Bravčová pečeň na šťave

janadelfi - fotkajanadelfi, 10. apríla 2010
Bravčová pečeň na šťave
Foto: janadelfi

Doma babička robila len pečeň restovanú na cibuľke a skoro vždy sme sa s bratom pobili kto vylíže panvicu. Ja som si vymyslela tento recept a udomácnil sa. Ako rýchly obed je to fajn jedlo. Môže sa použiť pečeň kuracia, jahňacia aj bravčová.

30 minút
príprava

Suroviny

500 g
1 ks
štipka
troška
troška
troška
troška
trošla
troška
troška
2-3 PL
1-3 strúčiky
Príloha:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pečeň podľa toho akú máte radi nakrájame na rezančeky a dáme do misky. Pridáme worchetrovú omáčku, maggi a sójovú omáčku a necháme odstáť. Medzitým si nakrájame cibuľu buď na rezančeky, alebo na kúsky. Dáme do hlbšej panvice trochu oleja, vložíme cibuľu a orestujeme, prihodíme rozpučený, alebo nakrájaný cesnak, pridáme "len" štipku soli a čierne mleté korenie.

  2. 2

    Do panvice pridáme odstátu pečeň a restujeme približne 5 min. pridáme horčicu - dobre premiešame a zalejeme približne 1/2 l horúcej vody z rýchlovarnej kanvice. Nemusíme dusiť priveľmi dlho približne po 5 min. pripravíme solamyl na zahustenie asi 2 ČL solamylu rozmiešame v trošku studenej vody a vlejeme do panvice a zahustíme. Necháme prejsť varom a pridáme trošku rozdrvenej majoránky.

  3. 3

    Ako prílohu môžeme dať zemiaky uvarené na slano s rascou, alebo dusenú ryžu.

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
ja dokonca pečeň aj nasolím a posypem trochou čierneho korenia a tak nechám v chlade asi pol hodiny, ona pekne nabobtná, je ochutená a vôbec nestvrdne vyskúšajte:)))
Zdezda, už som počula, že sa môže vopred nasoliť, nechať postáť a nestvrdne, ale hovorila mi to skoro osemdesiatročná pani, tak som jej akosi neverila (nech mi prepáči). Tak to teraz určite vyskúšam.
Podla mna je tam tych ingrediencii privela - aj sojovka, aj maggy aj horcica -... to nie je moja parketa. Mam rada tiez restovanu pecen, ale jednoduchsie upravovanu, aby sa tam zachovala jej povodna vona a chut. Takze : pokrajanu na rezenceky ju orestujem na cibulke- len kratko, kym pekne zbelie, potom ju osolim, dam trosku pretlaceneho cesnaku , poprasim tmavou mukou, zalejem troskou vody, prevarim a rozmrvim susenu majoranku ,zamiesam, necham par minut odstat - hotovo. Ale : " proti gustu ziaden disputat ", vsetko möze byt ,vlastne ,fajn.
Jak som letitá tiež to počujem prvý krát,ale vyskúšam.Robievam tiež radšej hovädziu alebo potom hydinové.Keď sa hov.odblaní je výborná lepšia než bravčová,aspoň pre mňa.
Milá @cinkla , je tam toho viacej, ale nič sa nestane ak niečo vynecháš. Keď robím jahňaciu pečeň dávam všetko..... jahňacia pečeň má inú arómu. Múkou nezaprašujem, lebo mi múka nerobí dobre - páli ma záha. Bravčová mi zostala po tom, čo sme robili pašteku do pohárov, inak kupujem kuraciu a jahňaciu mám vlastnú. Inak som do predu nikdy pečeň nesolila, namiesto soli som začala používať hore uvedné ingrediencie...... :-)
S nasolením vopred mám skúsenosti, hoci trochu inak. Pečeň namočím do studenej vody a tú poriadne osolím. Vyťahuje horkosť z pečienky, niekto to nemá rád, robím to len pri hovädzej a bravčovej, kuracie netreba. A potom to už vlastne nesolím, lebo je to slané.
Jani,skús túto variantu- cibuľku peper,pečeň,zaliať vodou,bobkový list,zo dve kyslé uhorky nakrájané nadrobno,hovadzí bujón a napokon zahustiť.
Fakt, ty kurátenko tulácke... fakt sa môžeš hanbiť.
FUJ - sa nehovorí pri jedle, FUJ sa robí do inej misy a potom sa to spláchne.
Pozri sa, ak máš problémy primerané k tvojmu veku, zavandroval si do zlej lokality, nájdi si nejaké iné fórum, a tam môžeš perliť jedna radosť. Nájdeš si tam aj rovnocenných spoludebatníkov a môžete si to tam rozdať naplno.

no a teraz k receptu.
Zajtra robím restovanú pečeň na cibuľke. Je fakt, že mnoho detí nemá v obľube toto jedlo ani len na šťave, pre chuť a arómu pečene. Preto sa niektorí snažia arómu vylepšiť ingredienciami, a možno im to tak chutí. Preto napíšem i ja recept na pečienku, ktorú si "vymyslela" moja mama ešte v čase, keď sme aj my hovorili na to, čo nám nechutilo FUJ. Ale mamka nás rýchlo od toho odnaučila. Stačilo povedať FUJ len raz, bez slova nám vzala tanier od huby a povedala:"Nepáči sa ti, nikto ťa nenúti aby si to zjedla, keď vyhladneš, dostaneš to k večeri".
dakujem za recept urcite vyskusam ---vandrakovi odkazujem varechu pozeraju aj kuchari aj varia podla nej ked sa mu to nepaci nemusi tu byt
Vandrák, keď už takto pokúšaš a kritizuješ, ukáž teda, ako sa správne v arí, pečie, pridaj pár receptov s fotoostupmi, potomuvidíme, či si povolaný tu viesť takéto reči. Alebo to tak aj mame doma všetko " zopsuješ" čo ti uvarí?
Arašidka, ty si to fakt pekne za nás vyjadrila tomu " vandráčkovi", čo ešte veľa o živote asi nevie, len kritizuje staršie panie.
Použil som silnejšie slová, ale určite tu nejdem nikoho urážať.

Pečienka s horčicou, Worchesterom, nejakým maggy, Sójovou omáčkou a zabustené solamilom.. je to zabiják čo vás buď preženie, alebo sa z toho nevyseriete týždeň. A dávať to jesť vlastným deťom..

evanaaa: "Vandrák ešte veľa o živote nevie" - nie je podľa mňa argument na zlý recept. A moju mamu prosím ťa nechaj napokoji.

jegor: Tým si chcel povedať, že kuchár = človek čo vie dobre variť? :)))

Pridaj komentár k receptu: