Hliva kotúčová – kráľovské trúby s vajíčkami fotorecept
Foto: sracz
Slovenské čerstvé tu nenájdem. Siahol som po „kúpenských umelých“ kráľovských trúbach (hliva kotúčová, Pleurotus eryngii). Táto huba, sa rozmohla v tzv. domácom chove, ale Zobraziť celý popisSlovenské čerstvé tu nenájdem. Siahol som po „kúpenských umelých“ kráľovských trúbach (hliva kotúčová, Pleurotus eryngii). Táto huba, sa rozmohla v tzv. domácom chove, ale rastie aj v prírode. Môže byť grilovaná, pečená, vyprážaná, dusený alebo pečená. Má jemnú, ale zreteľnú chuť, bohaté maslové podtóny a náznak sladkých orechov. Obsahuje vysoké hladiny ergothioneínu, silného, ale prírodného antioxidantu, podporujúcemu vitalitu a dlhovekosť a pomáha znížiť nadmerný cholesterol. Chutila aj nám!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3-4 PL (rastlinný) |
|
350-400 ml |
|
250-300 g |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby (jalovec) |
|
240-250 ml |
|
240-250 ml |
|
120-150 ml |
|
3-4 PL |
|
4-5 ks |
|
|
|
|
|
podľa potreby ks |
|
Postup
-
1
Zloženie a príprava sú naozaj jednoduché, ale výsledná chuť stojí za to.
-
2
Na oleji v panvici som dosklovita orestoval pokrájanú cibuľu,
-
3
následne vložil pokrájané „kráľovské trúby, či fanfáry“, s poďakovaním milej priateľke @Miriamka už viem, že slovenské pomenovanie má hliva kotúčová, okorenil podľa chuti, ale v mojich receptoch s hubami rozhodne nikdy nechýba čerstvo mletá borievka. Vďaka superkamarátovi TibÝkovi Nagyovi jej mám našťastie dostatok. Vy si môžete zostavu korenia zvoliť podľa zvykov a chutí. No a polovicu lístočkov „zeleného trojboja“, čerstvej vňate petržlenu, zeleru a koriandra (my koriander, napriek tuhej vôni i chuti máme radi, kto nerád, vynechá).
-
4
Po premiešaní a 7-8 minútovom orestovaní som do zostavy „vklepol“ 4 vajíčka a premiešavaním ich nechal zapiecť.
-
5
Podľa užitočnej rady priateľky Evky alias @Sovka62 som potom ešte pridal jedno. Ak máte radi krémovú chuť takejto zostavy, tak na záver restovania do nej pridajte a zmiešajte lyžicu-dve kvalitnej majonézy, budete príjemne prekvapení.
-
6
Úplne na koniec som na povrch postrúhal taliansky parmezán a francúzsky syr Le Gruyère, no a samozrejme druhú časť „zeleného trojboja“. Prikusovali sme domáci chlebík. „Bars fajne!“
-
7
Poznámka na záver: Ale receptom s čerstvými hubami našich lesov, lúk a strání sa nevyrovná žiaden v celom svete! Takto ma obdarovali Tatranské Matliare niekedy v rokoch 1993-1996. Chcel by som sa toho dožiť ešte aspoň raz!
Diskusia k receptu