Cerstvo mletá rasca

Recepty, kde je cerstvo mletá rasca

prazdny

Šalát z koreňovej zeleniny

Bezmäsité jedlá

Koreňová zelenina nemusí byť iba súčasťou polievok. S obľubou ju používam do rôznych šalátov, ktorým dodá úplne iný rozmer....

prazdny

Slané tyčinky s kurkumou

Slané chuťovky

Príjemné "zobanie" k televízii, pri posedení s priateľmi...

prazdny

Zeleninový šalát so žltým melónom

Bezmäsité jedlá

Melóny sa väčšinou konzumujú samotné. Ale dajú sa z nich pripraviť aj chutné šaláty. Či...

prazdny

Cuketa zapekaná s paradajkami a syrom

Bezmäsité jedlá

Cuketa a paradajky - rýchle letné jedlo, ktoré vám určite zachutí. Ak máte záhradu a...

prazdny

Šalát z paradajok a žltého melóna

Bezmäsité jedlá

Šaláty sú v letných horúčavách ideálnym jedlom. Zasýtia a nezaťažia telo....

prazdny

Kurací šašlik so zeleninou a s olivami

Kuracie mäso

Rýchle jedlo je v lete nenahraditeľné. Stačí pár minút a obed je na stole.

prazdny

Rybacie filé na cesnaku a chrene

Hlavné jedlá

Ryby a chren? Prečo nie. Každá zmena v príprave jedál je ku prospechu....

prazdny

Zemiakové fašírky so zeleninovým šalátom

Hlavné jedlá

Zemiaky môžu byť základom aj iných jedál, než na aké sme zvyknutí. Napadlo by vás urobiť fašírky práve zo zemiakov?...

prazdny

Omeleta s brokolicou a kuracím mäsom

Kuracie mäso

Omeleta je rýchlo pripravené a chutné jedlo. Na večeru ako stvorené. Ak ju naplníme vhodnou...

prazdny

Tokáň čermeľského pytliaka

Bravčové mäso

Pytliacky by mal byť z diviačiny, ale kde ju tu zoženiem. Tokáň, podobný gulášu, má menej šťavy, pripravuje sa z bravčového, hovädzieho, či z jahňacieho mäsa....

prazdny

Rybacia fileta na fazuľke

Hlavné jedlá

Ryby a zelenina je výborná kombinácia. Čerstvé fazuľky výborne dopĺňajú každú rybu a vytvárajú ľahké, ...

prazdny

Zemiaková polievka s úžasnou chuťou

Bravčové mäso

Doma je sezóna húb v plnom „cvale, až trysku“, ja v tunajších podmienkach môžem o nej iba snívať....

prazdny

Paprikáš z hlivy ustricovej

Hlavné jedlá

Huby, zvlášť čerstvé, majú v našej rodinnej kuchyni „po praslici aj po meči“, nezastupiteľné miesto....

prazdny

Bravčové plátky s kelom, hubami a paradajkami

Bravčové mäso

Bravčové karé je mäso dosť suché, vhodnou technológiou dusenia či varenia ale z neho pripravíte výbornú chuťovku....

prazdny

Cestoviny s omáčkou z kuriatok

Cestoviny

Tento recept mám ešte z januára 2018, kedy som v arizonskej Peorii kúpil nie celý „funt“ čerstvých húb kuriatok za vyše 40 €....

prazdny

Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej

Večera

Domáca podľa vyše polstoročného receptu. Polievky ma sprevádzali od detstva po celý život....

prazdny

Dusené marinované bravčové karé s hubami

Bravčové mäso

Dobre pripraviť bravčové karé už chce bohaté skúsenosti....

prazdny

Hubník s bielou omáčkou

Bezmäsité jedlá

Ferkóóó, poď k nám, robila som fazuľovú a Ágika ju nechce jesť! Kričala Marikanéni z...

prazdny

Šarišské rezne s hubami

Bravčové mäso

Rezne potria k milému spomienkovému jedlu, spravidla po nedeľňajšej „koscelkovej” polievke, mojej povojnovej generácie...

prazdny

Hliva kotúčová – kráľovské trúby s vajíčkami

Bezmäsité jedlá

Slovenské čerstvé tu nenájdem. Siahol som po „kúpenských umelých“ kráľovských trúbach (hliva kotúčová, Pleurotus eryngii)....

prazdny

Hovädzie na shiitake a judášovom uchu

Hovädzie mäso

Variantov na prípravu mäsa s paletou húb je v slovenskej kuchyni nespočetne mnoho. Rád s voňavou...

prazdny

Kapustová polievka so scirankou k MDŽ

Večera

Tradícia štedrovečernej kapustnice v prvý deň vianočných sviatkov je na Slovensku neodškriepiteľná. Dokonca povýšená nad zákon. Ale prečo by si našinec nemohol na polievke z kyslej kapusty pochutiť aj v priebehu roka....

prazdny

Zemiaková polievka s kuriatkami na kopci

Bezmäsité jedlá

Nepoznám „našinca” (čo si počnem, keď už aj mne začala ôsma „10º” spomienkového veku), ktorý by si rád nezaspomínal na už do nenávratna dávno odídené detstvo a bujaré junácke roky....

prazdny

Hrianky s čerstvými hubami a oštiepkom

Bezmäsité jedlá

Nájdem spriaznenú dušu, alias „Parťáka“ so spoločnými pocitmi pri „machrovaní“ v zástere a s vareškou v...

prazdny

Kuriatka na šalotke s cuketkou

Bezmäsité jedlá

Gemerské lesy okolo „Slavošky“ sú aj hubársky raj. Tamojšia vrchnosť ma, je tomu už vyše...

prazdny

Šampiňóny na červenej cibuli a zeleri

Bezmäsité jedlá

Na čerstvé huby z okolia mojich rodných Košíc si budeme musieť ešte nejaký ten piatok počkať, ...

prazdny

Hliva ustricová na póre a kapii

Bezmäsité jedlá

Som ortodoxný vyznávač jedál s hubami, hlavne s čerstvými. Medzi ne patrí aj hliva ustricová,...

prazdny

Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom

Bravčové mäso

Väčšina tzv. Československých preddemokratických kuchýň verejného stravovania, počnúc detským škôlkami a končiac domovami dôchodcov sa...

prazdny

Praženica s hlivou ustricovou na šalotke a póre

Večera

Hubárska sezóna je u nás doma v plnom prúde. S chuťou by som si zjedol buď...

prazdny

Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou

Bravčové mäso

Väčšinu „váry“ prispôsobujem chúťkam mojej veliacej kapitán_admirálky. S „obyčajnou“ zemiakovou polievkou, aj keď so zmesou...

prazdny

Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády

Hovädzie mäso

Aj Vám sa pre dvoch varí s takými ťažkosťami ako aj mne? No na druhej strane to...

prazdny

Hliva kotúčová na slanine

Večera

Mám rád čerstvé huby vo všetkých ich variantoch v našom domácom „jedálničku”. Samozrejme najradšej mám tie...

prazdny

Cestoviny s hubovou omáčkou z kuriatok

Cestoviny

Variant s tzv. „angel hair = anjelskými vlasmi“, čo sú vlastne niťovky, ale môžete...

prazdny

Hubový paprikáš

Hlavné jedlá

Varím rád už od čias ranného detstva. Nemali sme s bratom sestru a tak nás naša...

prazdny

Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka

Kuracie mäso

Variabilita a pestrosť technologickej prípravy kuracieho mäsa je dobre známa. Mňa osobne vždy zaujmu tie, ...

prazdny

Morčacia pečeň na bielej cibuli a paprike

Hlavné jedlá

Kupujúci má vždy a všade chodiť s otvorenými očami. Tentoraz sa to oplatilo aj mne...