Sterilizovaná cvikla s chrenom fotorecept
Jeseň je veľmi vhodné obdobie na prípravu zdravej pochúťky na celý rok. V recepte sú uvedené množstvá už očistených produktov, čistá hmotnosť.
Suroviny
| 2 kg |
|
| 80 - 120 g (podľa pikantnosti akú požadujeme) |
|
| 1 PL |
|
| Nálev: | |
| 750 ml |
|
| 250 ml |
|
| 120 g |
|
| 2 PL |
|
| 1 ČL |
|
| 4 ks |
|
Postup
-
1
Čerstvú cviklu do čista umyjeme kefkou vo vode. Nelúpeme ju a nekrájame, iba odstránime listy ak je potrebné a skrátime korienok tak na 2 cm. Dáme ju variť do vody minimálne na 45 minút. Najlepšie je priebežne skúsiť vidličkou či je už uvarená. Čas varenia závisí od jej veľkosti. Keď je cvikla uvarená, vodu zlejeme a hneď cviklu zalejeme studenou vodou. Je to vhodné preto, lebo následne sa veľmi dobre lúpe a čistí. V recepte je použitá čistá hmotnosť cvikle a chrenu. Zároveň si očistíme čerstvé korene chrenu.
-
2
Cviklu nastrúhame na hrubšie rezančeky a chren na tenšie, jemnejšie rezančeky.
-
3
Nastrúhanú cviklu a chren dáme do väčšej nádoby (hrnca), tak aby bolo dostatok miesta aj na horúci nálev. Posypeme lyžicou rasce a jemne premiešame.
-
4
Z ostatných uvedených ingrediencií si uvaríme nálev. Povaríme ho cca 10 - 15 minút a ešte horúcim zalejeme strúhanú cviklu s chrenom. Ja nálev prelievam cez sitko, záleží ako to má kto rád. Všetko spolu s nálevom premiešame a necháme 10 minút oddychovať.
- 5
Ešte teplé plníme do čistých zaváracích pohárov tak, aby tekutina prekryla hustú časť obsahu a siahala máličko cez ramená pohára. Viečka dobre zatiahneme. Sterilizujeme na 85°C približne 15 minút.
- 6
Potom vyberieme, ak je treba dotiahneme viečka a asi na 10 minút prevrátime poháre hore dnom. Následne je už všetko hotovo a po týždni môžeme ochutnávať. Tak nech sa práca podarí!
Tiež sterilizovaná cvikla:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 5









Diskusia k receptu