Lekvárové perky

redakcia - fotkaredakcia, 18. augusta 2009
Lekvárové perky
Foto: Pravda

Spi dieťatko, spiže, mamka varí slíže. Syrové, makové, perky lekvárové. Takto kedysi uspávali mamy svoje deti... Dnes patria perky medzi typické slovenské jedlá.

4
porcie
60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
180 g
1 ks
250 g
1 ks
150 g
80 g
100  g




Postup

  1. 1

    Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť, ošúpeme ich a najemno postrúhame. Pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme vláčne cesto. Keby sa lepilo, pridáme trochu múky. Cesto prekrojíme na polovice, každú rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na štvorce 7x7 centimetrov. Na každý dáme kôpku lekváru, okraje štvorcov potrieme rozšľahaným bielkom, preložíme do kríža a kraje pritlačíme vidličkou.

  2. 2

    Vložíme do vriacej posolenej vody a varíme, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Dierkovanou varechou ich vyberieme, prepláchneme studenou vodou, polejeme rozpusteným maslom alebo iným tukom a premiešame. Posypeme kryštálovým cukrom. Ako posýpku môžeme použiť aj orechy, mak, tvaroh či opraženú strúhanku.

  3. 3

    Perky sa môžu urobiť aj tvarohové. Postup je rovnaký, len pri vypracovaní cesta ešte doň primiešame 200 gramov mäkkého tvarohu. Nakoniec perky posypeme tvrdým tvarohom a podľa chuti pocukríme.

Diskusia k receptu

Vymazať
oldomachac
a ci budete verit ci nie, v nasej rodine je to velmi oblubene jedlo, pravidelne opakujuce sa na nasom stole, samozrejme, ze kazdy prislusnik rodiny ich jedava s inym posypom, mne je to jedno, len nech ich je za pekac a s pravym domacim slivkovym lekvarom, na chalupe mame stromy slivky a veru miesto hadzania sliviek do kvasu, varievame pravy domaci lekvar(este mame medeny kotlik,aj vesla), panecku, to je udalost v celej ulici, ako za cias nasich rodicov, ked sa nonstop vari aj dva dni , romantika, velmi priatelske stretnutia so susedmi a s dobrym koncom, niekolko kilogramov kvalitneho lekvaru, samozrejme v tomto case, sa u nas robi aj sezonna obdoba slivkove gule, aj take jedlo ozaj typicky nasske ma svoje caro, pamatajme si ich a posielajme ich dalej, su porovnatelne aj so svetom, nehanbime sa, ze su jednoduche, proste, nie su, su svetove, dobru chut!
Vymazať
tetra
samozrejme, ze su svetove...
cesto na slivkove gule ci sulance je velmi podobne taliankym gnochi...
taliani asi este neprisli na to.... ze to chuti velmi dobre aj s plnkou uprostred :D
Vymazať
jozka
Perky robievala moja mama ,vrátilo ma to do detstva ukladám ,urobim ,dakujem za pripomenutie .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia