Hrianky s čerstvými hubami a oštiepkom fotorecept
Foto: sracz
Nájdem spriaznenú dušu, alias „Parťáka“ so spoločnými pocitmi pri „machrovaní“ v zástere a s vareškou v ruke? Pri väčšine experimentov za „šparhétom“, či šporákom, Zobraziť celý popisNájdem spriaznenú dušu, alias „Parťáka“ so spoločnými pocitmi pri „machrovaní“ v zástere a s vareškou v ruke? Pri väčšine experimentov za „šparhétom“, či šporákom, sa spravidla maznám aj s nostalgiou a spomienkami. Raz ako „kotňak“, druhý sťa „pubiš“ či junáčik, „tokajúci kurizant”, potom i manžel, otec a napokon aj ako dedko. Nemusí to byť troj michelinové, či päť hviezdičkové jedlo. Veď aj vôňa cesnaku a húb i údeného liptovského oštiepku, navodí atmosféru mladosti a domova! No a o tom to je!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2-3 PL |
|
120-150 g |
|
1,5-2 ks |
|
120-150 ml |
|
2-3 KL čerstvé |
|
250-333 g čerstvé |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (jalovec) |
|
podľa chuti |
|
3-4 ks |
|
120-150 ml |
|
120-150 g |
|
2-3 ks |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Na slnečnicovom oleji som podusil na tenké kolieska pokrájanú väčšiu šalotku, spoločne so stonkovým zelerom a na drobno pokrájanými „brokmi“ halúzok petržlenovej vňate.
-
2
Keď šalotka získala priesvitný sklovitý „color“, nadstavil som ju „orechom“ masla.
-
3
Do panvice pridal pokrájané huby, použil som „kúpenské“ portobello, shitake a crimini, o našich čerstvých dubákoch môžem zatiaľ len a len snívať; povrch jemne osolil a okorenil čerstvo pomletým čiernym korením i borievkou, ako aj v mažiari na hrubo rozdrvenou rascou a mletou sladkou paprikou.
-
4
Po asi 2-3´ orestovaní som získaný základ spojil s vajíčkami a
-
5
na záver, už pri vypnutom ohreve, posypal lístočkami petržlenovej vňate a zmiešal.
-
6
Nasucho opražené polkrajce chleba som rozotrel cesnak, rozložil hubovo-vajíčkovú zostavu, uložené na tanieroch obohatil strúhaným údeným oštiepkom, posypal pokrájaným čerstvým ligurčekom lekárskym, ozdobil „prstienkami“ papričiek jalapeño z vlastnej úrody a dobrú chuť! Raňajky mohli začať! Ale ak hrianky, opražené trebárs aj na olejovo-maslovej emulzii, či doma vyškvarenej masti, upravíte na menšie porcie, môže to byť aj rýchle chutné predjedlo!
-
7
Dovoľujem si Vám predstaviť ibištek so zvláštnym zafarbením, semienko ktorého sa do veľkého kvetináča, ako ten modrý v pozadí, dostalo akýmsi zázrakom. Už tretí mesiac tu panujú vyše 45 °C horúčavy, všetko v našej záhrade vyschlo, ale tento ibištek (moja predobrá Mamka tento kvet nazývala „čínska ruža“), nám v tieni altánku robí radosť. Asi aj preto, že ho nezabúdam denne dva razy polievať! Svet okolo nás je v neustálom pohybe a navyše riadne „roztentočkovaný“, no vzácne konštatovanie Slovenského básnika Martina Rázusa *1888-†1937: „Kto je všade doma, nemá nikde domov! Kto sa domnieva, že vlasťou je mu celý svet, v skutočnosti je bez vlasti!“ platí podnes a všade!
Foto pripojím až keď prídu vnúčatá.