Recepty, kde je cukor
Tvarohová žemľovka
Rožky nakrájame na kolieska
a zalejeme mliekom. Oddelíme
žĺtky od bielkov a žĺtky
vyšľaháme s cukrom do
peny, pridáme...
Sypaný tvarohový koláč
Sypkú zmes pripravíme
zmiešaním uvedených surovín,
tekutú zmes rozmixovaním
surovín.
Pečené buchty
Z vlažného mlieka, trošky
cukru a droždia urobíme
kvások, ktorý necháme
podkysnúť.
Pikantný cesnak
Biele víno, ocot, vodu, kryštálový cukor a soľ prevaríme. Na dno pohára od...
Pyré z cukety
Očistenú cuketu bez semien postrúhame, pridáme kyselinu citrónovú, cukor, škoricový cukor, vanilkový cukor...
Jablkové pyré
Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a pokrájame na štvrtiny. Podlejeme ich malým množstvom vody a dusíme...
Mandarínkový džús
5 l vody prevaríme s cukrom. Olúpané mandarínky poriadne po častiach spolu s 0, 5 l...
Tekvicový džús
Ošúpanú, dobre umytú tekvicu bez semienok a citróny bez jadierok pokrájame na malé kúsky (najlepšie kocky),...
Mrkvovo-pomarančový džús
V tlakovom hrnci varíme pol hodinu nakrájanú mrkvu, kôru z 2 pomarančov a jeden nakrájaný pomaranč...
Hruškový sirup
Očistené hrušky zbavíme jadierok, umyjeme ich, pokrájame na menšie kúsky, rozdrvíme a vylisujeme...
Malinový sirup
Očistené maliny prepláchneme vodou, dáme ich do nádoby a zasypeme cukrom. Premiešame, prikryjeme čistou...
Marhuľový sirup
Umyté marhule rozpolíme, kôstky vyberieme a plody zomelieme v mäsovom mlynčeku. Získanú šťavu precedíme a...
Ríbezľový sirup
Ríbezle a listy spolu s vodou necháme pol hodiny variť. Potom ich vyžmýkame, pridáme 1...
Sedmokráskovo-karamelový sirup
Sedmokráskam odtrhneme hlávky v čase, keď ich majú krásne rozvité. Zbierame najmä tie s bielymi...
Púpavový sirup
240 kvetov púpavy dáme do 1 l vody (môže byť aj trochu viac) a necháme prevariť...
Žihľavový sirup
Citrón najskôr umyjeme a nakrájame na kolieska, potom vodu a citrón prevaríme. Necháme vychladnúť a...
Jablkový sirup
Zrelé jablká umyjeme, prekrojíme na štvrtiny, jadrovníky, stopky a okvetia odstránime a takto pripravené...
Jahodový sirup
Aby sme čo najviac zachovali aromatické a chuťové vlastnosti jahôd, prevrstvíme úplne zrelé plody a hmotu...
Domáci makovník
Múku zmiešame s trochou
soli, vanilkovým a kryštálovým
cukrom, vysypeme
do nádoby, dáme
vykysnúť kvások s trochou
mlieka a...
Syrové rožky
Najprv si urobíme kvások
a zo surovín vypracujeme
vláčne cesto. Necháme
na teplom mieste nakysnúť.
Kysnutý koláč z bryndze
Do teplej múky pridáme
soľ, vykysnutý kvások, žĺtok
a teplé mlieko. Cesto dobre
vypracujeme a necháme na
teplom...
Domáci králik na smotane s brusnicami
Králika rozdelíme na porcie,
aby sa vmestil do hrnca.
Cibuľu a slaninu nadrobno nakrájame. Slaninu dáme
smažiť...
Spišské pirohy – lekvárové s makom
V šupke uvarené, olúpané
a vychladnuté zemiaky
prelisujeme alebo
najemno zomelieme.
Plnená hus
Hus očistíme, umyjeme
a osušíme. Odrežeme
konce krídiel, krk a osolíme
ju zvnútra aj zvonka.
Mäsové guľky v rajčinovej omáčke
Obidva druhy mäsa spolu
zomelieme, pridáme
zomletú cibuľu a cesnak,
vajce, osolíme, okoreníme
a posypeme nadrobno
nasekanou petržlenovou
vňaťou....
Slivková nutela
Slivky odkôstkujeme a zomelieme, pridáme kryštálový cukor. Varíme a miešame, až kým hmota zhustne....
Slivkový lekvár so škoricou
Rozpolené odkôstkované slivky rozvaríme alebo pomelieme. Slivkovú kašu zasypeme kryštálovým cukrom, primiešame škoricu a necháme...
Mirabelková marmeláda
Mirabelky sa zle zbavujú kôstok, preto ich dáme celé osušené a umyté do kastróla, popučíme...
Mäsové guľky s kyslou kapustou
Bravčovú krkovičku uvaríme
a postrúhame alebo
pomelieme. Cibuľu nakrájame
na jemno, podusíme
na oleji, pridáme cesnak,
mäso, ...
Sedmohradská paradajková polievka
Z múky pripravíme zápražku,
podlejeme ju paradajkovým
pretlakom a vodou.
Marhuľová marmeláda s jablkami
Očistené postrúhané jablká trochu podlejeme vodou, uvaríme domäkka a pretrieme. Takisto pripravíme aj dobre zrelé...
Ostrý džem z broskýň a hrozna
Broskyne a hrozno sparíme vriacou vodou a olúpeme, rozkrojíme a zbavíme kôstok a jadierok.
Džem z jahôd, rebarbory a malín
Jahody umyjeme, dáme odkvapkať, odstránime stopky, nakrájame na malé kúsky a odvážime (600 g)....
Burgundské plnené jablká
Jablká očistíme, priečne rozpolíme a jadrovníky vyberieme. Potom ich položíme do misky reznou plochou nadol....
