Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády fotorecept
Foto: sracz
Aj Vám sa pre dvoch varí s takými ťažkosťami ako aj mne? No na druhej strane to umožňuje experimentovať so surovinami podľa ľubovôle. Tentoraz Zobraziť celý popisAj Vám sa pre dvoch varí s takými ťažkosťami ako aj mne? No na druhej strane to umožňuje experimentovať so surovinami podľa ľubovôle. Tentoraz som to skúsil s čerstvo mletým čiernym korením, drvenou dutou byľou ~ 70 mm ligurčeka lekárskeho, ale aj čerstvo mletá borievka, alias jalovec, tam vytvorili voňavý základ. Po krátkom „odležaní“ mäsa, stačí ešte čerstvá zelenina a môžeme začať. Ak máte podobné poznatky z Vašich kuchýň aj Vy, neváhajte a sem s nimi! Milerád sa priučím niečomu novému aj ja.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
800 - 1 000 g |
|
1 - 2 KL |
|
1 ML |
|
1 KL |
|
1 ML |
|
3 - 4 PL |
|
120 - 150 g |
|
1 - 2 ks |
|
1 menší ks |
|
2- 3 ks |
|
1 - 2 ks |
|
1 - 2 väčšie ks |
|
3 - 4 strúčiky plátky |
|
1 PL |
|
0,5 ML |
|
333 - 500 ml (voda horúca) |
|
Príloha: | |
podľa potreby („Orzo“) |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby (na ozdobu) |
|
Postup
-
1
okrem oleja, údenej slaniny a príloh je to všetko, čo som potreboval k ruke; pokrájané mäso z hovädzieho krku (ale veľmi chutné je aj z nožiny, či predné) som v pomocnej miske zasypal už spomínaným čerstvo mletým korením, soľou, na prášok rozomletým kúskom byle ligurčeka a čerstvo mletými guličkami borievky (jalovca), jemne všetko premiešal, odložil na pult odležať, než nás (konkrétne mňa s mojou sladšou polovičkou) čas a hlad, ale platí to aj v obrátenom poradí, neposúria k zvýšenej aktivite,
-
2
kedy som do liatinového hrnca nalial olej, na ktorom som v priebehu 5÷7´ nechal „zatiahnúť“ kúsky hovädziny, čoby hlavného predstaviteľa tejto „jednoaktovky“
-
3
potom som mäso povyberal na pomocný tanier a vo výpeku vyškvaril pokrájanú údenú slaninu, neodlúčiteľného dejateľa životosprávy mojej „prišahanej“. Jej jasnosť a vysokoblahorodie sa totiž okrem titulu „Petržlenová princezná“, po zásluhe honosí aj titulom šľachetnejším, t. j. „Kráľovná údenej slaniny a paprikovo_cesnakovej podhrdliny“
-
4
medzičas som využil na „naplátkovanie“ strúčikov cesnaku, postrúhanie väčšej cibule, ako aj na pokrájanie stonkov zeleru, menšieho póru, hrubostennej zelenej papriky a zrelej paradajky
-
5
postupne, počnúc cibuľou a pórom, po premiešaní a podusení,
-
6
nasledovali kúsky zelenej papriky, stonkového zeleru a
-
7
väčšej paradajky; premiešal, podusil na konzistenciu šťavnatého základu, na ktorý
-
8
som rozložil „zatiahnuté“ mäso, posypal ho PL mletej skladkej papriky a polovicou mokka lyžičky (ML) vynikajúcej „Urblík KN“ zmesi do guľášov, paprikášov, ……., perkeltov a domácich klobás, premiešal, asi 33´ podusil a potom
-
9
zalial konzervovaným hovädzím vývarom
-
10
ozbrojený trpezlivosťou, tak v rozpätí 69÷96´, semo_tamo premiešajúc, sa tekutina zredukovala a z hrnca sa na mňa potom milo „pozeral a usmieval“ hotový perkeltík, pre ktorý
-
11
som priebežne pripravil „melírovanú“ prílohu zo slovenskej ryže
-
12
nuž a výsledné dielo, na tanieri pripavené na degustáciu, potom vyzeralo takto!
Pozdravujem.