Kuriatka na šalotke s cuketkou fotorecept
Foto: sracz
Gemerské lesy okolo „Slavošky“ sú aj hubársky raj. Tamojšia vrchnosť ma, je tomu už vyše 1/3 storočia, valaškou pasovala na „naturalizovaného Gemeršana“ a ja Zobraziť celý popisGemerské lesy okolo „Slavošky“ sú aj hubársky raj. Tamojšia vrchnosť ma, je tomu už vyše 1/3 storočia, valaškou pasovala na „naturalizovaného Gemeršana“ a ja tam mám podnes plejádu priateľov s úprimnými dušami a srdciami na dlaniach. Janko Blaško, Lacko Hanisko i TibÝk Skurka mi poukazovali okolité lesy a v jednom z nich, pod starým smrekom, som každoročne našiel aj viac ako 2 kilá „kuriatok“. Tu, v Peoria AZ markete, ich predávajú po 69 $ za pound (0,454 kg), čo len potvrdzuje bohatstvo Gemera.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2-3 PL (rastlinný) |
|
60-70 g väčšia |
|
200-250 ml |
|
200-250 g mladá |
|
250-333 g čerstvé (alebo iné huby) |
|
1,5-2 PL |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (jalovec) čerstvo mletá |
|
podľa potreby |
|
200-250 ml (vňať) |
|
3-4 ks |
|
2-3 PL |
|
Postup
-
1
Na štarte to síce vyzeralo dosť chaoticky, ale … nehovor hop, pokiaľ si nepreskočil(a)!
-
2
Na oleji som krátko, do sklovita, orestoval pokrájanú šalotku, spolu s drobnými kúskami „brokmi“ halúzok petržlenovej vňate.
-
3
Medzičas som využil na pokrájanie húb - kuriatok, mladej cuketky, lístkov petržlenovej vňate a „pierok“ zelenej cibuľky. (samozrejme, že je možné takto pripravovať aj iné druhy čerstvých húb, no mojim „favoritom“ sú masliaky s ich úžasnou chuťou, vôňou a nezameniteľnou šmýkľavou „čuskacou“ konzistenciou)
-
4
Mladá cuketka je na „hryz-skus“ jemná, doslova „hodvábna“, tak som ju na šalotkový základ položil spoločne s pokrájanými kuriatkami, všetko som „korunoval“ kockou čerstvého masla a
-
5
dochutil „kvintetom“ korenín, v zostave: čerstvo mleté čierne korenie (čMČK), turmeric (kurkuma), soľ, drvená rasca a čerstvo mletá borievka alias jalovec; kombinácia čMČK a turmeric-u pozitívne vplýva na trávenie, čo môžem dokladovať aj na základe vlastných skúseností!
-
6
Po premiešaní a asi trojminútovom podusení, som do panvice s lahodným obsahom pridal aj pokrájané „pierka“ zelenej cibuľky a
-
7
čerstvé vajíčka bohato posypané lístočkami petržlenovej vňate (trošku z nej som si nechal na dekorovanie servírovanej porcie).
-
8
Ešte 2-3 PL šľahačkovej smotany na zjemnenie chuti, nežne premiešať, 3-4´ podusiť a
-
9
dekorované posýpkou petržlenovej vňaťky som mohol podávať, spolu s veľkými čerstvými rohlíkmi à la Chillicowboy zo Záhoria! Kimlo kamarát, ďakujem za „nakopnutie“, no takéto rohlíky veru do troch dní nevydržia, lebo sa „skazia“ do zopár minút po upečení a sú „fuč“!
-
10
Citrónovník bohato zarodil, šťava z poslednej úrody už sa nám pomaly minula, tak vytlačím novú. Ukladám ju vo fľašiach od „Absolut vodky“ a v chladničke na 4° vydrží bez akýchkoľvek aditív a konzervantov celý rok.
-
11
Ligurček lekársky z Turne nad Bodvou, darček od kamaráta TibÝka Nagya, si tunajšie podmienky obľúbil a aj keď je január, krásne sa zazelenal. Mám ešte dostatok sušeného, ale čerstvý v kuchyni je predsa len lepší! … polievky, …, mäsá, pod huby.
Diskusia k receptu