Nákyp Nanette
Príprava sladkej hrozienkovej omáčky: z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme vodou a pridáme hrozienka...
Tvarohová žemľovka
Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme mliekom. Oddelíme žĺtky od bielkov a žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme...
Sypaný tvarohový koláč
Sypkú zmes pripravíme zmiešaním uvedených surovín, tekutú zmes rozmixovaním surovín.
Pečené buchty
Z vlažného mlieka, trošky cukru a droždia urobíme kvások, ktorý necháme podkysnúť.
Pikantný cesnak
Biele víno, ocot, vodu, kryštálový cukor a soľ prevaríme. Na dno pohára od...
Pyré z cukety
Očistenú cuketu bez semien postrúhame, pridáme kyselinu citrónovú, cukor, škoricový cukor, vanilkový cukor...
Jablkové pyré
Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a pokrájame na štvrtiny. Podlejeme ich malým množstvom vody a dusíme...
Mandarínkový džús
5 l vody prevaríme s cukrom. Olúpané mandarínky poriadne po častiach spolu s 0, 5 l...
Tekvicový džús
Ošúpanú, dobre umytú tekvicu bez semienok a citróny bez jadierok pokrájame na malé kúsky (najlepšie kocky),...
Mrkvovo-pomarančový džús
V tlakovom hrnci varíme pol hodinu nakrájanú mrkvu, kôru z 2 pomarančov a jeden nakrájaný pomaranč...
Hruškový sirup
Očistené hrušky zbavíme jadierok, umyjeme ich, pokrájame na menšie kúsky, rozdrvíme a vylisujeme...
Malinový sirup
Očistené maliny prepláchneme vodou, dáme ich do nádoby a zasypeme cukrom. Premiešame, prikryjeme čistou...
Marhuľový sirup
Umyté marhule rozpolíme, kôstky vyberieme a plody zomelieme v mäsovom mlynčeku. Získanú šťavu precedíme a...
Ríbezľový sirup
Ríbezle a listy spolu s vodou necháme pol hodiny variť. Potom ich vyžmýkame, pridáme 1...
Sedmokráskovo-karamelový sirup
Sedmokráskam odtrhneme hlávky v čase, keď ich majú krásne rozvité. Zbierame najmä tie s bielymi...
Púpavový sirup
240 kvetov púpavy dáme do 1 l vody (môže byť aj trochu viac) a necháme prevariť...
Žihľavový sirup
Citrón najskôr umyjeme a nakrájame na kolieska, potom vodu a citrón prevaríme. Necháme vychladnúť a...
Jablkový sirup
Zrelé jablká umyjeme, prekrojíme na štvrtiny, jadrovníky, stopky a okvetia odstránime a takto pripravené...
Jahodový sirup
Aby sme čo najviac zachovali aromatické a chuťové vlastnosti jahôd, prevrstvíme úplne zrelé plody a hmotu...
Domáci makovník
Múku zmiešame s trochou soli, vanilkovým a kryštálovým cukrom, vysypeme do nádoby, dáme vykysnúť kvások s trochou mlieka a...
Syrové rožky
Najprv si urobíme kvások a zo surovín vypracujeme vláčne cesto. Necháme na teplom mieste nakysnúť.
Kysnutý koláč z bryndze
Do teplej múky pridáme soľ, vykysnutý kvások, žĺtok a teplé mlieko. Cesto dobre vypracujeme a necháme na teplom...
Domáci králik na smotane s brusnicami
Králika rozdelíme na porcie, aby sa vmestil do hrnca. Cibuľu a slaninu nadrobno nakrájame. Slaninu dáme smažiť...
Spišské pirohy – lekvárové s makom
V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme.
Plnená hus
Hus očistíme, umyjeme a osušíme. Odrežeme konce krídiel, krk a osolíme ju zvnútra aj zvonka.
Mäsové guľky v rajčinovej omáčke
Obidva druhy mäsa spolu zomelieme, pridáme zomletú cibuľu a cesnak, vajce, osolíme, okoreníme a posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou....
Slivková nutela
Slivky odkôstkujeme a zomelieme, pridáme kryštálový cukor. Varíme a miešame, až kým hmota zhustne....
Slivkový lekvár so škoricou
Rozpolené odkôstkované slivky rozvaríme alebo pomelieme. Slivkovú kašu zasypeme kryštálovým cukrom, primiešame škoricu a necháme...
Mirabelková marmeláda
Mirabelky sa zle zbavujú kôstok, preto ich dáme celé osušené a umyté do kastróla, popučíme...
Mäsové guľky s kyslou kapustou
Bravčovú krkovičku uvaríme a postrúhame alebo pomelieme. Cibuľu nakrájame na jemno, podusíme na oleji, pridáme cesnak, mäso, ...
Sedmohradská paradajková polievka
Z múky pripravíme zápražku, podlejeme ju paradajkovým pretlakom a vodou.
Marhuľová marmeláda s jablkami
Očistené postrúhané jablká trochu podlejeme vodou, uvaríme domäkka a pretrieme. Takisto pripravíme aj dobre zrelé...
Ostrý džem z broskýň a hrozna
Broskyne a hrozno sparíme vriacou vodou a olúpeme, rozkrojíme a zbavíme kôstok a jadierok.
Džem z jahôd, rebarbory a malín
Jahody umyjeme, dáme odkvapkať, odstránime stopky, nakrájame na malé kúsky a odvážime (600 g)....
Burgundské plnené jablká
Jablká očistíme, priečne rozpolíme a jadrovníky vyberieme. Potom ich položíme do misky reznou plochou nadol....
Nákyp Nanette
Príprava sladkej hrozienkovej omáčky: z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme vodou a pridáme hrozienka...