Koláč Prešívaná deka

orchidea - fotkaorchidea, 30. januára 2010
Koláč Prešívaná deka
Foto: orchidea

Recept je z časopisu Slovenka, v ktorom bol uverejnený pred rokmi, je rýchly a podľa mňa aj dobrý.

Suroviny

2 šálky
1,5 šálky
1 šálka
1 šálka
2 ks
2 PL
1 ks
1 ks
Plnka:
500 g
2 ks
1  ks
1 ks
1-2 PL
1 balíček




Postup

  1. 1

    Pre upresnenie uvádzam že šálka predstavuje 3 dl . Všetky suroviny na cesto poriadne vymiešame a vylejeme na vymastený a polohrubou múkou vysypaný plech.

  2. 2

    Suroviny na plnku dobre vymiešame, mlieko dávame podľa potreby aby nebola plnka veľmi riedka ale ani hustá.

  3. 3

    Na cesto lyžičkou spúšťame tvarohovú plnku tak, aby sa tvorila tzv. prešívaná deka, (ako keby sme chceli vytvoriť šachovnicu). Pečieme vo vyhriatej rúre nie veľmi prudko. Keď sa kraje začnú oddeľovať od plechu, dopečieme. Krájame na štvorce. Môžu sa posypať práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

nyja
Prosím, čo znamená, "pečieme nie veľmi prudko"? Stačí napr. pri 160°C? A ešte chcem vedieť, koľko je to 1 balíček hrozienok? zdá sa mi to dosť, aj keby to bol iba 100 gramový... tak neviem.
orchidea
"Piecť nie veľmi prudko" bolo uvedené v originál recepte, ja ho pečiem pri 180 stupňoch a balíček hrozienok sa myslí 100 g, ale môžeš dať aj menej, ako komu chutí.
1x vera13
nyja
vďaka za doplnenie info :)) chcem ho totiž urobiť. potom napíšem :-)
orchidea
Nyja, budem rada keď sa ti vydarí a bude chutiť, čakám na hodnotenie.
cinkla
To vyzera na rychly a dobry recept - v podstate by mohli tento kolac jest aj deti - vcera sa pytal niekto na recept PRE 2 ROCNE DIETA. Toto by mohol byt vhodny ( samozrejme v primeranom mnozstve ).
orchidea
Áno, myslím že by nebol problém spapkať ho aj malým detičkám, koláčik je mäkký a nie je tam nič, čo by mohlo deťom uškodiť a samozrejme je ozaj rýchly. Budem rade, keď bude chutiť aj detičkám.
haninka
Fascinujú ma tie zaujímavé názvy. Máte ešte nejaké, rada vyskúšam.
janazjarku
Tento koláčik som už piekla aj ja a ozaj chutil všetkým. Recept som videla na Markíze jeden piatok pred Vianocami a zaujal ma rýchlou prípravou a hlavne tvarohom :-D inak odporúčam "tučný" hrudkový , lebo mäkký sa mi rozlial, ale aj tak bol dobrý.
alena45
tento recept som si už dávno dala medzi obľúbené, lebo je to náš obľúbený koláč, ale papierik, kde ho mám napísaný vždy hľadám pol dňa. Aj Vy idete niekedy variť s notebookom ?
morenajea
určite to skúsim, len bez tých hrozienok - tie vážne nemám rada.
ale vyzerá to úžasne...
orchidea
tinulik4528 som rada že ti koláč chutil a to že si ho dokázala upiecť tak to si šikuľka, pretože taká malá a už sa chytáš do pečenia to je super, ale nčeudujem sa že sa ti to podarilo lebo to je ozaj veľmi jednoduchý koláč čo do náročnosti, takže gratuľujem a len tak ďalej, ja som začínala s pečením asi v štrnástich rokoch.
cica2
mňam, dobre vyzerá, rada ho vyskúšam a hneď si ho ukladám
cica2
@orchidea , dneska som tento koláčik urobila a velmi nám chutil, ďakujem ešte raz, za výborný a rýchly receptík:)) Len hrozienka som zabudla kúpiť ale aj keď som nedala chutil nám...@alena45 , áno stáva sa to aj mne, dneska som tak piekla:))
anina43
ďalší z rýchlych koláčikov, pekávam ho už viac rokov, plnku dám do sáčku, na konci urobím otvor a krížom-krážom robím po ceste mriežky. pri pečení napuchnú a vytvoria vzor prešívaného paplona alebo deky. ja zvyknem do kosoštvorcov vkladať kúsky ovocia alebo namočené hrozienka.potvrdzujem, že koláčik je veľmi pekný aj veľmi chutný. možno ho ozdobiť šľahačkou alebo poliať pudingovým krémom
karolka
Pre Alenu45 - ja nemám notebook, ale PC, tak behám z kuchyne do izby, kde ho mám nainštalovaný... . Koláč sa zdá výborný určite vyskúšam.
orchidea
