Recepty, kde je olej
Pečená baranina s korením
Mäso nakrájame na kúsky, opečieme
na oleji dočervena, osolíme.
Pridáme koreniny, nakrájaný
cesnak, šťavu z...
Jahňací pilaf
Vo veľkom hrubostennom kastróle
nasucho opražíme píniové
semienka, vysypeme ich
na tanier a do kastróla vlejeme
olej.
Baraní zeleninový kebab
Baklažány očistíme, pokrájame
na kocky a opražíme ich
na oleji, pridáme kocky baranieho
mäsa a 15 minút podusíme....
Turecký mäsovo– zeleninový güvec
Jahňacie mäso nakrájame na
stredne veľké kocky, dáme
do hrnca a na miernom ohni
dusíme približne hodinu,
kým sa...
Jogurtová polievka
V stredne veľkom hrnci uvaríme
ryžu s 2 hrnčekmi vody
domäkka. Pripravíme si 4 hrnčeky
horúcej vody.
Paella
Na panvici potretej olivovým
olejom krátko opražíme
na kocky nakrájanú cibuľu,
papriku, roztlačený cesnak,
šupky zbavené a roztlačené
rajčiny,...
Kurča po baskicky
Kurča rozdelíme na štvrtiny.
Rajčiny ošúpeme a nakrájame,
takisto očistíme a nakrájame
ostatnú zeleninu.
Rybie závitky plnené krabími tyčinkami
Krabie tyčinky orestujeme
na olivovom oleji,
osolíme, pridáme roztlačený
cesnak a jemne
podlejeme vínom. Filety
opláchneme pod studenou
vodou, ...
Tortilla – španielska omeleta so zemiakmi
V stredne veľkej panvici rozohrejeme
olej, pridáme na
kocky alebo na plátky pokrájané
zemiaky a cibuľu nakrájanú
nadrobno. Pražíme
na...
Gazpacho
Všetky suroviny rozmixujeme,
pridáme olej, dochutíme
soľou, čiernym korením,
mletou červenou paprikou
a octom.
Krémová rajčiaková polievka
Na oleji opražíme cibuľu
nakrájanú na kolieska, pridáme
paradajkový pretlak,
bazalku a bobkový list. Osolíme
a okoreníme.
Banica
Špenát necháme rozmraziť
a vytlačíme z neho vodu,
bryndzu alebo syr zmiešame
s vajíčkom.
Bulharská kapusta
Kapustu a papriku nakrájame
na prúžky a paradajky olúpeme.
Potom ich nakrájame
na kocky, cesnak na plátky
a cibuľu...
Pravý bulharský šopský šalát
Papriku dáme opiecť do čierna. Opečenú papriku ošúpeme,
zbavíme žiliek a zrniečok
a nakrájame na kocky.
Balkánska cuketová polievka
Očistenú a umytú cibuľu
nakrájame nadrobno a vložíme
do studeného oleja.
Pridáme 2 PL vody a štipku
soli. Chvíľu...
Rukolový šalát s jahodami, sójovými klíčkami v parmezánovom košíku
Strúhaný parmezán
nanesieme na celú tefl ónovú
panvicu a necháme
ho pomaly rozpustiť.
Bulharská polievka
Kyslé a sladké mlieko spolu
dobre rozšľaháme, pridáme
soľ, roztlačený cesnak, mleté
čierne korenie a olej.
Grécka nátierka s olivami
Zo syra zlejeme vodu, opláchneme
ho a zalejeme mliekom.
Necháme ho niekoľko
hodín odstáť, aby sa soľ...
Paella s morskými plodmi
Cibuľu a cesnak olúpeme
a najemno nasekáme. Slávky
a ráčiky očistíme.
Musaka z baklažánov
Umyté a olúpané baklažány
nakrájame priečne alebo
pozdĺžne na plátky. Potom
ich osolíme, obalíme v múke
a na oleji...
Stomna kebab
Mäso (buď teľacie, alebo jahňacie)nakrájame na malé
kúsky, premiešame s cibuľou,
petržlenovou vňaťou,
saturejkou, mätou,...
