Šarišské rezne s hubami fotorecept
Foto: sracz
Rezne potria k milému spomienkovému jedlu, spravidla po nedeľňajšej „koscelkovej” polievke, mojej povojnovej generácie. Aj keď som rodom tvrdý hrdý Košičan, po meči patrím Zobraziť celý popisRezne potria k milému spomienkovému jedlu, spravidla po nedeľňajšej „koscelkovej” polievke, mojej povojnovej generácie. Aj keď som rodom tvrdý hrdý Košičan, po meči patrím pod Šarišský hrad, kde je moja dedovizeň. V malej železničiarskej vachtárni, som v rokoch 1954-64 strávil tie najkrajšie detské i chlapčenské roky, pod starostlivou rukou dedka Tatuša. Našiel som recept na tento variant rezňov. Autora nepoznám, tak Vám ponúkam verziu s kúpenými „pivničnými, či vrecovými, alebo pňovými” hubami.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 000-1 200 g (plátky) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby (jemná) |
|
2-3 KL |
|
3-4 PL (alebo kukuričný) |
|
240-250 ml (pokrájaná) |
|
6-7 ks (s vňaťou) |
|
2-3 strúčiky |
|
250-300 g čerstvé (šampiňóny crimini a portobello) |
|
|
|
|
|
2-3 KL (z dubákov a shiitake húb) |
|
300-333 ml |
|
2-3 PL strúhaný (Le Gruyère) |
|
Postup
-
1
Bravčové plátky, 12-15 mm hrubé, som kúpil už nakrájané, tak som ich poumýval, osušil a porozkladal na celofánovú fóliu. Jemne som ich naklepal a po obidvoch stranách posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) a prstami poprášil „kúpenskou” na jemno mletou mandľovou múkou. Takto pripravené som ich nechal chvíľu „odpočívať”,
-
2
než som v hrnci s olejom do sklovita orestoval pokrájanú stredne veľkú cibuľu a zväzok mladej zelenej cibuľky aj s „pierkami”.
-
3
Následne som na tejto cibuľovej „perinke” obojstranne na bielo opiekol plátky mäsa, postupne ich podľa potreby prekladal z „odpočívarne” a potom všetky
-
4
zakryl plátkami húb crimini a portobello, posypal čerstvo mletou rascou, borievkou (jalovcom), mletou sladkou paprikou a 2-3 PL jemnej mandľovej múky (keby som ju nemal, použil by som klasickú hladkú múku).
-
5
Kompletnú zostavu som jemne premiešal a krátko (6-7´) podusil.
-
6
Potom som po úroveň plátkov mäsa zalial kúpeným mäsovým vývarom a necelú hodinku nechal pod pokrievkou dusiť do mäkka.
-
7
Na záver som šťavu zahustil i dochutil postrúhaným francúzskym syrom „Le Gruyère“.
-
8
Plátky som podával so zemiakovou kašou, posypané strúhaným parmezánom (doma určite s údeným oštiepkom) a pokrájanou petržlenovou vňaťou.
-
9
Šarišská roláda, Šarišská loháza, Šarišský jablčník, Šarišská pochúťka v zemiakovej placke i Šarišský moravský vrabec už na našej „Vareške“ sú prezentované. Som hlboko presvedčený, že Vás osloví a hlavne, že Vám zachutí aj „Šarišský rezeň s hubami“. ...zvlášť, keď si ich pripravíte s čerstvými hríbmi, ktorých je na Slovensku aj teraz v jeseni nadostač.
Diskusia k receptu