Zeleninový šalát
Zeleninový šalát

Šalát z koreňovej zeleniny fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 7. novembra 2024
Šalát z koreňovej zeleniny (fotorecept)
Foto: tejaja

Koreňová zelenina nemusí byť iba súčasťou polievok. S obľubou ju používam do rôznych šalátov, ktorým dodá úplne iný rozmer. Surová mrkva a kaleráb Zobraziť celý popisKoreňová zelenina nemusí byť iba súčasťou polievok. S obľubou ju používam do rôznych šalátov, ktorým dodá úplne iný rozmer. Surová mrkva a kaleráb sú v podstate bežnými surovinami. Ale o petržlene sa nedá povedať, že by sa v našej kuchyni používal hojne v surovom stave. Rovnako ako zeler, ktorý ak mám doma, prihodím k tomuto šalátu tiež.

2-3
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

1 ks
2 ks
2 ks
2 PL nasekaná
2 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    Kaleráb, mrkvu a petržlen nastrúhame na tenké rezance.

    Šalát z koreňovej zeleniny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dochutíme čerstvo mletou kurkumou so soľou a premiešame.

    Šalát z koreňovej zeleniny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmiešame olej, ocot a pridáme k zelenine. Premiešame.

  4. 4

    Nakoniec vmiešame sekanú petržlenovú vňať.

    Šalát z koreňovej zeleniny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame s nasucho opečenými cesnakovými hriankami.

Diskusia k receptu

farbuska
Robievam nátierku z tejto koreňovej zeleniny a je výborná. Nepochybujem, že aj šalát je dobrý.
zahra
Toto je nieco, co nas sprevadza celou zimou. Plus este kapusta, cerstva aj kvasena, cvikla a vodnica. Urcite lepsie ako nechutne paradajky. Tie su fajn iba pobozkane slnkom.
chemik
Pokud se do tohoto salátu strouhá petržel (když je sladký) resp. celer (když není rezavý), vřele doporučuji přidat 1/4 KL práškové kyseliny askorbové nebo rozpuštěnou tabletu vitaminu C Celaskonu, což zabrání oxidačnímu zhnědnutí a současně salát okyselí. Chuť se pak může doladit světlým octem podle zvyku.
tejaja
@chemik (8.11.2024 14:09) Chuť dolaďuje balzamikový ocot a ten zároveň zabraňuje oxidácii. Ale šalát nikdy nestojí tak dlho, aby hnedol. Zje sa.:)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia