Bravčové plátky s kelom, hubami a paradajkami fotorecept
Foto: sracz
Bravčové karé je mäso dosť suché, vhodnou technológiou dusenia či varenia ale z neho pripravíte výbornú chuťovku. Na nedeľňajší obed som z neho Zobraziť celý popisBravčové karé je mäso dosť suché, vhodnou technológiou dusenia či varenia ale z neho pripravíte výbornú chuťovku. Na nedeľňajší obed som z neho udusil jemné plátky a podával s talianskou cestovinou fusilli (aj ako rotini), ale chutia s bársčím. Slovo fusilli pravdepodobne pochádza zo slova fuso - vreteno, pretože tradične je „otočené“ stlačením a valcovaním malej tvarovanej tyče cez tenké pásy cestovín, navedenej okolo nej v tvare vývrtky. Chuť „diela“ je zvýraznená maslovo-olejovým kuracím výpekom.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
120-150 g prerastená |
|
450-500 g (plátky) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2-3 PL (rastlinný) |
|
240-250 ml (biela časť) |
|
6-7 ks (s vňaťou) |
|
2-3 ks |
|
240-250 ml |
|
3 ks |
|
7 ks |
|
2-3 ČL |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL |
|
2-3 PL (DIVINA – Chopped Calabrian Peppers) |
|
2-3 ks strúčiky |
|
200-250 g (alebo iné čerstvé huby) |
|
1 ČL |
|
400-500 ml |
|
200-210 g konzervovaná (Muir Glen) |
|
Postup
-
1
Vstupné „zátišie“ s časťou potrebných a použitých ingrediencií.
-
2
Umyté, osušené, osolené a okorenené „terčíky“ bravčového mäsa som pokvapkal olejom a nechal 33 minút na stole nadýchať atmosféru našej kuchyne. V hrnci som vyškvaril pokrájanú údenú slaninu, nadstavil ju slnečnicovým olejom, rozohrial a po uplynutej polhodinke na horúcej „emulzii“ nechal do zlato-hneda zatiahnuť mäso.
-
3
Vybral som ho na pomocný tanier a vo výpeku orestoval pokrájanú bielu časť póru, zväzok mladej cibuľky aj s jej vňaťou, stonky zeleru, ružičkový kel a hrubostennú zelenú papriku.
-
4
Po krátkom čase, keď sa zladili chute a teplota základu, som do neho pridal pokrájané „Roma“ paradajky, premiešal, podusil ich a nasledovala zostava korenín:
-
5
čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti, KL celej rasce, PL korenia sv. Antonína (z českej série „Romeo“) a na nadstavenie „hrany či kantu“, 2 PL pikantného krému „DIVINA – Chopped Calabrian Peppers“ (ale ani s domácim „mocným Piťom“ nič nepokazíte).
-
6
...ešte cesnakové strúčiky pokrájané na tenké plátky (v TV relácii Varíme s Lídiou Bastianich, jeden z talianskych gurmánskych fanatikov cesnak krájal na tenko dokonca žiletkou), ktoré ku bravčovému mäsu rozhodne patria, a ja som ním nešetril.
-
7
Po premiešaní nasledovala pokrájaná hliva kotúčová, vulgo „Kráľovské fanfáry“ a čerstvo pomleté guličky borievky. Tie tri celé kúsky hlivy na ľavej strane sú pripravované na dekoráciu podávanej porcie hotového „diela“.
-
8
Po dvoch-troch minútkach podusenia som do hrnca vrátil opečené kúsky bravčového karé, zalial ich hrnčekom mäsového vývaru a
-
9
na strednom ohreve podusil asi 33-44 minút. V polčase som mäso v hrnci zalial asi polovicou konzervy omáčky na pizzu (celé hlivy sa presunuli na pravú stranu).
-
10
Ako som uviedol na začiatku, mäso s omáčkou som podával s cestovinu fusilli, tu sú už uvarené, ale je ich možné kúpiť v rôznych veľkostiach.
-
11
Hotovú porciu som posypal lístočkami petržlenovej vňate a čerstvo postrúhaným syrom Parmigiano Reggiano, uprostred, nad plátkom mäsa, sú nepoškodené celé hlivy.
-
12
K tomuto obedu prišiel vhod aj „pukét“ karafiátov pre domácu pani!
Diskusia k receptu