@anina43 - ďakujem za dobrý nápad... už som na to aj myslela že by bolo dobre ten tvaroh nejako ozdobnejšie dať na cesto ale poviem pravdu, nechcelo sa mi s tým toľko hrať, klásť lyžičkou je asi rýchlejšie aj keď možno nie také pekné... a to s tým ovocím som už skúšala, no tak ako píšeš, je to ozaj vďačný a výborný koláč a hlavne rýchly.
jozka2
tento kolacik robim par rokov tusim,ze recept mam bud zo Zivota alebo krizovkaraa mozem povedat ,ze je naozaj dobry a chutny
zdezda
Ahoj, @ orchidea, dnes som upiekla tento koláčik, je fakt supiš (tak to povedali moji), ďakujem, krásnu nedeľu Ti prajem :-)
orchidea
@zdezda aj u nás je tento koláč veľmi obľúbený, som rada že ste si celá rodinka pochutili...:)
radkost
Ahoj @orchidea , mala som niekde na papieriku napísaný tento recept, ale nedávno sa mi stratil :-( Som veľmi rada, že si ho dala tu na Varechu, lebo je to môj obľúbený a môžem začať piecť:-) Ja ešte pridávam do tvarohovej plnky nastrúhanú citrónovú kôru a trošku škorice...
1x appley
orchidea
@radkost - tak to je dobre keď si sa zase dostala k receptu ktorý je tvoj obľúbený teším sa...a ten nápad s trochou citrónovej kôry a škorice je dobrýýýýýýýýýý...určite to pridám keď ho budem piecť...ďakujem
akacina
...aha na svete nie je nic noveho, ako vidim. Minule som si takyto kolac "vymyslela"....bol fantasticky....tvaroh som liala cik-cak. Cast cesta som si nechala a na tvaroh som ho tiez liala cik cak. Do tvarohu som zapichovala hrozienka v cokolade /horkej i mliecnej/ z Lidlu....
dorisa
..mne sa ta pudingovo-tvarohová plnka prepadla....co som robila zle??? Koláčik aj tak chutil celej rodine..na druhý deň je ešte lepši. @orchidea , ja som nepiekla podla tvojho receptu, ale nabudúce upečiem podľa tvojho.
orchidea
@dorisa ťažko mi je poradiť prečo sa ti tvarohová plnka prepadla keď neviem v čom je odlišný recept podľa ktorého si piekla od tohto môjho...možno záleží od tvarohu, plnka by nemala byť veľmi riedka... ale aj mne sa to už stalo, hlavné je, že to na chuti nič nemení....:) a máš pravdu, aj mne viac chutí odstáty ako čerstvý...)
sjanka
ja som ho piekla uz 2x bol perfektny,dakujem!
orchidea
@sjanka takéto slová najviac potešia...keď recept niekto vyskúša, vydarí sa a chutí...ďakujem, že si napísala komentár.
senci
dobry den, rozmyslala som co upiect a tento recept som nasla, uz som ho par krat videla v celku a vyzera uzasne. rada by som sa vas opytala na plnku, ten pudig,alebo zlaty klas sa najprv neuvari? Vsetky tieto suroviny /v prasku/ sa zmiesaju spolu za surova? nerobi sa sneh z bielkov? Dakujem.
orchidea
@senci - nič netreba variť...tak ako píšeš všetky práškové suroviny len zmiešať s tvarohom a čo sa týka cesta, tiež len všetko zmiešať, netreba zvlášť šľahať ani žĺtky ani sneh, môžeš si zmiešať zvlášť sypké suroviny a zvlášť tekuté teda olej, vajíčka a mlieko a potom jednoducho všetko dohromady zmiešať ja to miešam buď vareško alebo ponorným mixérom. Vykúšaj, určite sa ti podarí. Pekný deň
jozka2
tento kolacik bol opublikovany-davno-v korzare-alebo inom magazine ,od vtedy ho peciem a mozem potvrdit,ze je vyborny.
orchidea
Presne tak, ja ho mám tiež už strááášne dávno prefotený zo Slovenky, u nás je veľmi obľúbený.
hrcmajster
Na tento kolacik som pozerala uz davno...dnes som ho spravila, prave je v rure...jednoduchy:)) v 38tt uz asi fakt nic nie je jednoduche...tecie zo mna ako z vodovodu:))) ale tesim sa nan i ked ta sachovnica sa mi moc nevydarila...posledny kolacik, ktory peciem, kym som 2v 1:)) vdaka za receptik...
hrcmajster
dorisa, to cesto musi byt hustejsie ako ten tvaroh...a najlepsie je davat to tam tesne pred vlozenim do rury...ale niekto to ma radsej, ked sa to prepadne...
appley
potešilo ma ,že tento recept má plnku tak ako som si ju pamätala,že puding sa nevarí, iba zmieša s ingredienciami z plnky a sú tam pridané hrozienka, pretože vždy mi tento koláčik chutil, len recept sa mi kamsi stratil ...ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia