Bravčový guláš s batatami a hubami fotorecept
Budem rád a šťastný, pokiaľ niekto z Vás, priatelia na Varecha.sk, použije moju technológiu na podobný guláš, ale so súčasnými dostupnými hubami u nás Zobraziť celý popisBudem rád a šťastný, pokiaľ niekto z Vás, priatelia na Varecha.sk, použije moju technológiu na podobný guláš, ale so súčasnými dostupnými hubami u nás doma na Slovensku. Ja už roky „parafrázujem“ s japonskými či čínskymi, prípadne v kombinácii so sušenými, darovanými mojou dcérkou a prof. Víťom Krúpom, DrSc, z Košíc. Tento rok Des Moines_občanov prekvapili hniezda bedle jedlej v trávnikoch pozdĺž chodníkov. Pripravil som z nich praženicu a pár, len osolených s čiernym korením, upiekol na oleji.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 ml |
|
3-4 PL (alebo olivový) |
|
700-750 g |
|
1 ks stredný |
|
3 ks stredné |
|
1 ks veľká |
|
2 ks |
|
|
|
|
|
podľa chuti |
|
1 ČL (jalovec) |
|
2 PL (Nahrin) |
|
2 PL |
|
210 g (kráľovská fanfára) |
|
150 g |
|
200 g |
|
podľa potreby (alebo vývar) |
|
Postup
-
1
Než som odfotil vstupný obrázok, namočil som do vlažnej vody 2 hrste sušených hríbov z okolia Košíc.
-
2
Na slnečnicovom oleji som „zatiahol“ kúsky bravčového „karé“ a medzičas využil
-
3
na pokrájanie celého póru, ktorým som následne
-
4
posypal mäso, zmiešal a zo 5 minút podusil.
-
5
Pridal 2 PL masla, pokrájané paradajky a po premiešaní dusil,
-
6
než som pokrájal veľkú hrubostennú zelenú papriku a olúpané bataty.
-
7
Medzitým paradajky „pustili“ šťavu, tak nasledovali koreniny
-
8
soľ, čerstvo mleté čierne korenie, paprika mletá sladká a čerstvo mletá borievka, korenie na mäso Nahrin a napokon pikantný krém Harissa, zmiešal a dobrých 5 minút nechal prejsť varom.
-
9
Teraz nasledovali namočené hríby aj s vodou a 5 minútové „zosnúbenie s domácimi“.
-
10
Konečne došlo aj na hlivu kotúčovú Pleurotus eryngii, známu aj ako kráľovská fanfára (trúba), či stepná hliva ustricová alias kráľovská kotúčová,
-
11
huby shimeji biele a hliva ustricová.
-
12
Dolial som asi liter horúcej vody a
-
13
dovaril so zredukovaním zbytočnej tekutiny.
-
14
Podával som s ryžou.
-
15
Prekvapenie jedno ráno pri pohľade z balkóna na náprotivný trávnik vedľa chodníka,
-
16
bedľa jedlá, u domácich známa ako parasol mashroom a
-
17
takýto „rozsev“ v tohtoročnom júli a auguste naozaj nebol výnimočný. Tunajší hubám z prírodných zdrojov „wild mushrooms“ však neveria a v kuchyniach ich nepoužívajú. Keď videli, ako ich zbieram ja, nechali si vysvetliť, čo s nimi budem robiť a po popísaní receptúr iba neveriacky krútili hlavami. Naši susedia nás aj niekoľko razy cez deň chodili skontrolovať, či ešte žijeme. Výnimku tvoria iba smrže (február - máj), tu známe ako morel mushrooms.
Diskusia k receptu