Obrátený jablkový koláč podľa Danky

evas13 - fotkaevas13, 30. januára 2010
Obrátený jablkový koláč podľa Danky
Foto: evas13

Recept som dostala od svojej kolegyni v roku 1999 a pokladám ho za najlepší kolačik, lebo milujem jednoduchosť a tento sa mi zdá jednoduchý. Rokmi som si ho prilepšila, alebo zmenila/ pridávam tam aj ražnú múku a cukor dávam aj trstinový nakoľko je menej sladký a ja mám doma diabetika/. Receptúra je pôvodná a v lomítku je ako ho pripravujem ja. Raz som mala doma dlhšie tvaroh, tak som aj ten tam pridala namiesto orechov. Koláčik bol výborný.

30 minút
príprava
35-45 minút
na 180-200 °C

Suroviny

250  g
350 g
5 ks
1 ks
8 pol. lyžíc
6 pol. lyžíc
1,5 kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na suchý plech dáme alobal, vymastíme ho a uložíme naň postrúhané jablká, posypeme cukrom /dávam med a niekedy, keď sú jablká moc sladké tak nič/, orieškami, bohate posypem škoricou/pomáha pri cukrovke/,hrozienka a vanilkový cukor.

  2. 2

    Vajcia vymiešame s cukrom/ja dávam iba 150g kryštál+150g trstinový/ do penista, najlepšie mixérom. Potom pridáme olej po lyžiciach a potom horúcu vodu tiež po lyžiciach. Za stáleho miešania pridáme preosiatu polohrubú múku a prášok do pečiva/polohrubu dám 150g a ražnú 100g/. Cestom zalejem pripravené jablká a pečiem 35-45 minút na 180-200 stup. C.

  3. 3

    Upečený koláč prevrátim na dosku/tácku/, stiahnem alobal a nechám vychladnúť. Polejem čokoládovou polevou.

    Obrátený jablkový koláč podľa Danky - obrázok 3

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
kethy, tvaroh si nemala dať namiesto jabĺk, ale namiesto orechov. Tento koláč už pečiem roky. Je výborný aj bez orechov, hrozienok a polevy. Vtedy ho môžu jesť aj malé deti ak sú alergické na potraviny. Naša dvojročná vnučka ho zbožňuje.
Kethy presne tak ako ti napísala roska, treba tam dať jablká, lebo to je základ, škoricu a na to rozkožím tvaroh. Prvý krát, keď som ho robila bol aj nám presladený a tak dávam cukru 200-250g a jablká keď sú veľmi sladké dám trochu medu, alebo nič Aj my ho konzumujeme bez čokolády, nakoľko ja ju nemôžem. AK môžem poradiť skús ho ešte raz urobiť, určite neolutuješ.
Peceny tvaroch je opravdu hnus,ale to co ti radia je ozaj dobre,skus este raz a neobanujes, to plati pre kethy,a ked sa na to da na tanieri slahacka, nema paru.
velmi dobry kolačik, ja ho robim už od oka, čiže cukru len tolko kolko davam do piškoty a jablka,tiež ako kedy ocukrujem, škoricu, vanilku, hrozienka a orechy
umelé práškové sladidlo "Imber -1 sweet," 1 PL sladidla = 1 PL cukru. a "2- fruit " 1 PL sladidla = 4 PL cukru - sú to 250g balenia, podľa toho sa dá vyrátať spotreba, hlavne pri pečení, a potom treba vyrátať diabetikovi, koľko jednotiek / kúskov/môže zjesť.Ale sú aj iné značky- treba si vyskúšať,čo komu vyhovuje, dokonca vraj trstinový cukor je ešte lepší , je to na každom jednotlivcovi, čo mu chutí.
Aj ja som vyskúšala a je vynikajúci. Spravila som ho aj s len nakrájanými jabĺčkami keďže sa mi nechcelo rajbať. Výsledok bol tiež úchvatný. Ďakujem za recept.
tento kolac som piekla uz pred 40 rokmi a vidim,ze je stale aktualny je to dobry,chutny kolac,orechy som nedavala,lebo sm chcela aby vynikla chut skorice a jablk,ked som dala hodne orechov a rum a taktiez po otoceni coko.polevu bol na nerozoznanie od opiteho frantiskana na viac stavnatejsi.
Ja som tiež vyskúšala recept, jabĺčka, cesto, na upečený som natrela pudingovú plnku, bol naozaj fantastický, krásne vláčny, bude mať u nás určite svoje čestné miesto :)
je velmi chutny, stavnaty, do cesta stacia 5 PL cukru, a cca 200g muky, bude lahsi, nadychanejsi, a jablk o to viac :) navrch som dala ganaz z kysl. smotany a coko, nestihla stuhnut :) vyborny kolacik, jedavali sme ho ako decka, dakujem za pripomenutie


@Mariamka koláčik je veľmi pekný, čiže aj chuť bude mať výbornú. Som rada, že si si ho prispôsobila podľa seba, lebo cukor nedávam ani ja toľko a s tou smotanou je to vynikajúci nápad.

Pridaj komentár k receptu: