Bravčové karé
Bravčové karé

Dusené marinované bravčové karé s hubamifotorecept

sracz - fotkasracz, 16. októbra 2021
Dusené marinované bravčové karé s hubami(fotorecept)
Foto: sracz

Dobre pripraviť bravčové karé už chce bohaté skúsenosti. Poznám dobrú desiatku „štamgastov“, ktorí túto časť bravka prirovnávajú k pilinám. Ja sám patrím ku Zobraziť celý popisDobre pripraviť bravčové karé už chce bohaté skúsenosti. Poznám dobrú desiatku „štamgastov“, ktorí túto časť bravka prirovnávajú k pilinám. Ja sám patrím ku ortodoxným vyznávačom krkovičky, prerasteného bôčika a kolienok, či paprčiek v mojej kuchyni. S pomocou rôznych marinád, si dokážem poradiť aj s karé. Od piva, cez kyslé mlieko či kefír, až po rôzne, často „utajované“ zmesi. Naše babičky mám v minulosti radili pridať do bravčového perkeltu štipku „sódybiky“ alebo 1:2 soľnocukrový zálev.

4-6
porcie
30 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cibuľový základ:
240-250 ml
2-3 strúčiky
2-3 KL
1 000-1 200 ml vlažná
5 ks
7 ks
12 ks
3-4 ks
Hubová nadstavba:
6-7 ks
2-3 KL (rastlinný)
2-3 KL
1-2 ks
250-300 g
1 ČL
2-3 PL
Mäso:
900-1 000 g (4 plátky)
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
240-250 ml
2-3 strúčiky
2-3 PL
3-4 PL
250-300 ml
120-150 g prerastená
240÷250 ml
1 ks
1 ks
2-3 ks (Roma)
2-3 strúčiky
2-3 KL
2÷3 KL
podľa chuti (Maroccan Red Pepper Sauce)
240-250 ml
2-3 PL domáci
Príloha:
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Cibuľový základ: Do menšej rajnice som uložil na hrubšie „mesiačiky“ pokrájanú cibuľu i plátky cesnaku a soľ, zalial ich studenou vodou a pridal v sitku uložené, celé guličky borievky (jalovca), čierneho i nového korenia a bobkový list. Celú zostavu som prevaril až bola cibuľa mäkká a nechal ju vychladnúť.

    Dusené marinované bravčové karé s hubami(fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hrubšie (už tak kúpené) plátky karé som obojstranne jemne posypal soľou i čerstvo mletým čiernym korením a potrel plnotučnou horčicou (Liptov) a na tácni nechal odpočívať.

    Dusené marinované bravčové karé s hubami(fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ som v ďalšej pomocnej miske z jenského skla pripravil podklad pre marinovanie plátkov mäsa - teda pokrájanú červenú cibuľu a ďalšie naplátkované strúčiky cesnaku. Z malej rajnice s vychladnutým cibuľovým základom som vybral sitko s celými guličkami korenia a bobkovým listom (vyhodil som ich, lebo svoju funkciu už splnili) a základ doplnil o hrnček hovädzieho vývaru, worcesterskú a sójovú omáčku.

    Dusené marinované bravčové karé s hubami(fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na červenú cibuľu a cesnak som uložil odpočinuté plátky bravčového karé, všetko zalial nadstaveným tekutým základom a zakryté celofánovou fóliou uložil do chladničky (stačí tak na zopár hodín, od rána do času tepelnej prípravy, ale ja som ich mal uložené od štvrtka večera do nedeľňajšieho poludnia).

    Dusené marinované bravčové karé s hubami(fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Deň „D“ som zahájil prípravou surovín na dokončenie plátkov mäsa a hubovej nadstavby (ja som opäť použil hlivu kotúčovú, ale v tomto jesennom čase je u nás doma na „Slovači“ čerstvých hríbov, podpňoviek, či pôvabníc, nadostač a aj ja by som ich použil naozaj zo srdca rád).

    Dusené marinované bravčové karé s hubami(fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z plátkov mäsa som pomocou sitka zlial tekutinu marinády a odložil som ju na podlievanie.

    Dusené marinované bravčové karé s hubami(fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Údenú prerastenú slaninu som vo veľkom liatinovom hrnci vypiekol na škvarky a vybral ich na pomocný tanierik. Pridal 2-3 PL slnečnicového oleja a na tejto horúcej „emulzii“ som po 5-6 minút na každej strane do červenohneda opiekol plátky mäsa a následne ich preložil na pomocnú tácňu.

    Dusené marinované bravčové karé s hubami(fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vo výpeku som orestoval pokrájané hrubostenné papriky, paradajky a pór,

    Dusené marinované bravčové karé s hubami(fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pridal cibuľu a cesnak z marinády, pretlačený cesnak, korenie „Nahrin“, mletú sladkú papriku a marockú pikantnú „Harissa“ omáčku (kto ju nemá, môže si „hranu“ jedla zvýrazniť domácim štipľavým výrobkom typu „eröš Pišta, či mocný Piťo“). Teraz som zostavu premiešal a nechal varom prejsť chute.

    Dusené marinované bravčové karé s hubami(fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Následne som do hrnca vložil už opečené mäso a pomaly ho zalieval hrnčekom polosladkého ružového vína (fr. „Cote des roses“ r. 2019).

