 PL |
|
3 PL |
|
1 l (alebo vývar) |
|
3 ks stredne veľké |
|
1 hrsť (čerstvé/sušené...) |
|
1/2 ČL |
|
3-5 ks |
|
3-5 ks |
|
250 ml (min. 30 %) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 zväzok |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
3 ks (na tvrdo) |
|
Postup
-
1
Z masla a múky spravíme voňavú zásmažku. Pozor nie veľmi hnedú, ale skôr bledšiu. Zalejeme horúcou vodou alebo vývarom. Metličkou rozmiešame. Pridáme nakrájané zemiaky.
-
2
Nakrájané čerstvé hríby mierne orestujeme na panvici, sušené namočíme aspoň 1/2 hodiny vopred do vody. Potom pridáme k zemiakom spolu s rascou, celým novým korením a bobkovým listom.
- 3
Varíme cca 15 minút, kým sa neuvaria zemiaky. Potom kto chce vyberte korenie a list, ja nechávam. Pridáme sladkú smotanu min. 30 %, slabšia nie je dobrá a môže sa zraziť.
- 4
Pridáme soľ, korenie a nasekaný kôpor (nemusí byť úplne nadrobno). Pomaly dávam cukor a ocot. Ak dáte veľa nie je to dobré ak málo, nie je to kulajda. Vždy pridávam a ochutnávam.
- 5
Po prejdení varom, pridám na tvrdo uvarené nakrájané vajíčka. Kto sa nebojí, môže zapustiť ako stratene vajce - nie roztrepané!
- 3
Diskusia k receptu