Pečený filet z parmice nachovej na teplom uhorkovom šaláte

Michal Šebela
šéfkuchár reštaurácie Liviano v Bratislave, 30. januára 2010
Pečený filet z parmice nachovej na teplom uhorkovom šaláte
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
1
porcia
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

120 g
200 g
150 g
200 ml
1 vetvička




Postup

  1. 1

    Najprv si očistíme uhorku. Prekrojíme ju po šírke na dve polovice a tie po dĺžke tiež rozkrojíme. Lyžičkou vyberieme časť dužiny s jadierkami. Takto pripravené uhorky nakrájame na centimetrové mesiačiky. Cibuľu nasekáme najemno, speníme na masle, osolíme, zalejeme smotanou a redukujeme. Pridáme vínny ocot, a trochu cukru.

  2. 2

    Nasekáme si čerstvý kôpor, premiešame s uhorkami a pridáme do vyredukovanej omáčky. Náš tip: Uhorku a kôpor dávame do omáčky až na koniec, aby si obe suroviny zachovali krásnu zelenú farbu. Omáčku s uhorkami ešte chvíľu prehrejeme a odstavíme. Filet z parmice na koži narežeme, aby sa nám ryba na panvici neskrútila.

  3. 3

    Rybu osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Na rozohriatu panvicu dáme olej a filet spolu so stonkami rozmarínu opekáme z oboch strán. Servírujeme najprv teplý uhorkový šalát. Naň uložíme filet z parmice a jedlo dozdobíme čerstvým kôprom.

Diskusia k receptu

2010
Co to je aka ryba Parmica? nevie to dakto prelozit do Anglictiny?
zneje to skor ako parenica..
sandratamer
V angličtine je to mullet, inak aj ryba teplých morí. Na webe máš kopu fotiek, skús to zadať do google.
2010
Diki,
Hladal som daako slabo, tu parmicu -parenicu.
Takze mullet.