
Plnená kačica
Plnenú kačicu robíme vždy v prvý sviatok vianočný. Každý sa na ňu veľmi teší, lebo...

Sviatočná kapustnica
Bravčové kosti s bravčovým kolenom vložíme do veľkého hrnca. Pridáme bobkové listy, nové korenie, ...

Pstruh s mandľovými lupienkami
Pstruhov poriadne umyjeme zvonka aj zvnútra pokiaľ sa dá, osušíme ich papierovými utierkami a odrežeme im...

Nivový kapor
Plátky umytého, vykosteného pokrájaného kapra osoľte, obaľte v hladkej múke, vajci a z oboch...

Kapustnica starej mamy
Prebratú šošovicu namočíme asi na 2 hodiny do vody. Kapustu dáme variť do vody aby voda...

Losos s medovou omáčkou
Lososové filety osolíme a okoreníme, uložíme do zapekacej misy, posypeme nasekaným kôprom a maslom...

Losos na smotanových zemiakoch
Zemiaky uvaríme v osolenej vode v šupke. Necháme vychladnúť, ošúpeme, pokrájame na plátky.

Opečený kapor s parmezánom
Kapra očistíme, vypitveme, dobre umyjeme a rozrežeme na porcie.

Kapor na sardelách so šampiňónmi
Umyté a očisteného kapra rozporciujeme, osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, poprášime múkou...

Plnený kapustný list - Holubce
Môj otecko pochádzal zo Zakarpatska. Občas nám navaril jedlá, ktoré nám náramne chutili. Holubce...

Uhliarske zemiaky
Jedlo chudobných. Veľmi časté v českých horách, kde žili uhliari. Teda nie baníci, ...

Kuracie stehná na víne
Opláchnuté kuracie stehná narežeme, osolíme, okoreníme a opečieme na rozohriatom oleji. Mäkké stehienka položíme na...

Hrachová kaša
Hrach namočíme cez noc do studenej vody. Na druhý deň vodu vymeníme a hrach uvaríme domäkka....

Cestoviny s tvarohom
Cestoviny uvaríme v slanej vode podľa návodu. V mise zmiešame 2 netučné tvarohy, vrecúško vanilkového cukru...

Český Vojta
Najemno nasekanú cibuľu speníme na kúsku masla. Pridáme očistené a na plátky pokrájané huby, prisypeme...

Pivovarnícke zemiaky
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky, dáme ich do zapekacej misky, naukladáme na ne plátky...

Karfiolový paprikáš
Karfiol rozoberieme na ružičky, uvaríme v osolenej vode domäkka a necháme ho odkvapkať. Na oleji...

Kačica na mede s ovocím
Kačicu umyjeme, očistíme a osušíme. Potom ju celú osolíme a posypeme rascou. Jablká a...

Srnčí guláš
Mäso umyjeme, odblaníme, pokrájame na kocky. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu.

Guláš z králika
Z očistenej, umytej prednej časti králika s čiastočne odseknutými kosťami sa nasekajú kúsky (asi 4-5 kúskov na...

Bezlepkové lievance
Celiakia patrí dnes k jedným z najrozšírenejších ochorení tráviaceho traktu. Označuje sa i ako neznášanlivosť lepku....

Žďárske jahniatko
Odblanený jahňací chrbát cez noc namočíme do mlieka, aby stratil ovčiu arómu. Potom ho prešpikujeme...

Rumový guláš
Cibuľu urestujeme, pridáme mäso a dusíme pod pokrievkou 10 – 15 minút. Potom ho okoreníme,...

Staročeská roštenka
Roštenky naklepeme, narežeme okraje, osolíme, okoreníme a obalíme v múke. Na panvici z...

Hus v šoulete
Prebratý hrach vyperieme, namočíme do studenej vody a necháme stáť do nasledujúceho dňa. Na druhý deň...

Králik v plnke
Králika rozdelíme na porcie a osolíme. Žemle namočíme do mlieka. Slaninu a cibuľu pokrájame na...

Moravský divoký šíp
Mäso nakrájame na drobné kúsky a mierne naklepeme. Osolíme, okoreníme a na ihlicu striedavo napichujeme s...

Staročeské kocky
Krkovičku nakrájame na väčšie kocky a osolíme. Na oleji opečieme pokrájanú cibuľu, pridáme mäso, ...

Kačica na poľovnícky spôsob
Umytú a vyčistenú kačicu osolíme zvnútra i zvonku, okoreníme zázvorom a mletým korením. Vložíme ju...

Miešaná sekaná pečienka
Všetky suroviny okrem vajec dáme do misy, okoreníme ich a zmiešame. Vmiešame vajcia a ak...