Pohánkový chlieb
Pohánkový chlieb

Pohánkový chlieb s psylliom fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, včera 10:08
Pohánkový chlieb s psylliom (fotorecept)
Foto: tejaja

Recept na tento chlieb som dostala od vzdialeného príbuzného, ktorý okrem toho, že je celiatik, má veľa iných problémov a nemôže jesť hocičo. Zobraziť celý popisRecept na tento chlieb som dostala od vzdialeného príbuzného, ktorý okrem toho, že je celiatik, má veľa iných problémov a nemôže jesť hocičo. Tento recept si vychytal sám a som rada, že sa so mnou podelil. Chlieb je čisto z pohánkovej múky, takže je tmavý, nie taký, na aký sme zvyknutí. Ale je chutný a veľmi sýty. Potrebuje ale dlhší čas, aby cesto s psylliom (prírodnou vlákninou) vykyslo. Výsledok ale stojí za to.

1 bochník
porcia
15 (+ kysnutie) minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

500 g
3 zarovnané PL
2 zarovnané KL
2 KL
3 PL
1 PL
1 PL
700 ml




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny okrem vody dáme do misky a premiešame.

    Pohánkový chlieb s psylliom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prilejeme vodu a dobre vypracujeme na cesto.

    Pohánkový chlieb s psylliom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Misku zakryjeme utierkou a dáme pomaly pri izbovej teplote kysnúť 32 hodín. Dobu kysnutia neskracujeme, psyllium potrebuje dlhší čas, aby sa vláknina rozpustila.

    Pohánkový chlieb s psylliom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po dobe kysnutia cesto rukou krátko premiešame v miske.

  5. 5

    Rúru vyhrejeme na 200 °C so sklenenou miskou, v ktorej budeme chlieb piecť. Keď je teplá, znížime teplotu rúry na 170 °C a misku vyberieme von. Vytrieme ju olejom, vysypeme múkou a dáme do nej cesto, uhladíme ho trocha.

    Pohánkový chlieb s psylliom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vložíme zakryté do rúry a pečieme asi 45 minút. Potom skontrolujeme, či je chlieb prepečný. Ak áno, vyberieme z rúry, necháme trocha vychladnúť a potom ho vyberieme. Zakryjeme utierkou a necháme úplne vychladnúť.

    Pohánkový chlieb s psylliom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Poznámka: Vzhľadom k tomu, že je chlieb len z pohánkovej múky, je skutočne po upečení veľmi tmavý. Dobu kysnutia neskracujeme, raz som to skrátila na 24 hodín a nebolo to ono. :) Po vychladnutí ho držíme zabalený v bavlnenej utierke v chladničke.

Diskusia k receptu

zolik
Veľmi zaujímavý recept. Nikdy som sa s podobným nestretla. Určite týmto receptom niekomu pomôžeš. Je medzi nami žiaľ dosť ľudí, ktorí trpia rôznymi intoleranciami, alergiami a pod.
tejaja
@zolik (11.6.2025 12:03)

Máš pravdu, ľudí s problémami pribúda. Tento recept si vymakal, ako som písala, člen rodiny, pretože má tak veľa problémov, že viac nemôže ako môže. Sám si ho skúšaním surovín dal dokopy, nikde ho neopisoval. Ak pomôže čo i len jednému človeku, budem rada.