    Dusené marinované bravčové karé s hubami(fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Prisypal som odložené škvarky z vypečenej slaniny a podľa potreby podlieval emulziou z marinády,

    Dusené marinované bravčové karé s hubami(fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hubová nadstavba: Než sa mäso udusilo podľa mojej predstavy, pripravil som pokrájanú hlivu kotúčovú so zelenou cibuľkou a „C-čkami“ stonkového zeleru na slnečnicovom oleji a masle, s tradičnou čerstvo mletou borievkou (jalovcom) a starostlivo usporeným hríbovým práškom, premiešal a podusil do chutnej vône (7-8 minút).

    Dusené marinované bravčové karé s hubami(fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Než sa tak stalo, bublajúcu omáčku som zvýraznil brusnicovým (cranberry) domácim džemom.

    Dusené marinované bravčové karé s hubami(fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Potom som hotovú hlivovú nadstavbu spojil do hotového diela (tie maličké hubky som odložil pre titulné foto), nechal spojiť chute i teplotu a

    Dusené marinované bravčové karé s hubami(fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    podával s kúpenými „Potato gnocchi“. Ale takto pripravené bravčové karé by určite chutilo s bársakou prílohou. Bola to moja odmena gratulantom na meniny môjho patróna sv. Františka.

    Dusené marinované bravčové karé s hubami(fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, suroviny opět zajímavé a chuťové spojení neotřelé. Krásné fotečky, detailní postup. Jsi prostě šikovný! Zdravím na dálku!
sracz
Veľmi pekne Vám dievčence ďakujem za komentíky a povzbudzujúce slová! Majte vždy pekné dni plné pohody a úsmevov!


1x bettyy
frezia68
@Sracz : Recept vyzerá zložito,ale to je len pedantne a podrobne všetko opísané. Výsledok iste stojí za ochutnávku ,či debužírovanie :-). Posielam Ti,Ferko, fotku,ktorú som nazvala " Jesenný les presvetlený slnkom" ,možná poteším? Niektoré fotky sa mi aj vydaria :-).


1x sracz
haji
Pěkný receptík, suroviny opět zajímavé a chuťové spojení neotřelé. Krásné fotečky, detailní postup. Jsi prostě šikovný! Zdravím na dálku!
sracz
Veľmi pekne Vám dievčence ďakujem za komentíky a povzbudzujúce slová! Majte vždy pekné dni plné pohody a úsmevov!


1x bettyy
frezia68
@Sracz : Recept vyzerá zložito,ale to je len pedantne a podrobne všetko opísané. Výsledok iste stojí za ochutnávku ,či debužírovanie :-). Posielam Ti,Ferko, fotku,ktorú som nazvala " Jesenný les presvetlený slnkom" ,možná poteším? Niektoré fotky sa mi aj vydaria :-).


1x sracz
haji
Pěkný receptík, suroviny opět zajímavé a chuťové spojení neotřelé. Krásné fotečky, detailní postup. Jsi prostě šikovný! Zdravím na dálku!
sracz
Veľmi pekne Vám dievčence ďakujem za komentíky a povzbudzujúce slová! Majte vždy pekné dni plné pohody a úsmevov!


1x bettyy
frezia68
@Sracz : Recept vyzerá zložito,ale to je len pedantne a podrobne všetko opísané. Výsledok iste stojí za ochutnávku ,či debužírovanie :-). Posielam Ti,Ferko, fotku,ktorú som nazvala " Jesenný les presvetlený slnkom" ,možná poteším? Niektoré fotky sa mi aj vydaria :-).


1x sracz
haji
Pěkný receptík, suroviny opět zajímavé a chuťové spojení neotřelé. Krásné fotečky, detailní postup. Jsi prostě šikovný! Zdravím na dálku!
sracz
Veľmi pekne Vám dievčence ďakujem za komentíky a povzbudzujúce slová! Majte vždy pekné dni plné pohody a úsmevov!


1x bettyy
frezia68
@Sracz : Recept vyzerá zložito,ale to je len pedantne a podrobne všetko opísané. Výsledok iste stojí za ochutnávku ,či debužírovanie :-). Posielam Ti,Ferko, fotku,ktorú som nazvala " Jesenný les presvetlený slnkom" ,možná poteším? Niektoré fotky sa mi aj vydaria :-).


1x sracz
haji
Pěkný receptík, suroviny opět zajímavé a chuťové spojení neotřelé. Krásné fotečky, detailní postup. Jsi prostě šikovný! Zdravím na dálku!
sracz
Veľmi pekne Vám dievčence ďakujem za komentíky a povzbudzujúce slová! Majte vždy pekné dni plné pohody a úsmevov!


1x bettyy
frezia68
@Sracz : Recept vyzerá zložito,ale to je len pedantne a podrobne všetko opísané. Výsledok iste stojí za ochutnávku ,či debužírovanie :-). Posielam Ti,Ferko, fotku,ktorú som nazvala " Jesenný les presvetlený slnkom" ,možná poteším? Niektoré fotky sa mi aj vydaria :-).


1x sracz
haji
Pěkný receptík, suroviny opět zajímavé a chuťové spojení neotřelé. Krásné fotečky, detailní postup. Jsi prostě šikovný! Zdravím na dálku!
sracz
Veľmi pekne Vám dievčence ďakujem za komentíky a povzbudzujúce slová! Majte vždy pekné dni plné pohody a úsmevov!


1x bettyy
frezia68
@Sracz : Recept vyzerá zložito,ale to je len pedantne a podrobne všetko opísané. Výsledok iste stojí za ochutnávku ,či debužírovanie :-). Posielam Ti,Ferko, fotku,ktorú som nazvala " Jesenný les presvetlený slnkom" ,možná poteším? Niektoré fotky sa mi aj vydaria :-).


1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia