slavka2012 nemá fotku

Slavka2012

«1 2 »

Bombajské zemiaky v lístkovom ceste (fotorecept) Bombajské zemiaky v lístkovom ceste (fotorecept) Vaše

Bombajské zemiaky som pripravila podľa receptu z kuchárskej knihy Kilien Stengela Za stolom s Julesom Verneom, Cesta okolo sveta za 80 dní z vydavateľstva Agnès Vienot Editions.

Portugalská chlebová kaša s krevetami - açorda de camarão (fotorecept) Portugalská chlebová kaša s krevetami - açorda de camarão (fotorecept) Vaše

Tradičné jedlo obyvateľov provincie Alentejo. Pôvodne sa varila zo zvyškov starého bieleho chleba a vývaru z rýb, vajec, cesnaku a koriandrovej vňate. Podávala sa samostatne ako hlavné jedlo alebo príloha k rybe ci kúsku mäsa, so surovým vajcom uprostred, ktoré si stravníci sami vmiešali do kaše. Okrem kašovitej existuje aj polievková verzia tiež so surovým vajcom, ktore dnes v reštauráciách nahradili vareným. Pridaním kreviet vznikne velmi chutné a výdatné jedlo s prekvapivo výraznou chuťou.

Piškótový koláč s pomarančovou príchuťou na spôsob portugalského Pão de ló Piškótový koláč s pomarančovou príchuťou na spôsob portugalského Pão de ló Vaše

Jeden z portugalských kláštorných receptov, ktoré sa vyznačovali používaním veľkého množstva vajec a cukru - pôvodné pão de ló sa robili až z 24 vajec. Existuje viacero druhov, niektoré majú v strede otvor ako naša bábovka, iné majú tvar tortového korpusu s nepravidelnými okrajmi, pričom sa v názve zvykne uvádzať meno kláštora, z ktorého recept pochádza, napr. pão de ló de Alfeizerão. Je veľmi ľahký, pórovitý a pomarančová šťava i kôra mu okrem vláčnosti dodávajú i príjemnú chuť a vôňu.

Feijoada brasileira - čierna fazuľa na brazílsky spôsob (fotorecept) Feijoada brasileira - čierna fazuľa na brazílsky spôsob (fotorecept) Vaše

Hoci sa fazuľová polievka varí v rôznych variantoch v mnohých krajinách, pôvodný recept na brazílsku obdobu sa pripisuje čiernym otrokom, pracujúcim v 16. až 19. storočí na cukrových plantážach. Po zakáľačke im ich majitelia nechávali menej hodnotné druhy mäsa z prasiatka:uši,kožu, mastné časti, chvostík, paprčky či vnútornosti, z ktorých oni potom s pridaním rôznych korenín a zelenín kúzlili svoju každodennú stravu. Ide o pomerne prácne a veľmi sýte jedlo, ktoré sa hodí aj na párty či oslavy.

Môj cibuľový koláč na spôsob pissaladière Môj cibuľový koláč na spôsob pissaladière Vaše

Pissaladière je cibuľový koláč z kysnutého pizzového alebo chlebového cesta s ančovičkami a čiernymi olivami, typický pre južné Francúzsko. Vyznačuje sa lahodnou chuťou nasládlej predsmaženej cibule, s ktorou kontrastuje jemne nahorkastá chuť čiernych olív a slaných ančovičiek. Keďže príprava kysnutého cesta je pomerne zdĺhavá, v tomto recepte som ho nahradila lístkovým cestom z nemenovaného reťazca, s ktorým tiež chutí výborne.

Clafoutis z dvoch druhov špargle Clafoutis z dvoch druhov špargle Vaše

Špargľová sezóna sa ešte neskončila a preto som sa rozhodla pripraviť špargľové clafoutis, ktoré nás ohromilo svojou jemnou, no zároveň veľmi inenzívnou špargľovou chuťou. Podávala som ho ako teplé predjedlo, ale viem si ho predstaviť aj studené, napríklad so šalátom ako ľahkú letnú večeru. Inšpirovala som sa kuchárskou knihou odborníka na toto jedlo, E. Frechona Clafoutis, z vydavateľstva Solar editions.

Socca niçoise s opraženou stredomorskou zeleninou Socca niçoise s opraženou stredomorskou zeleninou Vaše

Socca, placka z cícerovej múky pečená na železnom pekáči v drevom vyhriatej peci a krájaná, či skôr trhaná drevenou špachtličkou bola tradičným pokrmom chudobných obyvateľov južného Francúzska a priľahlej časti Talianska. Konzumuje sa samotná, pokvapkaná olivovým olejom, alebo plnená rôznymi druhmi zeleniny. Dnes je typickým street food starej Nice. Nám najviac chutí s opraženou cibuľou a paradajkou, prípadne cukinou.

Paella, ako si ju robíme doma Paella, ako si ju robíme doma Vaše

Paellu sme si obľúbili už dávno a po mnohých pokusoch sme sa dopracovali k našej vlastnej domácej verzii. Používame u nás bežne dostupné suroviny, okrem koreniacej zmesi Paellero, ktorú si nosíme vždy aj na viac rokov zo Španielska.

Čokoládové muffiny plnené lemon curdom Čokoládové muffiny plnené lemon curdom Vaše

Kombinácia horkastej kakaovej chuti cesta so sladkým a zároveň kyslastým lemon curdom vo vnútri, ktorý som tentoraz pripravila podla receptu z Varechy http://varecha.pravda.sk/recepty/lemon-curd-fotorecept/9448-recept.html, nás naozaj príjemne prekvapila a osladila nám prvomájové popoludnie.

Morský vlk pečený v rúre na cibuľovej postieľke Morský vlk pečený v rúre na cibuľovej postieľke Vaše

Takto som videla pripravovať čerstvé morské ryby v Portugalsku. Je to jednoduchý, rustikálny recept so zaručeným výsledkom. Okrem morského vlka tak pripravujem i pstruhy a pražmy.

Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) Farebné krémové trio zo zeleniny (fotorecept) Vaše

Tieto tri zeleninové krémové polievky, avokádová, kukuricová a paradajková sa uplatnia rovnako dobre ako teplé i studené predjedlo, podávať ich možno samostatne i v trojici.

Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu (fotorecept) Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu (fotorecept) Vaše

Tento šalát som prvýkrát ochutnala pred rokmi v tuniskej reštaurácii vo Francúzsku a na papierik som si z jedálneho lístku odpísala jeho názov a zloženie. Potom som hľadala v kuchárskych knihách, experimentovala v kuchyni, až som dosiahla chuť, ktorá nám doma všetkým vyhovuje.

Muhammara - libanonská nátierka z pečenej papriky a orechov Muhammara - libanonská nátierka z pečenej papriky a orechov Vaše

Zaujímavú kombináciu pečenej papriky a vlašských orechov, okorenenú orientálnymi koreniami som obohatila niekoľkými listami medvedieho cesnaku. Vhodná ako nátierka pri neznášanlivosti mlieka a mliečnych výrobkov, uplatní sa však aj na studenej tabuli aj ako dip, ktorý možno podávať s kukuričnými čipsami alebo kúskami surovej zeleniny.

