Cestoviny s omáčkou z kuriatok fotorecept

sracz - fotkasracz, 25. januára 2022
Cestoviny s omáčkou z kuriatok (fotorecept)
Foto: sracz

Tento recept mám ešte z januára 2018, kedy som v arizonskej Peorii kúpil nie celý „funt“ čerstvých húb kuriatok za vyše 40 €. Zbrzdilo ma niekoľko nepríjemných udalostí a tak ho zverejňujem až teraz. Huby, zvlášť čerstvé, sú u nás vítané už, čo pamätám, od začiatku 50. rokov. Nás vnúčence, alias „smarkatých kotňakov“, k nim s láskou navigovala naša úžasná babička lady Ann. Ako ich hľadať v prírode okolo rodných Košíc, tak aj použiť v kuchyni. Ak ich spojíte s čerstvými bylinkami, neoľutujete!

4-6
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL
2-3 PL (alebo olivový)
4-5 PL (jemne postrúhaná)
250-300 g čerstvé (huby)
2-3 strúčiky
100-120 ml (Husch Chenin Blanc)
255 g (Angel Hair)
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
240-300 ml
2-3 KL (Maizena)
240-250 ml (petržlenová a zelerová)
podľa chuti (oštiepok)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako správny „gazdiniak“, všetko pekne po ruke!

    Cestoviny s omáčkou z kuriatok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Priamo do rajnice som na veľkých „slzičkách“ postrúhal očistenú šalotku, zalial ju rastlinným olejom, pridal „orech“ masla, nakrájané huby a občasným premiešaním 5-6 minút podusil.

    Cestoviny s omáčkou z kuriatok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nasledoval pretlačený cesnak a po „prevoňaní“...

    Cestoviny s omáčkou z kuriatok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...„decinka“ polosuchého bieleho vína (Vy si, prosím, zvoľte druh podľa vlastných chutí).

    Cestoviny s omáčkou z kuriatok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Než sa víno odparilo, vyvaril som balenie talianskych „anjelských vlasov“, ale Vy opäť použite cestoviny podľa zaužívaných rodinných zvykov. Mimochodom vynikajúce domáce cestoviny pripravuje aj naša @Izabella929, alias Izka.

    Cestoviny s omáčkou z kuriatok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď restované huby „kurátenka“ chytili ten správny „šmrnc“, zalial som ich asi ¾ krabičky šľahačkovej smotany (podľa košických pamätníkov 1. spoločnej československej republiky „šlahetky“) a do v mikrovlnke (25-30 sekúnd) ohriateho zvyšku som „rozšprudľoval“ zarovnanú PL kukuričného škrobu a spojil ho do spoločného „diela“.

    Cestoviny s omáčkou z kuriatok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ešte do „prebublávajúceho“ tekutého základu som vložil scedené cestoviny a premiešal.

    Cestoviny s omáčkou z kuriatok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Servíroval som bohato posypané pokrájanými čerstvými petržlenovými a zelerovými lístočkami. P. S.: pre moju Lásku „prišahanu“ som musel pridať aj „hrebeň“ opraženej údenej slaniny, podľa jej vyše 70-ročného „motta“: každé jedlo, okolo ktorého prasa iba prebehne, je to najsamlepšejšie a najsamchutnejšie.

    Cestoviny s omáčkou z kuriatok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vineta fľaše francúzskeho polosuchého vína ročník 2016. Na zdravie a dobrú chuť!

    Cestoviny s omáčkou z kuriatok (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

zojenka
Tak toto musí byť dobré papaníčko. Niťovky som ešte s hubami nerobila. Určite vyskúšam, lebo huby a aj cestoviny všetkého druhu máme radi. V sobotu sme mali hlivový paprikáš s domácimi haluškami, Tvoj recept príde na rad budúci týždeň. Ďakujem za inšpiráciu milý @sracz.
2x sracz a haji
haji
Pěkný receptík, jemný a chutný. Angel Hair - Andělské vlasy, super název těstovin a sedí. Krásné pozdravení k vám, ať je líp!
1x sracz