Chorvátsky zemiakový šalát
Zemiaky uvaríme v šupke,
necháme ich vychladnúť,
potom ich ošúpeme a nakrájame
na malé kocky
Mušle v omáčke – buzara
Mušle očistíme a opláchneme,
vložíme do horúceho oleja
a dobre ich premiešame. Keď
sa otvoria, pridáme cesnak
a...
Hubové rizoto s grilovanými kalmármi
V hrnci rozohrejeme
olej a pridáme ryžu, prehrejeme
ju a podlejeme
vínom a vývarom (vodou). Osolíme, jemne...
Pašticada s haluškami
Suroviny na špikovanie nakrájame
na rezance a rovnomerne
napicháme do mäsa.
Aromatická ropušnica
Rybu očistíme, umyjeme,
pokvapkáme citrónovou šťavou,
posypeme PL vegety
a necháme odstáť asi pol
hodiny.
Rezance s hubami
Huby nakrájame na tenké
plátky, cibuľu, cesnak
a petržlenovú vňať nakrájame
nadrobno.
Špenátové rybie filé
Špenát trochu podusíme na oleji a na cibuli, ochutíme a necháme mierne vychladnúť. Rybie filé...
Grilovaný filet z pražmy so slávkami
Filety opláchneme studenou
vodou, osušíme,
osolíme, pokvapkáme
limetovou a pomarančovou
šťavou, posypeme natrhanou
mätou a dáme
do chladničky.
Treska s bylinkami
Filety nakrájame na kúsky veľké asi 5 cm. Cesnak olúpeme, prelisujeme a vymiešame ho so...
Ryba na grécky spôsob
Filety nakrájame na menšie kúsky, osolíme a okoreníme ich. Na panvici rozpustíme maslo a ryby...
Mexická ryža
Na panvici rozohrejeme olej, urestujeme na ňom cibuľku, cesnak, pridáme mleté mäso, čili,...
Teľacie medailóniky na šampiňónoch
Z teľacieho stehna nakrájame malé plátky – medailóniky. Mierne ich naklepeme, osolíme, okoreníme a...
Teľacie ragú so špargľou
Mäso odblaníme, umyjeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. K polomäkkému...
Pečená baranina s korením
Mäso nakrájame na kúsky, opečieme na oleji dočervena, osolíme. Pridáme koreniny, nakrájaný cesnak, šťavu z...
Jahňací pilaf
Vo veľkom hrubostennom kastróle nasucho opražíme píniové semienka, vysypeme ich na tanier a do kastróla vlejeme olej.
Baraní zeleninový kebab
Baklažány očistíme, pokrájame na kocky a opražíme ich na oleji, pridáme kocky baranieho mäsa a 15 minút podusíme....
Turecký mäsovo– zeleninový güvec
Jahňacie mäso nakrájame na stredne veľké kocky, dáme do hrnca a na miernom ohni dusíme približne hodinu, kým sa...
Jogurtová polievka
V stredne veľkom hrnci uvaríme ryžu s 2 hrnčekmi vody domäkka. Pripravíme si 4 hrnčeky horúcej vody.
Paella
Na panvici potretej olivovým olejom krátko opražíme na kocky nakrájanú cibuľu, papriku, roztlačený cesnak, šupky zbavené a roztlačené rajčiny,...
Kurča po baskicky
Kurča rozdelíme na štvrtiny. Rajčiny ošúpeme a nakrájame, takisto očistíme a nakrájame ostatnú zeleninu.
Rybie závitky plnené krabími tyčinkami
Krabie tyčinky orestujeme na olivovom oleji, osolíme, pridáme roztlačený cesnak a jemne podlejeme vínom. Filety opláchneme pod studenou vodou, ...
Tortilla – španielska omeleta so zemiakmi
V stredne veľkej panvici rozohrejeme olej, pridáme na kocky alebo na plátky pokrájané zemiaky a cibuľu nakrájanú nadrobno. Pražíme na...
