Pečené bravčové mäso
Pečené bravčové mäso

Bravčové výpečky

krispul1987 - bez fotkykrispul1987, 23. marca 2025

Najlepšie jemné pečené mäso.

20 minút
príprava
120 minút
na 160/200 °C

Suroviny

1 kg
1 kg
10 strúčikov
2 PL
 (na bravčové mäso alebo na guláš)




Postup

  1. 1

    Z bôčika odrežeme kožu, zbytočne by pustila veľa masti. A nakrájame ho na kocky zhruba 7x7 cm podľa výšky bôčiku, max 10x10 cm, väčšie neodporúčam ani moc menšie. A tak nakrájame aj pliecko.

  2. 2

    V malej miske si nachystáme koreniny - zhruba 10 strúčikov cesnaku prelistovať, mleté čierne korenie, mletú rascu a trochu aj celej rasce, grilovacie korenie na bravčové mäso alebo na guláš trochu červenej papriky, 2 ČL horčice a trochu oleja. Dobre premiešame.

  3. 3

    Zmes nalejeme na nakrájané mäso, dobre premiešame, prihodíme ešte soľ - ja zvyknem tak 1,5 ČL na 1 kg mäsa, ale nedávam moc vrchovaté. Dobre premiešame.

  4. 4

    Ochutené mäso dáme na vyšší plech, dobre rozložíme, aby neboli kúsky na sebe. Zakryjeme alobalom matnou stranou. A dáme piecť na 160 stupňov na 1,5 hodiny. Potom odkryjeme alobal a dáme na 200 stupňov zhruba na 30-40 minút dopiecť, ja si to kontrolujem, aby boli z vrchu trochu pripečené.

Diskusia k receptu

chemik
Já bych si dovolil upřesnit název na Slovenské bravčové výpečky s paprikou bez cibule, na rozdíl od Moravských vepřových výpečků s kmínem a množstvím cibule. Oboje bych si dal s chutí, moravské s chlupatými knedlíky bosáky se zelím a slovenské s domácim cmarovým chlebíkom a čalamádou.