Bravčové mäso
Bravčové mäso

Bravčový guláš s batatami a hubami fotorecept

sracz - fotkasracz, 22. augusta 2025
Bravčový guláš s batatami a hubami (fotorecept)
Foto: sracz

Budem rád a šťastný, pokiaľ niekto z Vás, priatelia na Varecha.sk, použije moju technológiu na podobný guláš, ale so súčasnými dostupnými hubami u nás Zobraziť celý popisBudem rád a šťastný, pokiaľ niekto z Vás, priatelia na Varecha.sk, použije moju technológiu na podobný guláš, ale so súčasnými dostupnými hubami u nás doma na Slovensku. Ja už roky „parafrázujem“ s japonskými či čínskymi, prípadne v kombinácii so sušenými, darovanými mojou dcérkou a prof. Víťom Krúpom, DrSc, z Košíc. Tento rok Des Moines_občanov prekvapili hniezda bedle jedlej v trávnikoch pozdĺž chodníkov. Pripravil som z nich praženicu a pár, len osolených s čiernym korením, upiekol na oleji.

4-6
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 ml
3-4 PL (alebo olivový)
700-750 g
1 ks stredný
3 ks stredné
1 ks veľká
2 ks
podľa chuti
1 ČL (jalovec)
2 PL (Nahrin)
2 PL
210 g (kráľovská fanfára)
150 g
200 g
podľa potreby (alebo vývar)



Postup

  1. 1

    Než som odfotil vstupný obrázok, namočil som do vlažnej vody 2 hrste sušených hríbov z okolia Košíc.

    Bravčový guláš s batatami a hubami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na slnečnicovom oleji som „zatiahol“ kúsky bravčového „karé“ a medzičas využil

    Bravčový guláš s batatami a hubami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na pokrájanie celého póru, ktorým som následne

    Bravčový guláš s batatami a hubami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    posypal mäso, zmiešal a zo 5 minút podusil.

    Bravčový guláš s batatami a hubami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridal 2 PL masla, pokrájané paradajky a po premiešaní dusil,

    Bravčový guláš s batatami a hubami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    než som pokrájal veľkú hrubostennú zelenú papriku a olúpané bataty.

    Bravčový guláš s batatami a hubami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým paradajky „pustili“ šťavu, tak nasledovali koreniny

    Bravčový guláš s batatami a hubami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    soľ, čerstvo mleté čierne korenie, paprika mletá sladká a čerstvo mletá borievka, korenie na mäso Nahrin a napokon pikantný krém Harissa, zmiešal a dobrých 5 minút nechal prejsť varom.

    Bravčový guláš s batatami a hubami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz nasledovali namočené hríby aj s vodou a 5 minútové „zosnúbenie s domácimi“.

    Bravčový guláš s batatami a hubami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Konečne došlo aj na hlivu kotúčovú Pleurotus eryngii, známu aj ako kráľovská fanfára (trúba), či stepná hliva ustricová alias kráľovská kotúčová,

    Bravčový guláš s batatami a hubami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    huby shimeji biele a hliva ustricová.

    Bravčový guláš s batatami a hubami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dolial som asi liter horúcej vody a

    Bravčový guláš s batatami a hubami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    dovaril so zredukovaním zbytočnej tekutiny.

    Bravčový guláš s batatami a hubami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podával som s ryžou.

    Bravčový guláš s batatami a hubami (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Prekvapenie jedno ráno pri pohľade z balkóna na náprotivný trávnik vedľa chodníka,

    Bravčový guláš s batatami a hubami (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    bedľa jedlá, u domácich známa ako parasol mashroom a

    Bravčový guláš s batatami a hubami (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    takýto „rozsev“ v tohtoročnom júli a auguste naozaj nebol výnimočný. Tunajší hubám z prírodných zdrojov „wild mushrooms“ však neveria a v kuchyniach ich nepoužívajú. Keď videli, ako ich zbieram ja, nechali si vysvetliť, čo s nimi budem robiť a po popísaní receptúr iba neveriacky krútili hlavami. Naši susedia nás aj niekoľko razy cez deň chodili skontrolovať, či ešte žijeme. Výnimku tvoria iba smrže (február - máj), tu známe ako morel mushrooms.

    Bravčový guláš s batatami a hubami (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu