Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou fotorecept
Foto: sracz
Väčšinu „váry“ prispôsobujem chúťkam mojej veliacej kapitán_admirálky. S „obyčajnou“ zemiakovou polievkou, aj keď so zmesou sušených húb s vôňou rodného Slovenska, by som u Zobraziť celý popisVäčšinu „váry“ prispôsobujem chúťkam mojej veliacej kapitán_admirálky. S „obyčajnou“ zemiakovou polievkou, aj keď so zmesou sušených húb s vôňou rodného Slovenska, by som u nej asi „nezabodoval“. Siahol som po chutnom výreze bravčoviny, a to už bolo „iné kaffé, alias to pravé orechové“! O každoročný „kontigent“ sušených húb sa mi starajú moji traja „dobrí abovsko- turňanskí Anjeli“, Ágika Borsíková, Víťko Krúpa a TibÝk Nagy. Nadosmrti ostanem ich vďačným dĺžnikom. Ale čím a kedy? „Ta co ja znam“?!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Mäsový fundament: | |
150 - 200 g |
|
3 - 4 väčšie ks |
|
3 - 4 strúčikov |
|
3 - 4 ks |
|
3 - 4 PL („halúzky na drobno“) |
|
1 200 - 1 500 g |
|
1 ML |
|
2 - 3 KL |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
0,5 ML ( „KN-Urblik“) |
|
2 - 3 PL (domáci) |
|
900 - 1 000 ml (vlažná voda) |
|
Zemiakový podklad: | |
150 - 200 g |
|
1 menší ks |
|
900 - 1 000 g |
|
1 - 2 KL |
|
1 - 2 ML |
|
1 PL |
|
1 menší postrúhaný ks (na zahustenie) |
|
333 - 444 ml |
|
500 - 600 ml |
|
250 - 333 ml (lístky) |
|
250÷333 g (čerstvá) |
|
Postup
-
1
už pohľad „na nástup” ingrediencií dáva tušiť, že môžeme očakávať chutné finale; samozrejme zmes sušených húb zalejeme asi ½ litrom vlažnej vody
-
2
to iba na porovnanie, kedy som v spoločnosti „vrtuľky” strúčikov cesnaku, zabral aj pohľad na tzv. sloní cesnak (elephant garlic), ktorý je síce obrovský, so spravidla štyrmi „strúčikmi”, ale čo sa jeho využitia v našej kuchyni, je prakticky „nulová”, lebo silu má „dengľavú”; jeden náš, teda klasický strúčik je výraznejší, ako celá hlávka slonieho. … ale poďme ho, variť zemiakovú polievku, „zušľachtenú” po mojom!
-
3
na vyškvarených kúskoch údenej slaniny som do sklovita orestoval postrúhanú šalotku a pretlačené strúčiky klasického cesnaku
-
4
čas na ich restovanie som využil na pokrájanie stonkového zeleru a „konárikov” petržlenovej vňate, ktorej lístočky dostanú „šancu zabodovať” až v závere varenia
-
5
kúsky stoniek a konárikov som pridal k orestovanému šalotkovo-cesnakovému základu, zároveň s asi 50 mm kockami bravčového pliecka, ktoré keď „zbelelo” som posypal ML (mocca lyžičkou) čerstvo mletej borievky (jalovca), 3 KL soli, KL čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK), PL mletej sladkej papriky a pol ML guľášovo-klobásová zmesi „KN-Urblik“ a so spomienkou na moju mamku, B. P. pridal aj tri veľké PL kápiového domáceho krému; po premiešaní, keď obsah hrnca dostal prevádzkovú teplotu,
-
6
som ho zalial mäsovým vývarom a na menšom ohreve
-
7
nechal vyše hodiny variť
-
8
a dal som sa do prípravy druhej, tzv. „gruľkovej“, polovice polievky, kedy som opäť vyškvaril pokrájanú údenú slaninu, na nej krátko, čo ja viem 3÷4 minútky, orestoval pokrájaný asi 200 mm kúsok póru,
-
9
pridal na „gustušné” kocky pokrájané zemiaky, s KL soli, ML čMČK a PL mletej sladkej papriky, zamiešal, podusil
-
10
… a túto „fintu” určite dobre poznáte! … ak chcem túto polievku hustejšiu, tak ju miesto múky, nadstavím surovým zemiakom postrúhaným na syrových „očkách” a po premiešaní
-
11
pridal namočenú zmes sušených húb aj so šťavou,
-
12
zalial vlažnou vodou, ale iba tak, aby som zakryl zemiaky, pridal pokrájané lístočky čerstvej petržlenovej vňate, zo 6÷7 minút povaril a
-
13
priložil aj pokrájanú čerstvú hlivu ustricovú a po opätovnom 6÷7 minútovom povarení
-
14
som obidva polotovary teraz zmiešal vo väčšom hrnci, nechal priviesť do varu, podľa potreby dolial vývar alebo horúcu vodu, povaril, dochutil soľou a čMČK a hotovo!
-
15
k polievke, ozdobenej lístkami petržlenovej vňate, sme tentoraz prikusovali ciabattu! Chutilo, zožal som úspech a sladkú odmenu!
Diskusia k receptu