Mäsové guľky colombo v hodvábnej kokosovej omáčke (fotorecept) Mäsové guľky colombo v hodvábnej kokosovej omáčke (fotorecept) Vaše

Colombo je zmes korení z antilských ostrovov, podobná indickému kari. Používa sa v kreolskej kuchyni, vyznačuje sa jemnejšiou chuťou a jedlám z u nás bežne dostupných surovín dodá nádych exotiky. Dá sa kúpiť napríklad tu: http://www.celishop.sk/koreniny-ramdam/2259/kari-colombo-30g

Alfajores - medové plásty alebo pocheraje v slovenčine zo začiatku 20. storočia (fotorecept) Alfajores - medové plásty alebo pocheraje v slovenčine zo začiatku 20. storočia (fotorecept) Vaše

Tieto typické argentínske sladké koláčiky, plnené tamojším mliečnym karamelom dulce de leche som mohla upiecť vďaka tomu, že počas nedávnej cesty do UK som natrafila na klasické argentínske dulce de leche značky Havanna, čo je aj najznámejšia značka alfajorov, pôvodom z Mar del Plata. Názov priniesli Španieli, pochádza z arabského slova alfahúa, medový plást. Príbuzní v Buenos Aires ich nazývajú pocheraje, lebo tak ich volala ich babička, ktorá sa tam v minulom storočí prisťahovala zo Slovenska.

Quibebe (fotorecept) Quibebe (fotorecept) Vaše

Je to kreolské jedlo z argentínskej provincie Corrientes. Pôvodne si ho pripravovali i názov mu dali Indiáni z kmeňa Guaraní, ktorí obývali celé atlantické pobrežie od dnešnej severnej Brazílie po Uruguaj, Paraguaj i argentínske provincie Misiones a Corrientes, kde sa rôzne verzie quibebe pripravujú dodnes. Jeho základom je žltá (maslová) tekvica, ktorá bola jednou z hlavných zložiek potravy Indiánov Guaraní v predkolumbovskom období. Európski prisťahovalci ho obohatili o syr a mlieko .

Pascualina (fotorecept) Pascualina (fotorecept) Vaše

Tento tradičný slaný koláč, plnený mangoldom alebo špenátom s vajíčkami a ricottou, s príznačným názvom Pascualina robievajú moji argentínski príbuzní slovensko-talianských koreňov nielen na Veľkú noc, ale aj v priebehu celého roka. V našej rodine ho v špenátovej verzii už niekoľko rokov pripravujeme na Zelený štrvtok a pomaly sa stal rodinnou tradíciou.

Treščia pečeň marinovaná v omáčke z citrusových plodov (fotorecept) Treščia pečeň marinovaná v omáčke z citrusových plodov (fotorecept) Vaše

Dnešný obed som skombinovala z viacerých receptov, ktorých jednotiacim prvkom je inšpirácia japonskou kuchyňou. Okrem už spomenutej treščej pečene ju tvoril šalát z reďkovky daikon okorenený zrniečkami černuchy, ryža a omeleta na japonský spôsob s mladou cibuľkou, doplnená nakladaným zázvorom a riasou wakame.

Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč Vaše

I keď do Veľkej noci chýbajú ešte dva týždne, rozhodla som sa upiecť tento koláč podľa receptu z kuchárskej knihy Marie Lurdes Modesto: A cozinha tradicional portuguesa, v predstihu. Na Veľkú noc sa tradične robí v celom Portugalsku, existujú však rôzne regionálne varianty: naslano s kúskami šunky zapracovanej do cesta, alebo nasladko, dochutený škoricou, anízom a pomarančovou šťavou, ktorá cestu navyše dodá krásnu žltú farbu. V oboch verziách sú zapečené varené vajcia, symbol Veľkej noci.

Moje indonézske vegetariánske curry (fotorecept) Moje indonézske vegetariánske curry (fotorecept) Vaše

Indonézsku kuchyňu poznám skôr z literatúry, no minulé leto som skúsila exotickú indonézsku marinádu z Varechy (http://varecha.pravda.sk/recepty/indonezska-marinada/29665-recept.html) a celkom sa mi páčila. Keď som nedávno v zahraničí zablúdila do obchodu s exotickými potravinami, neodolala som a kúpila si indonézsku curry pastu určenú na prípravu vegetariánskeho curry. Hoci bola označená iba jednou papričkou (videla som sáčky označene aj tromi) štípala natoľko, že som ju musela zriediť.


«1 2 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist