Cestoviny s omáčkou z kuriatok fotorecept
Foto: sracz
Tento recept mám ešte z januára 2018, kedy som v arizonskej Peorii kúpil nie celý „funt“ čerstvých húb kuriatok za vyše 40 €. Zobraziť celý popisTento recept mám ešte z januára 2018, kedy som v arizonskej Peorii kúpil nie celý „funt“ čerstvých húb kuriatok za vyše 40 €. Zbrzdilo ma niekoľko nepríjemných udalostí a tak ho zverejňujem až teraz. Huby, zvlášť čerstvé, sú u nás vítané už, čo pamätám, od začiatku 50. rokov. Nás vnúčence, alias „smarkatých kotňakov“, k nim s láskou navigovala naša úžasná babička lady Ann. Ako ich hľadať v prírode okolo rodných Košíc, tak aj použiť v kuchyni. Ak ich spojíte s čerstvými bylinkami, neoľutujete!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2-3 PL |
|
2-3 PL (alebo olivový) |
|
4-5 PL (jemne postrúhaná) |
|
250-300 g čerstvé (huby) |
|
2-3 strúčiky |
|
100-120 ml (Husch Chenin Blanc) |
|
255 g (Angel Hair) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
240-300 ml |
|
2-3 KL (Maizena) |
|
240-250 ml (petržlenová a zelerová) |
|
podľa chuti (oštiepok) |
|
Postup
-
1
Ako správny „gazdiniak“, všetko pekne po ruke!
-
2
Priamo do rajnice som na veľkých „slzičkách“ postrúhal očistenú šalotku, zalial ju rastlinným olejom, pridal „orech“ masla, nakrájané huby a občasným premiešaním 5-6 minút podusil.
-
3
Nasledoval pretlačený cesnak a po „prevoňaní“...
-
4
...„decinka“ polosuchého bieleho vína (Vy si, prosím, zvoľte druh podľa vlastných chutí).
-
5
Než sa víno odparilo, vyvaril som balenie talianskych „anjelských vlasov“, ale Vy opäť použite cestoviny podľa zaužívaných rodinných zvykov. Mimochodom vynikajúce domáce cestoviny pripravuje aj naša @Izabella929, alias Izka.
-
6
Keď restované huby „kurátenka“ chytili ten správny „šmrnc“, zalial som ich asi ¾ krabičky šľahačkovej smotany (podľa košických pamätníkov 1. spoločnej československej republiky „šlahetky“) a do v mikrovlnke (25-30 sekúnd) ohriateho zvyšku som „rozšprudľoval“ zarovnanú PL kukuričného škrobu a spojil ho do spoločného „diela“.
-
7
Ešte do „prebublávajúceho“ tekutého základu som vložil scedené cestoviny a premiešal.
-
8
Servíroval som bohato posypané pokrájanými čerstvými petržlenovými a zelerovými lístočkami. P. S.: pre moju Lásku „prišahanu“ som musel pridať aj „hrebeň“ opraženej údenej slaniny, podľa jej vyše 70-ročného „motta“: každé jedlo, okolo ktorého prasa iba prebehne, je to najsamlepšejšie a najsamchutnejšie.
-
9
Vineta fľaše francúzskeho polosuchého vína ročník 2016. Na zdravie a dobrú chuť!
Diskusia k receptu