Dusené marinované bravčové karé s hubamifotorecept
Foto: sracz
Dobre pripraviť bravčové karé už chce bohaté skúsenosti. Poznám dobrú desiatku „štamgastov“, ktorí túto časť bravka prirovnávajú k pilinám. Ja sám patrím ku Zobraziť celý popisDobre pripraviť bravčové karé už chce bohaté skúsenosti. Poznám dobrú desiatku „štamgastov“, ktorí túto časť bravka prirovnávajú k pilinám. Ja sám patrím ku ortodoxným vyznávačom krkovičky, prerasteného bôčika a kolienok, či paprčiek v mojej kuchyni. S pomocou rôznych marinád, si dokážem poradiť aj s karé. Od piva, cez kyslé mlieko či kefír, až po rôzne, často „utajované“ zmesi. Naše babičky mám v minulosti radili pridať do bravčového perkeltu štipku „sódybiky“ alebo 1:2 soľnocukrový zálev.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cibuľový základ: | |
240-250 ml |
|
2-3 strúčiky |
|
2-3 KL |
|
1 000-1 200 ml vlažná |
|
5 ks |
|
7 ks |
|
12 ks |
|
3-4 ks |
|
Hubová nadstavba: | |
6-7 ks |
|
2-3 KL (rastlinný) |
|
2-3 KL |
|
1-2 ks |
|
250-300 g |
|
1 ČL |
|
2-3 PL |
|
Mäso: | |
900-1 000 g (4 plátky) |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
240-250 ml |
|
2-3 strúčiky |
|
2-3 PL |
|
3-4 PL |
|
250-300 ml |
|
120-150 g prerastená |
|
240÷250 ml |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2-3 ks (Roma) |
|
2-3 strúčiky |
|
2-3 KL |
|
2÷3 KL |
|
podľa chuti (Maroccan Red Pepper Sauce) |
|
240-250 ml |
|
2-3 PL domáci |
|
Príloha: | |
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Cibuľový základ: Do menšej rajnice som uložil na hrubšie „mesiačiky“ pokrájanú cibuľu i plátky cesnaku a soľ, zalial ich studenou vodou a pridal v sitku uložené, celé guličky borievky (jalovca), čierneho i nového korenia a bobkový list. Celú zostavu som prevaril až bola cibuľa mäkká a nechal ju vychladnúť.
-
2
Hrubšie (už tak kúpené) plátky karé som obojstranne jemne posypal soľou i čerstvo mletým čiernym korením a potrel plnotučnou horčicou (Liptov) a na tácni nechal odpočívať.
-
3
Zatiaľ som v ďalšej pomocnej miske z jenského skla pripravil podklad pre marinovanie plátkov mäsa - teda pokrájanú červenú cibuľu a ďalšie naplátkované strúčiky cesnaku. Z malej rajnice s vychladnutým cibuľovým základom som vybral sitko s celými guličkami korenia a bobkovým listom (vyhodil som ich, lebo svoju funkciu už splnili) a základ doplnil o hrnček hovädzieho vývaru, worcesterskú a sójovú omáčku.
-
4
Na červenú cibuľu a cesnak som uložil odpočinuté plátky bravčového karé, všetko zalial nadstaveným tekutým základom a zakryté celofánovou fóliou uložil do chladničky (stačí tak na zopár hodín, od rána do času tepelnej prípravy, ale ja som ich mal uložené od štvrtka večera do nedeľňajšieho poludnia).
-
5
Deň „D“ som zahájil prípravou surovín na dokončenie plátkov mäsa a hubovej nadstavby (ja som opäť použil hlivu kotúčovú, ale v tomto jesennom čase je u nás doma na „Slovači“ čerstvých hríbov, podpňoviek, či pôvabníc, nadostač a aj ja by som ich použil naozaj zo srdca rád).
-
6
Z plátkov mäsa som pomocou sitka zlial tekutinu marinády a odložil som ju na podlievanie.
-
7
Údenú prerastenú slaninu som vo veľkom liatinovom hrnci vypiekol na škvarky a vybral ich na pomocný tanierik. Pridal 2-3 PL slnečnicového oleja a na tejto horúcej „emulzii“ som po 5-6 minút na každej strane do červenohneda opiekol plátky mäsa a následne ich preložil na pomocnú tácňu.
-
8
Vo výpeku som orestoval pokrájané hrubostenné papriky, paradajky a pór,
-
9
pridal cibuľu a cesnak z marinády, pretlačený cesnak, korenie „Nahrin“, mletú sladkú papriku a marockú pikantnú „Harissa“ omáčku (kto ju nemá, môže si „hranu“ jedla zvýrazniť domácim štipľavým výrobkom typu „eröš Pišta, či mocný Piťo“). Teraz som zostavu premiešal a nechal varom prejsť chute.
-
10
Následne som do hrnca vložil už opečené mäso a pomaly ho zalieval hrnčekom polosladkého ružového vína (fr. „Cote des roses“ r. 2019).
-
11
Prisypal som odložené škvarky z vypečenej slaniny a podľa potreby podlieval emulziou z marinády,
-
12
Hubová nadstavba: Než sa mäso udusilo podľa mojej predstavy, pripravil som pokrájanú hlivu kotúčovú so zelenou cibuľkou a „C-čkami“ stonkového zeleru na slnečnicovom oleji a masle, s tradičnou čerstvo mletou borievkou (jalovcom) a starostlivo usporeným hríbovým práškom, premiešal a podusil do chutnej vône (7-8 minút).
-
13
Než sa tak stalo, bublajúcu omáčku som zvýraznil brusnicovým (cranberry) domácim džemom.
-
14
Potom som hotovú hlivovú nadstavbu spojil do hotového diela (tie maličké hubky som odložil pre titulné foto), nechal spojiť chute i teplotu a
-
15
podával s kúpenými „Potato gnocchi“. Ale takto pripravené bravčové karé by určite chutilo s bársakou prílohou. Bola to moja odmena gratulantom na meniny môjho patróna sv. Františka.
Diskusia k receptu