Foto: Pravda
Spi dieťatko, spiže, mamka varí slíže. Syrové, makové, perky lekvárové. Takto kedysi uspávali mamy svoje deti... Dnes patria perky medzi typické slovenské jedlá.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť, ošúpeme ich a najemno postrúhame. Pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme vláčne cesto. Keby sa lepilo, pridáme trochu múky. Cesto prekrojíme na polovice, každú rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na štvorce 7x7 centimetrov. Na každý dáme kôpku lekváru, okraje štvorcov potrieme rozšľahaným bielkom, preložíme do kríža a kraje pritlačíme vidličkou.
- 2
Vložíme do vriacej posolenej vody a varíme, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Dierkovanou varechou ich vyberieme, prepláchneme studenou vodou, polejeme rozpusteným maslom alebo iným tukom a premiešame. Posypeme kryštálovým cukrom. Ako posýpku môžeme použiť aj orechy, mak, tvaroh či opraženú strúhanku.
- 3
Perky sa môžu urobiť aj tvarohové. Postup je rovnaký, len pri vypracovaní cesta ešte doň primiešame 200 gramov mäkkého tvarohu. Nakoniec perky posypeme tvrdým tvarohom a podľa chuti pocukríme.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
cesto na slivkove gule ci sulance je velmi podobne taliankym gnochi...
taliani asi este neprisli na to.... ze to chuti velmi dobre aj s plnkou uprostred :D
Je to taky vynikající z obyčejného nudlového těsta!