Hubník s bielou omáčkou fotorecept
Foto: sracz
Ferkóóó, poď k nám, robila som fazuľovú a Ágika ju nechce jesť! Kričala Marikanéni z balkóna. Pomohol som a zajedal hubníkom. Robila ho najchutnejší Zobraziť celý popisFerkóóó, poď k nám, robila som fazuľovú a Ágika ju nechce jesť! Kričala Marikanéni z balkóna. Pomohol som a zajedal hubníkom. Robila ho najchutnejší a po nej aj jej dcéra, ktorá to naučila aj mňa. V 50.-80. rokoch v košických VSS blokoch sa varilo vo veľkých hrncoch. Aj pre kamarátov a spolužiakov, ako veľká rodina, bez rozdielu pohlavia. Dvere boli vždy otvorené a stôl prestretý pre príchodzích. Dnes sa už takéto zvyky nenosia, na všetko sa zabudlo! ... osirel aj náš agátový dvor i naše bloky.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
100-150 ml (alebo slnečnicový) |
|
240-250 ml |
|
12-16 ks |
|
600-700 g čerstvé (crimini) |
|
3-4 PL |
|
150-200 ml (alebo čerstvý, mrazený) |
|
Koreniny: | |
1 KL čerstvo mletá |
|
2-3 KL domáca |
|
1 ČL |
|
1 KL |
|
2-3 KL |
|
Na dokončenie: | |
2-3 ks |
|
3-4 ks staršie |
|
240-250 ml vlažné |
|
2-3 ks |
|
240-250 ml postrúhaný |
|
5-6 strúčikov |
|
3-4 PL |
|
3-4 PL |
|
Biela omáčka: | |
2-3 PL |
|
2-3 PL |
|
2 PL |
|
500-600 ml studené |
|
|
|
|
|
|
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
240-250 ml |
|
Postup
-
1
... tak akosi to vyzeralo v mojich rodných Košiciach pod strieškami „pľacu“ pri Dominikánoch.
-
2
Do pracovnej misky som vložil kúsky starších rohlíkov a zalial ich vlažným mliekom. Na kukuričnom (alebo slnečnicovom či bársakom rastlinnom) oleji som orestoval pokrájaný pór (bielu i zelenú časť) a dva zväzky mladej cibuľky aj so zelenými „pierkami“,
-
3
vložil pokrájané čerstvé huby, žiaľ v tunajších podmienkach som odkázaný iba na crimini, hlivy, šampiňóny či portobello), ale doma na Slovensku to teraz rozvoniava paletou jesenných húb, takže máte na výber od hríbov, cez podpňovky a pôvabnice fialové i dvojfarebné, až po strmuľku inoväťovú a hlivy. Po premiešaní a krátkom ohriatí som pridal pokrájané plátky čerstvého masla,
-
4
zväzok pokrájanej petržlenovej vňate (keby som mal, tak uržite aj 2-3 na „C-čka“ pokrájané stonky zeleru a všetky koreniny uvedené v zostave. Vy použijete podľa vlastných chutí, možností a výberu, ale ja všetky jedlá s hubami zvýrazňujem čerstvo mletou borievkou (jalovcom).
-
5
Po premiešaní som do zmesi pridal aj zvyšok sterilizovaného hrášku a komplet preložil do
-
6
pracovného „vajndlingu“, pridal dve celé vajíčka, kúsky rohlíkov „vytlačených z mlieka“, dva postrúhané žlté zemiaky, hrnček postrúhaného eidamu, pretlačené strúčiky cesnaku, 3 PL oleja a komplet jemne zmiešal. Podľa potreby dosolil a dolial mliekom z vytlačených rohlíkov.
-
7
Znes som preložil na vymastený pekáč, naolejovanými rukami vytvaroval „valček“, posypal ho jemnou strúhankou a mandľovými plátkami, vložil do rúry rozohriatej na 180 °C (350 °F) a piekol 45 minút.
-
8
Bielu omáčku som pripravil veľmi jednoducho. Do rajnice som vložil po dve PL oleja, masla a hladkej múky, na polovičnom ohreve zmiešavaním urobil voňavú zápražku „béžovej“ farby (keď sa v nej začali objavovať dierky, bola hotová), pomaly, neprestávajúc miešať kuchynskou metličkou, do nej vlieval 500 ml studeného plnotučného mlieka a po zhustnutí pridal soľ, mleté biele korenie a ½ čerstvo mletého muškátového orieška. Napokon kúsky zo „štangličky“ kozieho syra, mletý parmezán a hustú kyslú smotanu; celé to trvalo asi 15 minút.
-
9
„Krajec" hubníka poliaty bielou omáčkou, som podával s francúzskou bagetkou, môže byť ako predjedlo a so zemiakovou kašou (pyré), alebo inak pripravenými zemiakmi, ako hlavné jedlo,
-
10
ako pre moju polovičku s kytičkou vo sviatok Márie, jej patrónky a patrónky Slovenska.
Diskusia k receptu