Kačacie prsia s pomarančovo-čajovou omáčkou

absik - fotkaabsik, 31. januára 2010
Kačacie prsia s pomarančovo-čajovou omáčkou
Foto: absik

Ak máte radi kačacie mäsko, určite si zamilujete tento spôsob prípravy - ľahký, chuťovo bohatý a oku lahodiaci :-) www.absik.blogspot.com

2
porcie

Suroviny

0.5 kg
3 ks
5 ks
0.25 l
2 lyžičky
0.4 l
2 lyžice




Postup

  1. 1

    Kožu na kačacích prsiach poprepichujeme vidličkou. Osolíme a dobre okoreníme mletým čiernym korením z oboch strán. Vo väčšom hrnci s hrubým dnom rozpálime trochu olivového oleja a vložíme doň prsia kožou nadol. Po 4 minútach mäso otočíme a osmažíme ho aj z druhej strany, tentoraz len 2 minúty. Nakoniec ho z hrnca vyberieme a na grilovacej panvici ho vložíme do 200°C rozpálenej rúry. Pečieme zhruba 15-20 minút (medium).

  2. 2

    V hrnci (v ktorom sme smažili mäso) teraz vo výpeku osmažíme nasekanú šalotku (ak boli prsia chudšie a výpeku veľa nie je, pridáme za lyžicu olivového oleja). Keď sa šalotka stane priehľadnou, prilejeme 2.5 dcl pomarančovej šťavy a 4 dcl slepačieho vývaru, prisypeme obsah 4 sáčkov čierneho čaju (resp. 4 lyžice sypaného čaju) a privedieme do varu. Varíme, dokiaľ sa obsah tekutiny nezmenší na polovicu (asi 15 minút).

  3. 3

    Obsah hrnca precedíme cez sitko. Tuhé čiastočky vyhodíme, tekutinu vrátime naspäť do hrnca a znovu privedieme do mierneho varu. Pridáme 2 lyžičky medu, necháme ich rozpustiť a následne pridáme 2 lyžice masla na zahustenie a zjemnenie omáčky. Osolíme, okoreníme podľa chuti.

  4. 4

    Mäsko nakrájame ostrým nožom na tenké plátky, poukladáme na tanier a prelejeme pripravenou pomarančovou omáčkou.

Diskusia k receptu

jody
Zvláštna kombinácia, určite vyskúšam. Ale nie je toho čaju moc?
absik
Čaj tomu pridá vôňu a jemne horkastú chuť, ale môžeš experimentovať a dať tam trebárs len 2 sáčky, ak to chceš v jemnejšej verzii :-)
hannah22
zvláštne, som už dosť stará a o čaji som počula a čítala všeličo, ale takéto použitie ma prekvapilo , skúsim jeden nikdy nevie :))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia