Recepty, kde je olej
Stomna kebab
Mäso (buď teľacie, alebo jahňacie)nakrájame na malé
kúsky, premiešame s cibuľou,
petržlenovou vňaťou,
saturejkou, mätou,...
Chorvátsky zemiakový šalát
Zemiaky uvaríme v šupke,
necháme ich vychladnúť,
potom ich ošúpeme a nakrájame
na malé kocky
Mušle v omáčke – buzara
Mušle očistíme a opláchneme,
vložíme do horúceho oleja
a dobre ich premiešame. Keď
sa otvoria, pridáme cesnak
a...
Hubové rizoto s grilovanými kalmármi
V hrnci rozohrejeme
olej a pridáme ryžu, prehrejeme
ju a podlejeme
vínom a vývarom (vodou). Osolíme, jemne...
Pašticada s haluškami
Suroviny na špikovanie nakrájame
na rezance a rovnomerne
napicháme do mäsa.
Aromatická ropušnica
Rybu očistíme, umyjeme,
pokvapkáme citrónovou šťavou,
posypeme PL vegety
a necháme odstáť asi pol
hodiny.
Rezance s hubami
Huby nakrájame na tenké
plátky, cibuľu, cesnak
a petržlenovú vňať nakrájame
nadrobno.
Špenátové rybie filé
Špenát trochu podusíme na oleji a na cibuli, ochutíme a necháme mierne vychladnúť. Rybie filé...
Grilovaný filet z pražmy so slávkami
Filety opláchneme studenou
vodou, osušíme,
osolíme, pokvapkáme
limetovou a pomarančovou
šťavou, posypeme natrhanou
mätou a dáme
do chladničky.
Treska s bylinkami
Filety nakrájame na kúsky veľké asi 5 cm. Cesnak olúpeme, prelisujeme a vymiešame ho so...
Ryba na grécky spôsob
Filety nakrájame na menšie kúsky, osolíme a okoreníme ich. Na panvici rozpustíme maslo a ryby...
Mexická ryža
Na panvici rozohrejeme olej, urestujeme na ňom cibuľku, cesnak, pridáme mleté mäso, čili,...
Teľacie medailóniky na šampiňónoch
Z teľacieho stehna nakrájame malé plátky – medailóniky. Mierne ich naklepeme, osolíme, okoreníme a...
Teľacie ragú so špargľou
Mäso odblaníme, umyjeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. K polomäkkému...
Pečená cvikla s morčacím mäsom
Cviklu umyjeme, trochu osolíme a s 2 strúčikmi ošúpaného cesnaku zabalíme každú zvlášť natesno do alobalu....
Kuracie prsia s brokolicou
Kuracie prsia pokrájame na plátky, potrieme citrónovou šťavou, posolíme, okoreníme, potom pokrájame na...
Kurča so zelenou omáčkou
Najprv si pripravíme pastu curry – očistíme, umyjeme, olúpeme a nakrájame zázvor, cesnak a...
Kuracie prsia na provensalskom korení
Kuracie prsia nakrájame na malé kúsky. Do rozpáleného oleja na panvici hodíme trošku gyros korenia a...
Šošovicový prívarok
Šošovicu preberieme, dáme
do misky a necháme namočenú
asi 2 hodiny. Potom
ju dáme do hrnca aj
s vodou,...
Spišské zemiaky
Olúpané zemiaky nakrájame
na tenké plátky, rozložíme
na vymastený plech,
posolíme, posypeme rascou
a natrieme na ne plnku....
Pirohy plnené mäsom
Z múky, vajca, soli a trocha
vody pripravíme rezancové
cesto, ktoré rozvaľkáme na
pomúčenej doske, pokrájame
na...
Špenátové halušky
Z múky, vajec a rozmrazeného špenátu
vypracujeme polotuhé
cesto. Pridáme cesnak, soľ
a vodu podľa potreby tak,...
Lievance s jablkami
Do pretretého tvarohu pridáme
rozohriate maslo, preosiatu
múku, soľ, cukor
a vajcia.
Kurča po gazdovsky
Umyté kurča zvonku
i zvnútra osolíme. Olúpané
zemiaky postrúhame
do misky, kde ich zmiešame
s pretlačeným cesnakom,
majoránom, ...
Pečená hus plnená kyslou kapustou a jablkami
Vyčistenú a umytú hus
zvnútra i zvonku osolíme
a naplníme pokrájanou kyslou
kapustou, ktorú pokvapkáme
olejom, pomiešame
s pokrájanými jablkami
bez...
Zajac na paprike
Očistenú a umytú prednú
časť zajaca posekáme na
menšie kúsky a opražíme
v rozohriatom rastlinnom
oleji.
Jelenie stehno s brusnicami a červeným vínom
Stehno opláchneme, očistíme
od blán, okoreníme korením
na divinu a posolíme.
Zemiaková placka plnená mäsom
Údené mäso uvaríme
domäkka a pokrájame na
4 rovnaké časti.
Hovädzie srdce na smotane
Na oleji speníme nadrobno
pokrájanú cibuľu, zeleninu
a červenú papriku.
Roštenka v uhorkovej omáčke
Mäso pokrájame na tenké
pásiky. Múku zmiešame
so soľou, vegetou, korením,
paprikou a majoránom
a v zmesi...
Hovädzie mäso s mrkvou a hráškom
Mäso si nakrájame na plátky,
naklepeme, osolíme, okoreníme,
prudko opečieme
z každej strany a odložíme
bokom.
Grilovaná panenka s chrenovou omáčkou wasabi
Rozžeravená pahreba a dráždivá vôňa mäsa sprevádza človeka, odkedy vykresal iskru a napichol na ražeň prvý...
Zelené rezance s hubami a šošovicou
Preosiatu múku, vajcia, čerstvý alebo rozmrazený špenát, soľ, olej a oregano vymiesime rukami....
Stomna kebab
Mäso (buď teľacie, alebo jahňacie)nakrájame na malé kúsky, premiešame s cibuľou, petržlenovou vňaťou, saturejkou, mätou,...
Chorvátsky zemiakový šalát
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť, potom ich ošúpeme a nakrájame na malé kocky
Mušle v omáčke – buzara
Mušle očistíme a opláchneme, vložíme do horúceho oleja a dobre ich premiešame. Keď sa otvoria, pridáme cesnak a...
Hubové rizoto s grilovanými kalmármi
V hrnci rozohrejeme olej a pridáme ryžu, prehrejeme ju a podlejeme vínom a vývarom (vodou). Osolíme, jemne...
Pašticada s haluškami
Suroviny na špikovanie nakrájame na rezance a rovnomerne napicháme do mäsa.
Aromatická ropušnica
Rybu očistíme, umyjeme, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme PL vegety a necháme odstáť asi pol hodiny.
Rezance s hubami
Huby nakrájame na tenké plátky, cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať nakrájame nadrobno.
Špenátové rybie filé
Špenát trochu podusíme na oleji a na cibuli, ochutíme a necháme mierne vychladnúť. Rybie filé...
Grilovaný filet z pražmy so slávkami
Filety opláchneme studenou vodou, osušíme, osolíme, pokvapkáme limetovou a pomarančovou šťavou, posypeme natrhanou mätou a dáme do chladničky.
Treska s bylinkami
Filety nakrájame na kúsky veľké asi 5 cm. Cesnak olúpeme, prelisujeme a vymiešame ho so...
Ryba na grécky spôsob
Filety nakrájame na menšie kúsky, osolíme a okoreníme ich. Na panvici rozpustíme maslo a ryby...
Mexická ryža
Na panvici rozohrejeme olej, urestujeme na ňom cibuľku, cesnak, pridáme mleté mäso, čili,...
Teľacie medailóniky na šampiňónoch
Z teľacieho stehna nakrájame malé plátky – medailóniky. Mierne ich naklepeme, osolíme, okoreníme a...
Teľacie ragú so špargľou
Mäso odblaníme, umyjeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. K polomäkkému...
Pečená cvikla s morčacím mäsom
Cviklu umyjeme, trochu osolíme a s 2 strúčikmi ošúpaného cesnaku zabalíme každú zvlášť natesno do alobalu....
Kuracie prsia s brokolicou
Kuracie prsia pokrájame na plátky, potrieme citrónovou šťavou, posolíme, okoreníme, potom pokrájame na...
Kurča so zelenou omáčkou
Najprv si pripravíme pastu curry – očistíme, umyjeme, olúpeme a nakrájame zázvor, cesnak a...
Kuracie prsia na provensalskom korení
Kuracie prsia nakrájame na malé kúsky. Do rozpáleného oleja na panvici hodíme trošku gyros korenia a...
Šošovicový prívarok
Šošovicu preberieme, dáme do misky a necháme namočenú asi 2 hodiny. Potom ju dáme do hrnca aj s vodou,...
Spišské zemiaky
Olúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky, rozložíme na vymastený plech, posolíme, posypeme rascou a natrieme na ne plnku....
Pirohy plnené mäsom
Z múky, vajca, soli a trocha vody pripravíme rezancové cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske, pokrájame na...
Špenátové halušky
Z múky, vajec a rozmrazeného špenátu vypracujeme polotuhé cesto. Pridáme cesnak, soľ a vodu podľa potreby tak,...
Lievance s jablkami
Do pretretého tvarohu pridáme rozohriate maslo, preosiatu múku, soľ, cukor a vajcia.
Kurča po gazdovsky
Umyté kurča zvonku i zvnútra osolíme. Olúpané zemiaky postrúhame do misky, kde ich zmiešame s pretlačeným cesnakom, majoránom, ...
Pečená hus plnená kyslou kapustou a jablkami
Vyčistenú a umytú hus zvnútra i zvonku osolíme a naplníme pokrájanou kyslou kapustou, ktorú pokvapkáme olejom, pomiešame s pokrájanými jablkami bez...
Zajac na paprike
Očistenú a umytú prednú časť zajaca posekáme na menšie kúsky a opražíme v rozohriatom rastlinnom oleji.
Jelenie stehno s brusnicami a červeným vínom
Stehno opláchneme, očistíme od blán, okoreníme korením na divinu a posolíme.
Zemiaková placka plnená mäsom
Údené mäso uvaríme domäkka a pokrájame na 4 rovnaké časti.
Hovädzie srdce na smotane
Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, zeleninu a červenú papriku.
Roštenka v uhorkovej omáčke
Mäso pokrájame na tenké pásiky. Múku zmiešame so soľou, vegetou, korením, paprikou a majoránom a v zmesi...
Hovädzie mäso s mrkvou a hráškom
Mäso si nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme, okoreníme, prudko opečieme z každej strany a odložíme bokom.
Grilovaná panenka s chrenovou omáčkou wasabi
Rozžeravená pahreba a dráždivá vôňa mäsa sprevádza človeka, odkedy vykresal iskru a napichol na ražeň prvý...
Zelené rezance s hubami a šošovicou
Preosiatu múku, vajcia, čerstvý alebo rozmrazený špenát, soľ, olej a oregano vymiesime rukami....