Šampiňóny na červenej cibuli a zeleri fotorecept
Foto: sracz
Na čerstvé huby z okolia mojich rodných Košíc si budeme musieť ešte nejaký ten piatok počkať, ale aj z konzervovaných šampiňónov je praženica chutná. Zobraziť celý popisNa čerstvé huby z okolia mojich rodných Košíc si budeme musieť ešte nejaký ten piatok počkať, ale aj z konzervovaných šampiňónov je praženica chutná. Nutričný prínos húb spočíva v ich zložení a vysokom obsahu vlákniny. Obsahujú bielkoviny i sacharidy, tuky sú však zastúpené iba minimálne. Naopak vyšší podiel vody má za následok nízku energetickú (kalorickú) hodnotu, 25 kcal/105 kJ v 100 g, čiže sú porovnateľné s nízkokalorickými druhmi zeleniny a ovocia. Nie sú teda žiadnou „kalorickou bombou“.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2-3 PL |
|
1 ks stredná |
|
2-3 ks |
|
250-333 ml |
|
500-600 ml (alebo crimini) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
4-6 ks |
|
4-6 PL strúhaný |
|
Postup
-
1
Kto má akurátnu chuť na opečené kúsky údenej slaniny, samozrejme začne ňou, my sme sa pre dnešok rozhodli „byť za dobrých“, tak preto som začal iba troškou slnečnicového oleja v mojej obľúbenej panvici, na ktorom som orestoval „C-éčka“ stonkového zeleru a červenej cibule, do ktorých som potom pridal aj „statočnú“ hrsť pokrájanej petržlenovej i zelerovej vňate. Nasledovalo „hlavné číslo programu“, dva sklenené poháre sterilizovaných, na hrubo pokrájaných „hlavičiek“ šampiňónov, ktoré som jemne posolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením a
-
2
samozrejme, teda aspoň pre mňa, čerstvo mletou borievkou (jalovcom z plane pri Turni nad Bodvou), vôňou ktorej si aspoň navodím predstavu Slovenských kopcov, strání a vrchov.
-
3
Základ už som mal podusený, tak po zmiešaní stačilo už iba asi 3÷5´ na spoločné „utrtúlenie“ sa, čiže ohriatie na príjemnú prevádzkovo-jedlú teplotu,
-
4
„vbuchnúť“ vajíčka, občasným premiešavaním ich nechať „zraziť“,
-
5
posypať ďalšou dávkou pokrájanej zelenej vňaťky a hotovo (alias, „fertig Juliška, prikri sa!“).
-
6
Ja som si svoj podiel nechal v panvici, dľa prevzatého zvyku mojeho dobrého otca, B. P.,
-
7
ale mojej sladkej ½ s „modrou krvou” som predsa len servíroval na porceláne na ocesnakovaných hriankach s maslom, posypaných strúhanou goudou a mozzarellou.
-
8
Dnes jeden zo smutnejších pohľadov; pri poslenej monsoon-ovej búrke sa nám zlomil veľký bočný konár citronóvnika, ale jeho tohotoročná úroda bude aj tak bohatá; až dozreje, určite sa Vám ňou pochválim.
Vyskúšam asi tiež so šampiňonmi ,huby zo Záhoria zatiaľ toho roku ešte neprišli...:-)
Posielam krásny pozdrav ďaleko za More !!!