Paprikáš z hlivy ustricovej fotorecept
Foto: sracz
Huby, zvlášť čerstvé, majú v našej rodinnej kuchyni „po praslici aj po meči“, nezastupiteľné miesto. U nás doma to vyzeralo tak, že keď Zobraziť celý popisHuby, zvlášť čerstvé, majú v našej rodinnej kuchyni „po praslici aj po meči“, nezastupiteľné miesto. U nás doma to vyzeralo tak, že keď sa začiatkom jari v okolí mojich rodných Košíc objavili prvé smrže, okamžite sa z nich pripravovala praženica na mladej cibuľke (alebo starej) a ak bol medvedí cesnak tak aj s ním. Čerstvo mletá borievka (jalovec), bol už samozrejmosťou. Naisto aj polievky, perkelty, či paprikáše i guláše. Potom to už išlo s hubami podľa ich výskytu, až do neskorojesenných hlív.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
150-200 g prerastená |
|
14-16 ks (2 zväzky) |
|
120 g |
|
3-4 strúčiky |
|
2-3 ks (Roma) |
|
330-350 g (troch farieb) |
|
600-700 g |
|
2-3 ks |
|
3-4 PL |
|
500-600 ml (alebo iný) |
|
Koreniny: | |
2-3 KL domáca |
|
podľa chuti |
|
1,5-2 ČL |
|
2÷3 KL |
|
2 KL (Nahrin) |
|
1 KL |
|
1,5-2 ČL |
|
1 KL |
|
2-3 PL hustý (Italia double) |
|
3-4 ks |
|
Dokončenie: | |
250 g |
|
2-3 KL mletý |
|
235 ml |
|
podľa potreby |
|
Príloha: | |
|
Postup
-
1
Tak a „ide sa na vec“!
-
2
Pokrájal a vyškvaril som slaninu, pridal do nej zelenú cibuľku aj s „pierkami“, pór a plátky cesnaku; premiešal, zo 5 minút podusil, než som
-
3
pokrájal paradajky, pridal ich do hrnca a posypal domácou vegetou (ak by som nemal, postačí soľ). Všetko som premiešal a podusil...
-
4
... než som pokrájal kapia papričky a jalapeño, následne ich pridal do hrnca a nadstavil plátkami masla. Premiešal a podusil,
-
5
než som pokrájal hlivu ustricovú.
-
6
Hliva nasledovala svojich predchodcov do hrnca; premiešal, podusil.
-
7
Zasypal koreninami a „kontroval“ hustým talianskym paradajkovým krémom (ak by som ho nemal, pomohol by som si 3-4 PL dobrého paradajkového pretlaku), premiešal, krátko (5-7 minút) podusil.
-
8
Všetko som zalial „kúpenským“ hubovým vývarom (môže sa použiť bársaký, či domáca mäsová polievka). Ozdobil „adidaskou“ bobkových listov a necelú ¼ hodinku nechal „prebublať“.
-
9
Finále bolo v réžii kyslej smotany a mletého parmezánu a po premiešaní aj
-
10
malej škatuľky šľahačkovej smotany (v slangu našich starých rodičov „šlahetky“).
-
11
Teraz už stačilo iba priviesť do varu (to ako preventíva pred možnými črevnými ťažkosťami) a ozdobiť poslednou PL masla, aby sa na paprikáši nevytvorila kožka. Ak by ste vynechali smotany, máte perkelt.
-
12
Podával som so švábskymi „Spätzle“ (recept nasleduje), bohato posypaný lístočkami petržlenovej vňate.
Príjemnú Veľkú noc, zdravia a pohody prajem😀