Oškvarkové pagáče
Oškvarkové pagáče

Oškvarkové pagáče

tom244 - bez fotkytom244, dnes 10:38
Oškvarkové pagáče
Foto: tom244

Prvýkrát som skúšal oškvarkové pagáče, doteraz vždy len syrové alebo bryndzové, pretože som sa vyhýbal a mal som strach z prekladania. Ale raz to Zobraziť celý popisPrvýkrát som skúšal oškvarkové pagáče, doteraz vždy len syrové alebo bryndzové, pretože som sa vyhýbal a mal som strach z prekladania. Ale raz to muselo prísť....a nedopadlo to ani tak zle :)

20
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
200 ml
50 g
500 g mleté
3 ČL
1 kocka
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:



Postup

  1. 1

    Zarobíme si kvások z mlieka, droždia a 1 PL cukru.

  2. 2

    Do veľkej misy dáme hladkú múku, roztopenú bravčovú masť, soľ. Pridáme kvások a vymiesime cesto. Zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť, aby sa objem cesta zdvojnásobil. Najlepšie dať do teplej časti kuchyne. Trvalo mi to 1,5 hodiny kým to cesto nakyslo...

  3. 3

    No a teraz po tej 1,5 hodine cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a potrieme pomletými škvarkami. Ja som kúpil už mleté a použil som 2 tégliky.

  4. 4

    Cesto potreté pomletými škvarkami som ešte jemne posolil a začal prekladať. Najskôr z jednej strany do stredu, potom z druhej. Potom zhora dole a takto som opakoval asi 5x a vždy som ten bochník, ktorý vznikol povaľkal.

  5. 5

    Nakoniec keď už cesto bolo oškvarkami prejdené, tak som začal vykrajovať. (Malý trik - s nožom po ceste urobte čiary a potom vykrajujte, nemusíte to po kúskoch.) Vykrojené pagáče som potrel vajcom a posypal rascou alebo sezamom A zrnkami hrubej soli. Takže máme rôzne zdobené.

    Oškvarkové pagáče  - obrázok 5
  6. 6

    Piekol som cca 20 minút na 180 °C do zlatohneda. Dobrú chuť prajem

    Oškvarkové pagáče  - obrázok 6

Diskusia k receptu