Pastelao de nata

slavka2012 - fotkaslavka2012, 22. decembra 2012
Pastelao de nata
Foto: slavka2012

Pastéis de nata sa pôvodne piekli v kláštore svätého Hieronyma v Beléme pri Lisabone. Po jeho zrušení cukrár predal recept na ich prípravu podnikateľovi, ktorého rodina dodnes vlastní patent na recept i názov tejto sladkej dobroty. Iba pastely, ktoré sa pečú v ich cukrárni v Beléme sa môžu nazývať Pastéis de Belém. V portugalských kaviarňach a cukrárňach ich preto dostať pod názvom Pastéis de nata, teda smotanové pastely. Dájú sa robiť aj na spôsob veľkeho pastelu, čo je časovo menej náročné.

8
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
500 ml
200 g
1 ks
5 cm (v kuse)
8 ks
podla chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ingrediencie

    Pastelao de nata - obrázok 1
  2. 2

    Okrúhlu formu na koláč vystelieme papierom na pečenie a naň umiestnime lístkové cesto, ktoré popicháme ho vidličkou

    Pastelao de nata - obrázok 2
  3. 3

    Žĺtky vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom a postupne plievame smotanu na šlahanie.

    Pastelao de nata - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme 5cm kúsok kôry z chemicky neošetreného citróna a na miernom ohni uvaríme krém. Po uvarení krém nadobudne sýtožltú farbu a pudingovitú konzistenciu.

    Pastelao de nata - obrázok 4
  5. 5

    Ešte horúci krém, z ktorého sme vybrali uvarenú citrónovú kôru nalejeme do formy na pripravené lístkové cesto a dáme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri 200°C 25 až 30 minút, až kým nie sú okraje cesta doružova upečené. Počas pečenia sa na kréme tvoria bubliny, ktoré neskôr spľasnú a na povrchu koláča vytvoria typické tmavé škvrny.

    Pastelao de nata - obrázok 5
  6. 6

    Ešte horúci pastelao posypeme mletou škoricou.

    Pastelao de nata - obrázok 6
  7. 7

    Pokrájame a ešte teplý podávame.

    Pastelao de nata - obrázok 7
  8. 8

    Keďže je dosť sladký, ja ho podávam v lete s ríbezľami či malinami a v zime s marakujou (passion fruit).

    Pastelao de nata - obrázok 8

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
Dakujem za komentare, je to od vas mile. Pastel de nata je naozaj tradicny a vynikajuci portugalsky kolacik, ked ho budem robit nabuduce, rada vas nan oboch pozvem:-).
Ano, je to stary, vyse 200 rocny recept, takze neobsahuje ziadne umele prisady, ale iba prirodzene ingrediencie, ktore boli vtedy k dispozicii. Pri takychto receptoch si clovek uvedomi, ze sa da varit a piect jednoducho a bez zbytocnych aditiv.


Pridaj komentár k receptu: