Hubová polievka
Hubová polievka

Kulajda - pravá juhočeská fotorecept

rimm - bez fotkyrimm, 29. marca 2025
Kulajda - pravá juhočeská (fotorecept)
Foto: rimm

Odkedy som prvý raz ochutnal pravú kulajdu, varím ju doma. Skvelá, chutná a s množstvom variácií.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1-2 PL
3 PL
1 l (alebo vývar)
3 ks stredne veľké
1 hrsť (čerstvé/sušené...)
1/2 ČL
3-5 ks
3-5 ks
250 ml (min. 30 %)
podľa chuti
podľa chuti
1 zväzok
2 PL
2 PL
3 ks (na tvrdo)




Postup

  1. 1

    Z masla a múky spravíme voňavú zásmažku. Pozor nie veľmi hnedú, ale skôr bledšiu. Zalejeme horúcou vodou alebo vývarom. Metličkou rozmiešame. Pridáme nakrájané zemiaky.

    Kulajda - pravá juhočeská (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájané čerstvé hríby mierne orestujeme na panvici, sušené namočíme aspoň 1/2 hodiny vopred do vody. Potom pridáme k zemiakom spolu s rascou, celým novým korením a bobkovým listom.

  3. 3

    Varíme cca 15 minút, kým sa neuvaria zemiaky. Potom kto chce vyberte korenie a list, ja nechávam. Pridáme sladkú smotanu min. 30 %, slabšia nie je dobrá a môže sa zraziť.

    Kulajda - pravá juhočeská (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme soľ, korenie a nasekaný kôpor (nemusí byť úplne nadrobno). Pomaly dávam cukor a ocot. Ak dáte veľa nie je to dobré ak málo, nie je to kulajda. Vždy pridávam a ochutnávam.

    Kulajda - pravá juhočeská (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po prejdení varom, pridám na tvrdo uvarené nakrájané vajíčka. Kto sa nebojí, môže zapustiť ako stratene vajce - nie roztrepané!

    Kulajda - pravá juhočeská (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu