Dusená hliva
Dusená hliva

Hliva ustricová na póre a kapii fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. augusta 2018
Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept)
Foto: sracz

Som ortodoxný vyznávač jedál s hubami, hlavne s čerstvými. Medzi ne patrí aj hliva ustricová, ktorej využitie v posledných desaťročiach enormne narástlo. Nečudujem sa, pretože hliva priaznivo ovplyvňuje krvný tlak, upravuje hladinu cholesterolu, znižuje hladinu cukru, ako aj zlepšuje metabolizmus a regeneruje vnútorné orgány. Pomáha aj alergikom, astmatikom a trpiacim na rôzne zápaly, kĺbové a kožné ochorenia, navyše je chutná i ľahko stráviteľná. Takže, dnešok naštartujem zdravými raňajkami.

2-4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

3-4 PL
1 ks stredná
1 ks menší
1 ks červená väčšia
250-333 g čerstvá
podľa chuti
podľa chuti (alebo biele)
1/2 ML (jalovec)
120-150 ml
120-150 ml
90-100 ml
2-3 PL
3-4 ks
podľa potreby strúhaný

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na rastlinnom oleji som orestoval pokrájanú červenú cibuľu (ak by som bol mal, tak určite by som použil 10÷12 ks mladej zelenej cibuľky aj s „pierkami“), väčšiu kapiu a celý pór.

    Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Asi po 5÷7´, keď základ patrične „na skus“ zmäkol, pridal som doň dobré 2 PL masla a

    Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    hlivu ustricovú pokrájanú, tak ako to máme radi, na väčšie kúsky a nechal ich „nasosať“ vôňu a šťavu základu.

    Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nasledovali soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti a pol mocca lyžičky (ML) čerstvo mletej borievky - jalovca (na mletie používam starý elektrický mlynček na kávu, ktorý som pred rokmi „znárodnil“ mojej lepšej ½).

    Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po premiešaní a pospájaní chutí a vôní som do zostavy „vbuchol“ vajíčka a už na vypnutom zdroji tepla, ich premiešaním nechal „zraziť“.

    Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tak ešte „gazdova” hrsť lístočkov zeleného „trojboja“ (nezabudol som si nechať trošku na ozdobu pri servírovaní); na rovinu, ligurček mám iba sušený, tak stačila PL jeho „pliev“ a na koreň čerstvého si ešte musím počkať.

    Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nuž a túto voňavú a hlavne zdravú pochúťku sme zajedali s maslovou hriankou; ruža nad tanierom je z našej záhradky, v ktorej nepoužívam žiadne pesticídy, ani iné chemické prípravky, takže nemám problém jej lupienky so slasťou zjesť tiež!

    Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Môj budúci živý ligurček si ešte hovie niekde v TiBýkovej záhrade pod Turnianskym hradom, ale bobkovému listu zo Slovenska sa darí aj pod horúcim arizonským slnkom; dokonca sa pri ňom uhniezdil aj tento jemný kvietok zo „samovýsevu”!

    Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

frezia68
@Sr ácz: Výborné raňajky si navaril,pre mňa aj na večeru.Ostáva len zapriať dobrú chuť !
bembo
Škoda,že sa nedá prenášať aj vôňa.Nuž,keď sa nedá,tak si túto dobrotu musím niekedy pripraviť,a bude aj chuť.Verím,že vynikajúca.Pekný deň Ti prajem,a ďakujem že si sem dal tento recept.
1x haji