Hliva ustricová na póre a kapii fotorecept
Foto: sracz
Som ortodoxný vyznávač jedál s hubami, hlavne s čerstvými. Medzi ne patrí aj hliva ustricová, ktorej využitie v posledných desaťročiach enormne narástlo. Nečudujem sa, Zobraziť celý popisSom ortodoxný vyznávač jedál s hubami, hlavne s čerstvými. Medzi ne patrí aj hliva ustricová, ktorej využitie v posledných desaťročiach enormne narástlo. Nečudujem sa, pretože hliva priaznivo ovplyvňuje krvný tlak, upravuje hladinu cholesterolu, znižuje hladinu cukru, ako aj zlepšuje metabolizmus a regeneruje vnútorné orgány. Pomáha aj alergikom, astmatikom a trpiacim na rôzne zápaly, kĺbové a kožné ochorenia, navyše je chutná i ľahko stráviteľná. Takže, dnešok naštartujem zdravými raňajkami.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3-4 PL |
|
1 ks stredná |
|
1 ks menší |
|
1 ks červená väčšia |
|
250-333 g čerstvá |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (alebo biele) |
|
1/2 ML (jalovec) |
|
120-150 ml |
|
120-150 ml |
|
90-100 ml |
|
2-3 PL |
|
3-4 ks |
|
podľa potreby strúhaný |
|
Postup
-
1
Na rastlinnom oleji som orestoval pokrájanú červenú cibuľu (ak by som bol mal, tak určite by som použil 10÷12 ks mladej zelenej cibuľky aj s „pierkami“), väčšiu kapiu a celý pór.
-
2
Asi po 5÷7´, keď základ patrične „na skus“ zmäkol, pridal som doň dobré 2 PL masla a
-
3
hlivu ustricovú pokrájanú, tak ako to máme radi, na väčšie kúsky a nechal ich „nasosať“ vôňu a šťavu základu.
-
4
Nasledovali soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti a pol mocca lyžičky (ML) čerstvo mletej borievky - jalovca (na mletie používam starý elektrický mlynček na kávu, ktorý som pred rokmi „znárodnil“ mojej lepšej ½).
-
5
Po premiešaní a pospájaní chutí a vôní som do zostavy „vbuchol“ vajíčka a už na vypnutom zdroji tepla, ich premiešaním nechal „zraziť“.
-
6
Tak ešte „gazdova” hrsť lístočkov zeleného „trojboja“ (nezabudol som si nechať trošku na ozdobu pri servírovaní); na rovinu, ligurček mám iba sušený, tak stačila PL jeho „pliev“ a na koreň čerstvého si ešte musím počkať.
-
7
Nuž a túto voňavú a hlavne zdravú pochúťku sme zajedali s maslovou hriankou; ruža nad tanierom je z našej záhradky, v ktorej nepoužívam žiadne pesticídy, ani iné chemické prípravky, takže nemám problém jej lupienky so slasťou zjesť tiež!
-
8
Môj budúci živý ligurček si ešte hovie niekde v TiBýkovej záhrade pod Turnianskym hradom, ale bobkovému listu zo Slovenska sa darí aj pod horúcim arizonským slnkom; dokonca sa pri ňom uhniezdil aj tento jemný kvietok zo „samovýsevu”!
Diskusia k receptu