Gazpacho
Všetky suroviny rozmixujeme, pridáme olej, dochutíme soľou, čiernym korením, mletou červenou paprikou a octom.
Krémová rajčiaková polievka
Na oleji opražíme cibuľu nakrájanú na kolieska, pridáme paradajkový pretlak, bazalku a bobkový list. Osolíme a okoreníme.
Banica
Špenát necháme rozmraziť a vytlačíme z neho vodu, bryndzu alebo syr zmiešame s vajíčkom.
Bulharská kapusta
Kapustu a papriku nakrájame na prúžky a paradajky olúpeme. Potom ich nakrájame na kocky, cesnak na plátky a cibuľu...
Pravý bulharský šopský šalát
Papriku dáme opiecť do čierna. Opečenú papriku ošúpeme, zbavíme žiliek a zrniečok a nakrájame na kocky.
Balkánska cuketová polievka
Očistenú a umytú cibuľu nakrájame nadrobno a vložíme do studeného oleja. Pridáme 2 PL vody a štipku soli. Chvíľu...
Rukolový šalát s jahodami, sójovými klíčkami v parmezánovom košíku
Strúhaný parmezán nanesieme na celú tefl ónovú panvicu a necháme ho pomaly rozpustiť.
Bulharská polievka
Kyslé a sladké mlieko spolu dobre rozšľaháme, pridáme soľ, roztlačený cesnak, mleté čierne korenie a olej.
Grécka nátierka s olivami
Zo syra zlejeme vodu, opláchneme ho a zalejeme mliekom. Necháme ho niekoľko hodín odstáť, aby sa soľ...
Paella s morskými plodmi
Cibuľu a cesnak olúpeme a najemno nasekáme. Slávky a ráčiky očistíme.
Musaka z baklažánov
Umyté a olúpané baklažány nakrájame priečne alebo pozdĺžne na plátky. Potom ich osolíme, obalíme v múke a na oleji...
Stomna kebab
Mäso (buď teľacie, alebo jahňacie)nakrájame na malé kúsky, premiešame s cibuľou, petržlenovou vňaťou, saturejkou, mätou,...
Chorvátsky zemiakový šalát
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť, potom ich ošúpeme a nakrájame na malé kocky
Mušle v omáčke – buzara
Mušle očistíme a opláchneme, vložíme do horúceho oleja a dobre ich premiešame. Keď sa otvoria, pridáme cesnak a...
Hubové rizoto s grilovanými kalmármi
V hrnci rozohrejeme olej a pridáme ryžu, prehrejeme ju a podlejeme vínom a vývarom (vodou). Osolíme, jemne...
Pašticada s haluškami
Suroviny na špikovanie nakrájame na rezance a rovnomerne napicháme do mäsa.
Aromatická ropušnica
Rybu očistíme, umyjeme, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme PL vegety a necháme odstáť asi pol hodiny.
Rezance s hubami
Huby nakrájame na tenké plátky, cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať nakrájame nadrobno.
Špenátové rybie filé
Špenát trochu podusíme na oleji a na cibuli, ochutíme a necháme mierne vychladnúť. Rybie filé...
Grilovaný filet z pražmy so slávkami
Filety opláchneme studenou vodou, osušíme, osolíme, pokvapkáme limetovou a pomarančovou šťavou, posypeme natrhanou mätou a dáme do chladničky.
Treska s bylinkami
Filety nakrájame na kúsky veľké asi 5 cm. Cesnak olúpeme, prelisujeme a vymiešame ho so...
Ryba na grécky spôsob
Filety nakrájame na menšie kúsky, osolíme a okoreníme ich. Na panvici rozpustíme maslo a ryby...
Mexická ryža
Na panvici rozohrejeme olej, urestujeme na ňom cibuľku, cesnak, pridáme mleté mäso, čili,...
Teľacie medailóniky na šampiňónoch
Z teľacieho stehna nakrájame malé plátky – medailóniky. Mierne ich naklepeme, osolíme, okoreníme a...
Teľacie ragú so špargľou
Mäso odblaníme, umyjeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. K polomäkkému...