Chrumkavé slané praclíky fotorecept
Výborné slané sviatočné chrumkanie.
príprava
na 185 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 150 ml vlažné |
|
| 21 g čerstvé |
|
| 300 g (alebo špaldová celozrnná) |
|
| 100 g |
|
| 1 zarovnaná ČL |
|
| Na potretie pred pečením: | |
| 1 ks |
|
| 1 PL |
|
| štipka |
|
| Na posypanie: | |
| drvená/celá |
|
| strúhaný |
|
|
|
|
Postup
-
1
V malej nádobe zmiešame vlažné mlieko a rozdrobené droždie, odložíme na cca 10 minút na teplé miesto a necháme vzísť kvások.
- 2
Do misy preosejeme pšeničnú hladkú múku, pridáme soľ, nastrúhané maslo izbovej teploty, kvások a vypracujeme tuhšie cesto. Na pracovnej doske vytvarujeme bochník, ktorý necháme cca 10 minút podkysnúť. Potom bochník rozvaľkáme na plát o hrúbke cca 4 mm a pomocou vytláčacieho vykrajovača vykrajujeme praclíky. Výkroje znovu premiesime do bochníka, necháme krátko podkysnúť, rozvaľkáme na plát a pokračujeme v pôvodnom postupe. Praclíky môžeme tvarovať aj ručne, tradičná príprava je síce časovo náročnejšia, avšak má svoje čaro.
- 3
Praclíky priebežne ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Na plechu necháme podkysnúť cca 15-20 minút, pred pečením potrieme osoleným vajcom rozšľahaným s lyžicou mlieka a posypeme rascou, sezamovými semienkami, strúhaným syrom a pod. Pečieme pri teplote 185 °C cca 15 minút.
- 4
Upečené preložíme z plechu na tácku, necháme vychladnúť a môžeme podávať.
- 5
Ako zdravšiu alternatívu môžeme namiesto bielej pšeničnej múky do cesta použiť celozrnnú špaldovú múku. Cesto má rovnakú konzistenciu a výborne sa s ním pracuje.
- 6
Postup prípravy je rovnaký, ako pri použití bielej múky.
- 7
Praclíky sú rovnako chutné, chrumkavé a aj zdravšie. Dobrú chuť!
Tiež slané praclíky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu