![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Bombajské zemiaky v lístkovom ceste
Bombajské zemiaky som pripravila podľa receptu z kuchárskej knihy Kilien Stengela Za stolom s Julesom Verneom,...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Portugalská chlebová kaša s krevetami - açorda de camarão
Tradičné jedlo obyvateľov provincie Alentejo. Pôvodne sa varila zo zvyškov starého bieleho chleba a vývaru...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Piškótový koláč s pomarančovou príchuťou na spôsob portugalského Pão de ló
Jeden z portugalských kláštorných receptov, ktoré sa vyznačovali používaním veľkého množstva vajec a cukru - pôvodné...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Feijoada brasileira - čierna fazuľa na brazílsky spôsob
Hoci sa fazuľová polievka varí v rôznych variantoch v mnohých krajinách, pôvodný recept na brazílsku obdobu...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Môj cibuľový koláč na spôsob pissaladière
Pissaladière je cibuľový koláč z kysnutého pizzového alebo chlebového cesta s ančovičkami a čiernymi olivami, typický...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Clafoutis z dvoch druhov špargle
Špargľová sezóna sa ešte neskončila a preto som sa rozhodla pripraviť špargľové clafoutis, ktoré nás ohromilo...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Socca niçoise s opraženou stredomorskou zeleninou
Socca, placka z cícerovej múky pečená na železnom pekáči v drevom vyhriatej peci a krájaná,...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Paella, ako si ju robíme doma
Paellu sme si obľúbili už dávno a po mnohých pokusoch sme sa dopracovali k našej vlastnej domácej...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Čokoládové muffiny plnené lemon curdom
Kombinácia horkastej kakaovej chuti cesta so sladkým a zároveň kyslastým lemon curdom vo vnútri, ktorý som...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Morský vlk pečený v rúre na cibuľovej postieľke
Takto som videla pripravovať čerstvé morské ryby v Portugalsku. Je to jednoduchý, rustikálny recept so...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Farebné krémové trio zo zeleniny
Tieto tri zeleninové krémové polievky, avokádová, kukuricová a paradajková sa uplatnia rovnako dobre ako teplé...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu
Tento šalát som prvýkrát ochutnala pred rokmi v tuniskej reštaurácii vo Francúzsku a na papierik som...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Muhammara - libanonská nátierka z pečenej papriky a orechov
Zaujímavú kombináciu pečenej papriky a vlašských orechov, okorenenú orientálnymi koreniami som obohatila niekoľkými listami medvedieho cesnaku....
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Mäsové guľky colombo v hodvábnej kokosovej omáčke
Colombo je zmes korení z antilských ostrovov, podobná indickému kari. Používa sa v kreolskej...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Alfajores - medové plásty alebo pocheraje v slovenčine zo začiatku 20. storočia
Tieto typické argentínske sladké koláčiky, plnené tamojším mliečnym karamelom dulce de leche som mohla upiecť vďaka...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Quibebe
Je to kreolské jedlo z argentínskej provincie Corrientes. Pôvodne si ho pripravovali i názov mu dali...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Pascualina
Tento tradičný slaný koláč, plnený mangoldom alebo špenátom s vajíčkami a ricottou, s...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Treščia pečeň marinovaná v omáčke z citrusových plodov
Dnešný obed som skombinovala z viacerých receptov, ktorých jednotiacim prvkom je inšpirácia japonskou kuchyňou. Okrem...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč
I keď do Veľkej noci chýbajú ešte dva týždne, rozhodla som sa upiecť tento koláč podľa...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Moje indonézske vegetariánske curry
Indonézsku kuchyňu poznám skôr z literatúry, no minulé leto som skúsila exotickú indonézsku marinádu z Varechy...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Teriyaki tofu so zelenou fazuľkou a sezamom
Čím ďalej tým viac mám rada japonskú kuchyňu. Je chutná a zdravá a vďaka tomu, ...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Portugalská polievka
Túto polievku ma naučila variť sestra môjho dedka, ktorá ako 17 ročná v roku 1917 sama...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Slaný koláč s fetou, paradajkami a píniovými orieškami
Pri tomto recepte som sa zdiaľky inšpirovala tureckým slaným koláčom pide, avšak namiesto kysnutého cesta som...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Tajine zo zimných druhov zeleniny a cíceru
Vegetariánska obmena tajinu, pôvodne berberského jedla, vyznačujúceho sa typickou orientálnou vôňou korení ako koriander, ...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami, slivkami a medom
Pri tomto výraznom, korenistom zimnom jedle typickom pre Severnú Afriku som sa inšpirovala receptami...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Dip z tofu na dva spôsoby
Keďže môj syn trpí potravinovou intoleranciou, mlieko, tvaroh a syry nahrádzam alternatívnymi surovinami....
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Rajčinový dip so zázvorom
K tomuto receptu ma inšpirovala zmienka o pečených rajčinách na cesnaku a zázvore od mijaita-y v...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Krabí šalát s riasou wakame
Krabie mäsko doplnené japonskou riasou, nakladaným zázvorom a pastou wasabi sa vyznačuje pre nás...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Argentínske mäsové pirohy - Empanadas argentinas
Dá sa povedať, že pirohy z rôznych druhov cesta, plnené syrom, mäsom, zeleninou...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Pastelao de nata
Pastéis de nata sa pôvodne piekli v kláštore svätého Hieronyma v Beléme pri Lisabone. Po jeho...